Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Soini: ”Eurooppa on vahva, Eurooppa selviää”

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkosen mielestä Euroopan unionissa täytyy miettiä, ollaanko sääntelyssä menty liian pitkälle.

Politiikka
 
Karla Kempas
Jukka Gröndahl / HS
Timo Soini
Timo Soini Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Juhannusaatosta tuli ulkoministeri Timo Soinille työpäivä. EU-eron äänestystuloksia ministeri seurasi aamuneljästä asti. Nyt Britannian EU-ero on varma.

”Kansa on puhunut, pulinat pois. Kaikki puheet kostosta ja kiukusta pitää jättää. Tämä oli Britannian äänestys, ja sitä pitää kunnioittaa.”

Soinin mielestä Euroopan unionin on katsottava peiliin.

”EU:lla on miettimisen paikka, kun tämmöinen maa lähtee”, Soini sanoo.

Ulkoministerin mukaan ensireaktiot pörssissä ja politiikassa voivat olla jyrkkiä. Suomalaisia ja eurooppalaisia hän kannustaa pitämään päät kylmänä.

”Ei heinäsirkkaparvia tule, eikä maa ajaudu katastrofiin. Minä en myy yhtäkään osaketta tässä tilanteessa. Tämä on tilanne, jossa tyhmät ja panikoivat ihmiset erotetaan rahastaan.”

Soinin mukaan Euroopassa täytyy ymmärtää, että nykyisellä tavalla ei voi jatkaa. Ministeri mainitsi esimerkiksi runsaan sääntelyn, rahaliiton ja liittovaltiokehityksen. Soini sanoo, että vapaakauppaa ja ihmisten välistä kanssakäymistä Eurooppa tarvitsee yhä.

”Eurooppa on vahva, Eurooppa selviää.”

Äänestyksen jälkeen EU-kriittisen Soinin tunnelmat olivat ristiriitaiset.

”Tunnen konservatiivien ja Ukip-puolueen euroskeptisiä parlamentaarikkoja. Heidän puolestaan tietysti oli lämmin tunne. Mutta mitä tästä seuraa ja millä aikavälillä, se on hämärän peitossa.”

Soini vastasi lyhyesti, kun häneltä kysyttiin, järjestävätkö perussuomalaiset kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä.

”Nyt mennään asia kerrallaan. Tämä Britannian prosessi kestää yhden tai kaksi vuotta. Katsotaan, mitä tässä käy. Se on selvää, ettei Eurooppa ole entisensä.”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo kommentoi Britannian kansanäänestyksen tulosta Twitterissä. Orpon mukaan ”edessä on isoja haasteita”.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen valvoi perjantain vastaisen yön ja seurasi tuloksia.

Sami Kero / HS
Antti Kaikkonen
Antti Kaikkonen

”Siltähän se tällä hetkellä kovasti näyttää, että Brexit tulee. Pidän tätä tulosta huonona niin Isolle-Britannialle kuin koko Euroopallekin. Ison-Britannian kansalaisten päätöstä pitää toki kunnioittaa”, Kaikkonen kertoo.

Kaikkosen mielestä EU on äänestyksen jäljiltä varmasti ”jonkin sortin kriisissä”. Euroopassa on käynnissä Britannian eron lisäksi suuri muuttoliike. Lisäksi finanssikriisin arpia paikataan vielä osissa Eurooppaa.

Kaikkosen mukaan monessa EU-maassa ärsyttää EU-sääntely, joka on ollut myös Britannian EU-eroa kannattavien yksi suuri vaaliteema.

Suomi menettää Kaikkosen mukaan brittien lähdön myötä tärkeän liittolaisen EU:ssa.

”Suomi ja Iso-Britannia ovat olleet sitä joukkoa, joka on ollut vaatimassa tarpeettoman sääntelyn purkamista EU:ssa. Unionin pitää miettiä, onko sääntelyssä menty liian pitkälle.”

EU-ero ei yllätä Kaikkosta, vaikka viime päivien kyselyissä unioniin jäämisen kannattajat ovat olleet niukasti voitolla.

”Koko ajan on ollut selvää, että kumpi tahansa äänestystulos on täysin mahdollinen. Brittien sitoutuminen Euroopan unioniin on jo pitkään ollut haperoista.”

Ison-Britannian ero voi olla vuosien prosessi. Ehdoista on neuvoteltava ja esimerkiksi uusista kauppasuhteista unioniin on sovittava. Kaikkosen mukaan EU:n pitää ottaa Brexit vakavana varoituksena.

”EU:n pitää entistä selvemmin keskittyä olennaiseen ja perustella olemassaolonsa kansalaisille entistä paremmin.”

HS:n hetki hetkeltä -seurannan Brexitistä voi lukea tämän linkin takaa ja HS:n kaikki Brexit-jutut niiden omalta aihesivulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat