Hallitus julkistaa sote-uudistuksen päälinjaukset – katso suora lähetys kello 16

Ministerit kertovat, miten sote-palvelujen järjestämisestä vastaavat maakunnat aiotaan perustaa. Lisäksi hallituksen on määrä kertoa linjauksiaan valinnanvapauteen liittyen.

Politiikka
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Järjestämisvastuu sote-palveluista siirtyy kunnilta 18 maakunnalle, mutta maakuntien itsehallinto on joutumassa tiukkaan valtion ohjaukseen.
Järjestämisvastuu sote-palveluista siirtyy kunnilta 18 maakunnalle, mutta maakuntien itsehallinto on joutumassa tiukkaan valtion ohjaukseen. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus pitää tänään keskiviikkona tiedotustilaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen päälinjoista.

Ministerit kertovat, miten sote-palvelujen järjestämisestä vastaavat maakunnat aiotaan perustaa. Lisäksi hallituksen on määrä kertoa linjauksiaan valinnanvapauteen liittyen. Varsinainen valinnanvapautta koskeva lainsäädäntö on tarkoitus esitellä vasta syksyllä.

HSTV näyttää tiedotustilaisuuden suorana kello 16. Se on katsottavissa myös osoitteessa http://valtioneuvosto.fi/live. Hallituksen alustavia sote-lakeja esittelevät keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sekä alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti.

Hallituksessa on edelleen kiistaa siitä, edetäänkö asiakkaiden valinnanvapauden kanssa professori Mats Brommelsin selvitysryhmän suosituksen pohjalta.

Ryhmä suositteli toukokuussa, että asiakas valitsisi sosiaali- ja terveyskeskuksen, joka voisi olla julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin ylläpitämä.

Esitystä on arvosteltu siitä, että tuottajien pitäisi silloin olla melko suuria toimijoita, jotta ne kykenisivät tarjoamaan kaikki palvelut. Kokoomus haluaisi laajemman valinnanvapauden, joka tarjoaisi etenkin pienille toimijoille paremmat mahdollisuudet. Pienten tuottajien asema on tärkeä myös muille hallituspuolueille.

Hallitus on jo aiemmin linjannut, että asiakkaan valinnanvapaus tulee pääsääntönä peruspalveluihin, mutta erikoissairaanhoitoon vain soveltuvin osin.

Järjestämisvastuu sote-palveluista siirtyy kunnilta 18 maakunnalle, mutta maakuntien itsehallinto on joutumassa tiukkaan valtion ohjaukseen.