Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini ihmettelee suhtautumista brexit-äänestykseen: ”Emme tietenkään kosta tätä”

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan EU joutuu leikkaamaan kulujaan. Hän matkustaa keskiviikkona Britanniaan keskustelemaan brexitistä.

Politiikka
 
Karla Kempas Sebastian Koskinen
Irene Stachon / Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini
Ulkoministeri Timo Soini Kuva: Irene Stachon / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoo, että muut EU-maat eivät maksa Britannian jäsenmaksuja, kun Britannia eroaa EU:sta. Soinin mukaan EU:n taloutta pitää leikata ja sopeuttaa.

”Budjettikuri tiukalle ja kulut alas”, Soini sanoi.

Soini puhui perussuomalaisten EU-kannasta toimittajille keskiviikkona puolueen toimistolla. Hänen mukaansa kansanäänestyksen tulosta pitää kunnioittaa.

Britannian äänestys käynnisti myllerryksen maailmanmarkkinoilla, mutta Soini huomautti tilanteen jo tasaantuneen.

”Näyttääpä tuo aurinko paistavan eikä heinäsirkkaparvia näy, vaikka pörssillä vähän huonosti meneekin.”

Soini muistutti myös vanhasta lausahduksestaan: ”Missä EU, siellä ongelma.”

”Britannian tapahtuma ei ole yksittäinen äkillinen tapahtuma, vaan kehitys, josta on varoitettu”, hän sanoi.

Soini pitää erikoisena ja huolestuttavana sitä, että brexitiin pettyneet yrittävät etsiä mahdollisimman montaa keinoa estää tuloksen toteuttaminen.

”On puhtaasti brittien asia päättää, miten, koska ja mitä äänestävät. Englanti on iso maa, eikä sitä voida nöyryyttää”, Soini totesi ja rinnasti tilanteen siihen, kun Irlannissa äänestettiin EU-jäsenyydestä uudestaan vuonna 2009 sen jälkeen, kun vuotta aiemmin Irlannin kansanäänestyksen tulos oli kielteinen.

Soini painotti, että demokraattista tulosta on kunnioitettava.

”Emme tietenkään kosta tätä tai ole kaunaisia tuloksesta. Tulos oli heidän tuloksensa.”

Ulkoministeri myös linjasi, että EU:n on uudistuttava, jos se haluaa mennä eteenpäin. Brexitia Soini pitää EU:n itse aiheuttamana. Kysymykseen siitä, pitäisikö Suomen harkita EU-jäsenyyttään, Soinilla oli selvä ja suora vastaus.

”Tämän hallituksen voimasuhteella mitään äänestystä ei järjestetä, koska tästä ei ole hallitusohjelmassa sovittu. Kansalaisaloitteet ovat toinen asia. On hyvä, että niillä luodaan keskustelua.”

Soini kertoo lähtevänsä keskiviikkona Britanniaan tapaamaan sidosryhmiä, joiden kanssa hän aikoo keskustella brexitin jälkeisestä tilanteesta. Hän tapaa EU-eroa kannattavia ja vastustavia brittivaikuttajia. Soini ei vahvistanut tapaavansa brittien EU-kriittisen Ukip-puolueen puheenjohtajan Nigel Faragen.

Perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen pani alulle kansalaisaloitteen, joka vaatii äänestyksen järjestämistä Suomen EU-jäsenyydestä.

Kansalaisaloite etenisi Soinin mukaan tavalliseen tapaan. Ensin pitää saada tarpeeksi allekirjoituksia ja jos niin käy, aloite siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Soini muistutti, ettei kansalaisaloitteen käsittely eduskunnassa tarkoita sen menevän läpi.

”Tämä on aloite aloitteiden joukossa.”

On arvioitu, että Britannian EU-eroon menee aikaa jopa kaksi vuotta. Soinin mukaan Suomen kannattaa seurata, miten Britannian EU-ero etenee.

”Nyt on minun mielestäni viisasta, että katsotaan, kuinka Britannian käy.”

Perussuomalaisten kanta selviää Soinin mukaan loppuvuodesta 2018 tai alkuvuodesta 2019, kun perussuomalaiset päättävät seuraavien eduskuntavaalien vaaliohjelmasta.

Perussuomalaiset ovat suhtautuneet Euroopan unioniin kriittisesti kautta puolueen historian.

Puolueen vuoden 2014 EU-vaaliohjelmassa unionia kuvaillaan byrokraattiseksi organisaatioksi, joka polkee jäsenmaidensa demokratiaa. Eduskuntavaaleissa perussuomalaisten yhteen vaaliteemaan kuului vahingollisen EU-byrokratian vastustaminen.

EU-kriittisyydestään huolimatta perussuomalaiset eivät ole ajaneet EU-eroa. Perussuomalaiset on hallituspuolue ja hallituspuolueet ovat hyväksyneet hallitusohjelmaan, jossa EU-eroa ei mainita sanallakaan.

Sen sijaan hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus ajaa sisämarkkinoiden syventämistä ja että vapaa liikkuvuus on yksi EU:n peruskivi.

Yhdentyminen on hallitusohjelmassa kuitattu kertomalla, että sitä ei ole tarpeen syventää ”kaikilla politiikan aloilla”.

Britit äänestivät EU-eron puolesta juhannusta edeltävänä torstaina. Äänestäjistä 51,9 prosenttia kannatti Britannian eroa Euroopan unionista. Äänestysprosentti oli korkea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat