Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta myönsi eron kansanedustaja Haglundille – tämän takia se ei ole ongelmatonta ja asialla on yhteiskunnallista merkitystä

Kansanedustajan ero eduskunnasta ei ole yksipuolinen ilmoitusasia. Rkp:n entisen puheenjohtajan Carl Haglundin siirtyminen yrityselämän palvelukseen on herättänyt kysymyksiä.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kansanedustaja Carl Haglund (rkp) pyytää vapautusta edustajantoimesta.
Kansanedustaja Carl Haglund (rkp) pyytää vapautusta edustajantoimesta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunta myönsi tänään keskiviikkona vapautuksen kansanedustaja Carl Haglundille (r) vapautuksen edustajantoimesta. Haglund aikoo siirtyä kiinalaisen bioenergiayhtiö Kaidin varatoimitusjohtajaksi.

Uudessa työssään Haglundin tehtävä olisi muun muassa edistää Kaidin suunnitelmaa rakentaa miljardin euron biojalostamo Suomen Kemiin.

Haglund samaa vapautus on verraten harvinainen asia, sillä vuoden 1980 jälkeen yhteensä 53 kansanedustaja on saanut vapautuksen edustajan toimesta.

Miten kansanedustaja eroaa tehtävästään?

Kansanedustaja ei voi erota tehtävästään samalla tavoin kuin työstä irtisanoutuminen ymmärretään arkikielessä. Kansanedustajan pitää tehdä asiasta esitys, jossa hän pyytää ”vapautusta edustajantoimesta”.

Esitys tehdään puhemiesneuvostolle, joka yhdessä puhemiehen kanssa johtaa eduskunnan toimintaa. Puhemiesneuvosto käsittelee asian, ja se voi joko puoltaa tai vastustaa esitystä. Viime kädessä esitys käsitellään eduskunnan täysistunnossa, joka päättää vapautuksen myöntämisestä. Eduskunnan puhemiesneuvosto ilmoitti eilen tiistaina puoltaneensa Haglundin esitystä, ja eduskunnan täysistunto hyväksyi esityksen eli myönsi Haglundille vapautuksen tänään keskiviikkona.

Millä perustein kansanedustaja voi saada vapautuksen toimestaan?

Vapautuksen perusteet on määritelty perustuslaissa, jossa todetaan, että vapautukselle pitää olla ”hyväksyttävä syy”. Hyväksyttäväksi syyksi on katsottu joko nimitys korkeaan virkaan tai yhteiskunnallisesti merkittävään tehtävään.

Hallituksen perustuslaista antamassa esityksessä todetaan, että ”eduskunta on yleensä suhtautunut varsin pidättyväisesti vapautuksen myöntämiseen henkilökohtaisilla syillä”, eli periaatteessa kynnys kansanedustajan oma-aloitteiselle erolle on pyritty asettamaan korkealla.

Milloin vapautuksia edustajantoimesta on myönnetty?

Haglundin vapautus mukaan luettuna vapautuksia on myönnetty 53 vuoden 1980 jälkeen. Vuonna 2014 vapautuksen saivat EU-komissaariksi siirtynyt Jyrki Katainen (kok), OECD:n apulaispääsihteeriksi siirtynyt Mari Kiviniemi (kesk) ja Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi siirtynyt Anni Sinnemäki (vihr).

Milloin vapautuksia edustajantoimesta on torjuttu?

Kun Marjatta Stenius-Kaukonen (vas) pyysi vapautusta vuonna 1991, hän perusteli esitystään ”politiikan moraalisella rappiolla”, joka haittasi hänen edustajantoimen hoitoaan. Esitys oli protesti sosiaalietuuksien leikkaukselle.

Kristillisen liiton Vesa Laukkanen pyysi vapautusta vakaumuksensa perusteella vuonna 1994. Hän ei halunnut säätää rikoslakeja, jotka syyllistävät toisia ihmisiä. Puhemiesneuvosto ei puoltanut kumpaakaan esitystä, ja täysistunto torjui ne.

Onko muita ennakkotapauksia, joihin Haglundin anomusta voisi verrata?

Kyllä on. Kansanedustaja Lasse Männistö (kok) valittiin syksyllä 2014 Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtajan määräaikaiseen tehtävään ja pyysi vapautusta sillä perusteella. Apulaiskaupunginjohtajan tehtävä vapautui, kun sitä hoitanut Männistö puoluetoveri Laura Räty nimitettiin sosiaali- ja terveysministeriksi.

Asiasta nousi kiihkeä poliittinen keskustelu muun muassa sen takia, että Männistö viransijaisuus olisi kestänyt vajaan vuoden. Lopulta tilanne laukesi siten, että Männistö päätti olla ottamatta sijaisuutta vastaan ja perui pyyntönsä tulla vapautetuksi edustajantoimesta.

Miten Haglundin tilanne eroaa Männistön tilanteesta?

Männistöä ja Haglundia yhdistää se, että he olivat ensimmäisen kauden kansanedustajia pyytäessään vapautusta. Männistö oli toiminut kansanedustajana runsaat kolme vuotta, kun taas Haglund on ollut kansanedustaja vain runsaan vuoden. Männistö perusteli vapautustaan tehtävällä, joka kiistatta oli korkea virka, mutta tehtävä olisi ollut vain lyhyt viransijaisuus. Haglundin tehtävän kestoa ei ole määritelty, ja Haglund on menossa selkeästi yrityselämän palvelukseen tekemään.

Männistön tilanteeseen verrattuna Haglundin esitys käsitellään nyt nopeasti. Puhemiesneuvosto teki puoltopäätöksen eilen tiistaina, ja täysistunto hyväksyi esityksen tänään keskiviikkona.

Millä tavoin Haglundin pyytämällä vapautuksella on yhteiskunnallista merkitystä?

Yhä useammin poliitikot ja virkamiehet siirtyvät tehtävistään yrityselämän palvelukseen, jossa he pystyvät hyödyntämään osaamistaan ja kontaktejaan ja saavat vastineeksi aiempaan parempaa palkkaa. Ilmiö nousi keskusteluun viimeksi toukokuussa, kun Helsingin terveys- ja sosiaalitoimesta vastannut apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty ilmoitti siirtyvänsä Suomen Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.

Aiempiin kansanedustajien eroihin verrattuna Haglundin tapaukseen liittyy kysymys siitä, kuinka tulkitaan uuden tehtävän yhteiskunnallinen merkitys. Haglund siirtyy tekemään vaikuttajaviestintää kiinalaisen yrityksen puolesta. Perinteisesti kansanedustajille on myönnetty vapautuksia silloin kun heidät on nimitetty tai valittu merkittävään kotimaiseen tai kansainväliseen tehtävään kuten valtionyhtiön pääjohtajaksi, maaherraksi, kansainvälisen järjestön pääsihteeristöön tai tasavallan presidentiksi.

Tosin jossain määrin kriteerit näyttävät väljentyneen ajan mittaan. Esimerkiksi entiselle pääministerille Matti Vanhaselle (kesk) myönnettiin vapautus syksyllä 2010, kun hän halusi siirtyä Perheyritysten liiton toimitusjohtajaksi. Vuonna 2006 Irina Krohnille (vihr) myönnettiin vapautus, kun hän siirtyi Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtajaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat