Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Risikko ja Mykkänen ovat kokoomuksen uudet ministerit – Orpo: ”Hyvä harrastaa rotaatiota uudistaessa”

Orpon ministeritiimi on sekoitus kokeilunhalua ja vankkaa kokemusta

Politiikka
 
Petteri Orpo aloittaa valtiovarainministerinä
Petteri Orpo aloittaa valtiovarainministerinä
Uusi valtiovarainministeri Orpo syrjäytti Alexander Stubbin kokoomuksen johdosta ja pisti puolueen ministeriryhmän lähes uusiksi. Toimittaja Karoliina Liimatainen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Kokoomus esittää uudeksi sisäministeriksi Paula Risikkoa ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi Kai Mykkästä, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Sisäministerinä pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksessa toimivasta Orposta tulee huomenna virallisesti valtionvarainministeri. Sanni Grahn-Laasonen jatkaa opetusministerinä.

Ministerinimitykset vahvistetaan presidentin esittelyssä keskiviikkona.

Osana ministerikierrätystä kokoomus vaihtaa myös eduskuntaryhmänsä puheenjohtajaa. Uudeksi puheenjohtajaksi nousee kansanedustaja Kalle Jokinen. Hän korvaa nykyisen puheenjohtajan Arto Satosen.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Kalle Jokinen
Kalle Jokinen

”Arto ei ole virhettä tehnyt. Kysymys ei ole missään määrin epäluottamuslauseesta. Puoluetta uudistaessa on hyvä harrastaa rotaatiota”, Orpo perusteli ryhmyrin vaihdosta.

Orimattilasta Hämeen vaalipiiristä kotoisin oleva Jokinen on ollut kansanedustaja vuodesta 2009, kun hän nousi varasijalta eduskuntaan.

Kokoomuksen ministerikierrätyksen taustalla on puolueen puheenjohtajan vaihtuminen. Runsas viikko sitten Orpo voitti puheenjohtajavaalissa nykyisen valtiovarainministerin Alexander Stubbin.

Valintansa jälkeen Orpo ilmoitti muuttavansa kokoomuksen neljän hengen suuruisen ministeriryhmän kokoonpanoa. Hän olisi halunnut kasvattaa ministerien määrää nykyisestä 14:tä, mutta pääministeri Sipilä piti kiinni nykyisestä salkkumäärästä.

”Kun meillä on vain neljä ministeriä, on erittäin tärkeää, että kukin ministeri hallitsee oman sektorinsa, mutta on myös laaja-alainen. Hallituksella on meneillään erittäin isoja reformeja. Jokaisen ministerin pitää kyetä neuvottelemaan eri asioista”, Orpo perustelee valintojaan.

Puheenjohtajavaalin hävinnyt Stubb on on kertonut siirtyvänsä tavalliseksi kansanedustajaksi. Orpo tarjosi hänelle ulkomaankauppa- ja kehitysministerin salkkua pian puheenjohtajavaalin jälkeen, mutta Stubb kieltäytyi.

Nykyinen ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka kertoi jo tiistaina ennen Orpon tiedotustilaisuutta HS:n haastattelussa, että hän jättää ministerin tehtävän.

Uudeksi sisäministeriksi nouseva Risikko on nykyinen eduskunnan toinen puhemies. Kokoomuksen eduskuntaryhmä valitsee ehdokkaansa Risikon korvaajaksi puhemiehistössä torstaina.

Seinäjokinen 56-vuotias Risikko tuntee kotimaan politiikan perinpohjin.

Hänellä on Sipilän hallituksen laajin ministerikokemus. Vuosien 2007–2015 aikana hän ehti toimia peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä sekä liikenne- ja kuntaministerinä.

”Se hyvä puoli minussa on, että minulla ei ole mitään haavekuvaa tai harhakuvitelmaa ministerin tehtävistä. Se on valtavasti työtä, työtä, työtä ja työtä – seitsemän päivää viikossa ja 24 tuntia päivässä”, Risikko sanoo.

Hän myöntää, että sisäministerin salkun sisällössä riittää opiskeltavaa. Eri ministeriöt läpikotaisin tunteva Risikko uskoo kuitenkin pärjäävänsä. Valtionvarainministeriksi siirtyvä Orpo ei ole antanut Risikolle vinkkejä sisäministerin pestistä.

”Ei ole vielä antanut, mutta tiedän, että tarpeen vaatiessa voin häneltä neuvoa kysyä. Hän on hyvä johtaja, joka antaa siipien kantaa.”

Puheenjohtaja Orpo kuvailee pohjalaista Risikkoa kokeneeksi ja osaavaksi naiseksi, joka suorituu erinomaisesti ministerin tehtävästä.

”Paula on poliitikkona niin kokenut, että hänet voisi laittaa melkein mihin ministeriöön vain.”

Konkari Paula Risikosta tulee sisäministeri
Konkari Paula Risikosta tulee sisäministeri
Risikosta tulee Sipilän hallituksen kokenein ministeri. Hän on aiemmin toiminut peruspalveluministerinä, sosiaali- ja terveysministerinä sekä liikenne- ja kuntaministerinä. Toimittaja Karoliina Liimatainen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.

Risikkoon verrattuna kokoomuksen toinen uusi ministeri Kai Mykkänen on paljon kokemattomampi poliitikko.

Mykkänen on ensimmäisen kauden kansanedustaja Uudeltamaalta Espoosta. Hän on työskennellyt aiemmin muun maussa Elinkeinoelämän keskusliitossa johtajana.

Mykkänen, 36, on työelämässä paneutunut Venäjän-kaupan ja viennin edistämisen kysymyksiin. Hän myös puhuu venäjää.

”Kaitsu on kuin tehty tähän ulkomaankauppaministerin tehtävään”, Orpo sanoi esitellessään ministeriryhmän tulokkaan.

Mykkänen edustaa Orpon mukaan juuri niitä politiikan alueita, joita uudistunut kokoomus haluaa painottaa.

”Hänellä on osaamista niistä asioista, joita Suomessa pitää miettiä: kestävä kasvu, kaupunkipolitiikka, ympäristöarvot sekä ilmasto- ja energiapolitiikka.”

Mykkänen innostuu esimerkiksi Tanskan vientimalleista, sähköautoista, Venäjän kaupan kiemuroista ja Afrikan kasvumahdollisuuksista.

”On aivan selvää, että seuraavien vuosikymmenten aikana Afrikan merkitys urbanisaatiossa, talouskasvussa ja tehdastuotannossa korostuu. Suomelle on tärkeää olla tässä kunnolla mukana, jotta meidän investointitavaravetoiselle viennille löytyy isot markkinat”, hän sanoo.

Kai Mykkänen nousee ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi
Kai Mykkänen nousee ulkomaankauppa- ja kehitysministeriksi
Venäjä-osaaja Mykkänen innostuu sähköautoista ja Afrikasta. Hän on ensimmäisen kauden kansanedustaja Espoosta. Toimittaja Karoliina Liimatainen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu.
Markus Jokela / HS
Kokoomuksen Kai Mykkänen (vas.), Paula Risikko ja Petteri Orpo tiedotustilaisuudessa tiistaina.
Kokoomuksen Kai Mykkänen (vas.), Paula Risikko ja Petteri Orpo tiedotustilaisuudessa tiistaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat