Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexit heijastaa globalisaation varjopuolia ja on poliittinen maanjäristys

Britannian EU-eroon päädyttiin, koska kansa äänesti väärin. Mutta kansaa ei voi vaihtaa, ja sen vaaleissa ilmaisemaa tahtoa on kunnioitettava, kirjoittaa kolumnissaan Sixten Korkman.

Politiikka
 

Iso-Britannia on tehnyt ratkaisun, jota laajasti ihmetellään ja valitellaan: Brexit on huono asia taloudellisesti ja poliittisesti. Se on sitä Iso-Britannian ja Euroopan sekä koko läntisen maailman kannalta.

Tähän päädyttiin, koska kansa äänesti väärin. Mutta kansaa ei voi vaihtaa, ja sen vaaleissa ilmaisemaa tahtoa on kunnioitettava. Sitäkin tärkeämpää on ymmärtää, mistä tässä on kyse.

Äänestäjät vaativat omien kansalaisten etujen asettamista etusijalle ja kansallisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamista. He äänestivät globalisaatiota ja ylikansallisuutta sekä sitä ajanutta talouden ja politiikan eliittiä vastaan.

Globalisaatio, sen vaikutukset ja tulevaisuus, on tämän ajan suuria kysymyksiä. Koveneva kilpailu ravistelee jo kehittyneiden maiden työmarkkinoita ja julkista sektoria. Globaali finanssikriisi ja sen huono jälkihoito ovat lisäongelmana.

Ekonomistit ovat laajasti sitä mieltä, että vapaakauppa ja globalisaatio edistävät talouden tehokkuutta. Oppikirjoissa sanotaan, että talouden avoimuus voi kakun kasvamisen kautta edistää kaikkien hyvinvointia.

Tämä kuitenkin edellyttää, että osa avoimuuden hyödystä käytetään siitä kärsivien kompensoimiseksi. Todellisuudessa tällaista kompensaatiota ei juuri toteuteta. Globalisaatiosta kärsivät ovat syystä katkeria.

Sadat miljoonat kiinalaiset ovat hyötyneet taloutensa avaamisesta. Mutta kehittyneissä maissa laajat väestöryhmät kärsivät tuotannon ulkoistamisesta muihin maihin ja kovenevasta kilpailusta.

Yhdysvalloissa heikosti koulutetun työvoiman reaalipalkat ovat polkeneet paikallaan tai alentuneet jo vuosikymmeniä. Englannissa on laajoja alueita, jossa väestö kokee jääneensä jälkeen ja vain kärsineensä globalisaatiosta.

Globalisaation vaikutukset ovat toki paljolti myönteisiä. Elämme kuitenkin mediamaailmassa, jossa kielteiset mielikuvat leviävät tehokkaasti. Globalisaatio yhdistyy monen mielessä vain verokiertoon, irtisanomisiin ja pakolaistulvaan.

Herkästi kiihkoon yltävästä kansallisuusmielisyydestä on huonoja kokemuksia. Eurooppa ei ole koskaan kokenut yhtä pitkäkestoista rauhan aikaa kuin toisen maailmansodan jälkeen. Se on osaltaan Euroopan integraatioprosessin ansiota.

Pitkälle vietynä integraatio kuitenkin vaatii ylikansallisia ratkaisuja, joita on vaikea yhdistää kansallisen itsemääräämisoikeuden kunnioittamiseen. Kansallinen suvereniteetti on itseisarvo, josta olemme valmiita maksamaan. Päätökset voivat olla välillä tyhmiäkin, mutta ne ovat omissa käsissämme.

Oma asiansa on, että poliitikot pitkään ja perusteettomasti ovat syyttäneet Euroopan unionia oman maansa vaikeuksista. Sitä saadaan mitä tilataan.

Mitä brexit opettaa? Sen, että talouden globalisaatio on kestävä kehitys vain, jos siitä kärsivien kohtalo ja heidän tukeminen on politiikan agendalla riittävän korkealla.

Ja sen, että poliittisen integraation syventämisessä on oltava kovin varovainen. Toimivampaa kansainvälistä yhteistyötä tarvitaan määrätyillä alueilla. Yhteistyön tarvetta on kuitenkin kyettävä perustelemaan kansalaisille selkeästi ja vakuuttavasti.

EU on ja pysyy; identiteettiongelmasta kärsivän Iso-Britannian ero ei uhkaa sen jatkuvuutta. Mutta jotkut kuvittelevat, että Brexit avaa portin muiden EU-maiden poliittisen integraation vahvalle syventämiselle. Näin ajattelevat eivät osaa tulkita ajan henkeä.

Euroopan unionista ei tule keskusjohteista ”liittovaltiota”, tuo unelman kohtalo sinetöityi Brexitin mukana. Sellaiselle kehitykselle ei ole tukea kansalaisten keskuudessa, ja kansan yli ei voi kävellä.

Brexit on poliittinen maanjäristys, joka ei kuitenkaan mullista Suomen näkymiä. Meillä on laaja hyvinvointivaltio, joka eri keinoin pehmentää globalisaation aiheuttamia kolhuja.

Ja Suomelle talouden avoimuus on elinehto, jota kukaan ei kyseenalaista. Hyväksymme sen asettamat pelisäännöt ja yritämme pärjätä. Tuorein osoitus tästä on kiky-sopimus, jolle ulkoisen epävakauden kärjistyessä on syytä antaa arvoa.

Mikä Britannian EU-erossa askarruttaa? Lähetä kysymyksesi Brexitistä HS:lle, etsimme vastauksen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat