Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaispoliitikot puolustavat Niinistön yhteydenpitoa Putiniin

Politiikka
 
Ville-Veikko Kaakinen / HS
Presidentti Sauli Niinistö poistui keskusteluteltasta Kultarannassa maanantaina.
Presidentti Sauli Niinistö poistui keskusteluteltasta Kultarannassa maanantaina. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / HS

Suomalaispoliitikot kautta linjan puolustivat maanantaina voimakkaasti tasavallan presidentin Sauli Niinistön tiivistä yhteydenpitoa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Heidän mielestään kanssakäymisestä on Suomelle vain etua.

Ruotsin parlamentin ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Karin Enström kysyi Kultarannan paneelikeskustelussa Putinin lähiaikoina toteutuvan Suomen-vierailun sopivuutta jännitteisenä aikana.

Tukholmaan Putin ei olisi Enströmin mukaan nyt tervetullut.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) sanoo, että kysymys vain todistaa, kuinka välitöntä Suomen ja Ruotsin vuoropuhelu on.

”Siitä on kaikki diplomatia pois. Keskustelu on täysin välitöntä ja mitä hyvänsä voi kysyä.”

Vanhasen mukaan kysymys kertoo myös ruotsalaisten niukemmista suhteista Venäjän kanssa.

”Ruotsalaiset ilmeisesti ajattelevat, että kun me tapaamme venäläisiä, me jotenkin pehmoilemme heidän kanssaan. He eivät ymmärrä, että Suomi on tottunut vuosikymmenien ajan hoitelemaan mitä hankalampia asetelmia venäläisten kanssa, tarvittaessa jopa riitelemään heidän kanssaan”, Vanhanen sanoo.

”Eihän Suomi voi antaa tilanteen mennä siihen, että vain suurvallat keskustelevat Venäjän kanssa. Kyllä meidän täytyy myös itse suoraan keskustella venäläisten kanssa. Suomi voi välittää EU:n viestiä Venäjälle yhtä hyvin kuin Ranskan presidentti.”

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) arvelee, että kysymys kertoo myös Ruotsin omasta tilanteesta.

”Ruotsalaiset kulkevat vähän jälkijunassa niin kuin presidentti totesi. Kaikki yhteydenpito, mitä Suomella on viimeisten kahden vuoden aikana Venäjälle ollut, on tehty hyvässä yhteistyössä EU-maiden kanssa.”

”Joitain poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki EU:ssa ovat pitäneet hyvänä ja arvokkaana, että Suomi ylläpitää yhteyksiä, eikä yhteyksissä koskaan ole kyseenalaistettu yhteistä eurooppapolitiikkaa.”

Tuomiojan mukaan ruotsalaiset sitä paitsi aika ajoin ovat kysyneet häneltäkin apua rakentamaan Venäjän suhteita.

”Ikään kuin tiskin alta on pyydetty, että voisinko jollain lailla auttaa Ruotsia rakentamaan parempia yhteyksiä venäläisten kanssa.”

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoo myös yllättyneensä koko kysymyksestä.

”Kieltämättä siitä vähän yllätyin. Minusta on niin ilmiselvää, että Suomi Venäjän naapurina pitää yllä hyviä suhteita myös Venäjään. Eihän se ole keneltäkään pois. Kuten presidentti totesi, yhteydenpito on luontevaa ja sitä pidetään maailmalla ja EU:ssa myös tärkeänä yhteistyönä.”

Orpon mukaan kysymyksen taustalla on todennäköisesti Venäjän aggressiivinen politiikka Krimillä ja Ukrainassa. ”Venäjää kohtaan on ymmärrettävästi epäluuloja .”

”On hyvä, että vastaamme kysymykseen selkeästi. Keskusteluyhteys on paitsi Suomen myös laajemminkin kansainvälisen yhteisön etu. Ja kun meillä on tässä erityinen asema ja osaaminen, niin miksi emme asemaamme myös käyttäisi”, Orpo sanoo.

Niinistö Kultarannassa: Suomella ei ole mitään konkreettista uhkaa
Niinistö Kultarannassa: Suomella ei ole mitään konkreettista uhkaa
Kiristynyt ulkopoliittinen ilmapiiri hallitsi keskustelua Kultaranta-päivillä Naantalissa. Tasavallan presidentti kommentoi tapahtumassa tuoretta turvallisuuspoliittista selontekoa. Toimittaja: Eeva Palojärvi, kuvaus ja editointi: Ville Kaakinen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat