Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo arvostelee Soinin Britannian-matkaa HS:lle: ”Tämä ei ole eduksi Suomelle”

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvostelee Timo Soinin Britannian-matkaa. Orpon mielestä Soini aiheuttaa toiminnallaan epävarmuutta Suomen ja koko EU:n linjasta. Soini kommentoi STT:lle toimineensa asiallisesti.

Politiikka
 
Timo Soini (vas.) ja Petteri Orpo
Timo Soini (vas.) ja Petteri Orpo

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) matka Britanniaan keskellä kansainvälistä kriisitilannetta herättää suurta närää toisessa hallituspuolueessa kokoomuksessa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) mielestä Soinin toiminta ei ole hyväksi Suomelle. Se aiheuttaa epävarmuutta Suomen ja koko unionin linjan yhtenäisyydestä, Orpo sanoo.

Orpon mukaan Soinilla on tietysti oikeus kertoa oman puolueensa tavoitteista ja mielipiteistä.

”Tilanne on kuitenkin se, että Suomen ulkoministeri ja varapääministeri, kuten hänet on siellä noteerattu, edustaa aina Suomea ja Suomen hallitusta.”

”Kuulijakunnan täytyy tietää, milloin puhutaan missäkin roolissa. Kun kyse on akuutista eurooppalaisesta tilanteesta, josta on tehty EU-huippukokouksessa päätös, täytyy noudattaa äärimmäistä huolellisuutta”, Orpo jatkaa.

Soini kommentoi matkaansa STT:lle torstai-iltana: ”Olin matkalla Britanniassa puolueen pj:nä, vaikka ulkoministerin rooli onkin aina päällä. Olen toiminut asiallisesti. Moitittavaa ei ole.”

”Orpon kritiikkiin vastaan ainoastaan, että ulkoministereilläkin on Euroopassa vapaa liikkuvuus”, Soini sanoi STT:n mukaan.

HS ei torstaina tavoittanut Soinia tai pääministeri Juha Sipilää (kesk) kommentoimaan asiaa.

Orpon mukaan Soinin Britannian mediassa esittämät kommentit tai ainakin niistä esitetyt tulkinnat poikkeavat siitä, mitä EU-huippukokous on juuri yhdessä linjannut.

Orpo sanoo, että Soinia on kenties tulkittu väärin, mutta kansainvälisen lehdistön perusteella hänelle on syntynyt kuva, että Soinin mukaan Britannian ja EU:n väliselle eroneuvottelulle ei voida asettaa ehtoja. EU-huippukokouksessa kuitenkin todettiin, että Britannian pääsy sisämarkkinoille vaatii unionin neljän perusvapauden eli tässä tapauksessa oleellisesti ihmisten vapaan liikkuvuuden kunnioittamista.

”Tässä on nyt ero. Ja se, miten kansainvälinen lehdistö on Soinia tulkinnut, aiheuttaa epävarmuutta Suomen ja koko EU:n linjan yhtenäisyydestä. Tämä ei ole eduksi Suomelle.”

Orpo viittaa ainakin Soinin brittiläiselle tv-kanavalle Sky Newsille torstaina antamaan haastatteluun. Siinä Soini toteaa, ettei EU-neuvotteluissa pitäisi asettaa Britannialle mitään ennakkoehtoja tai ”punaisia viivoja”, mukaan lukien ihmisten vapaan liikkuvuuden saralla.

”Voin helposti kuvitella, että se on isoin tai yksi isoimmista kysymyksistä neuvotteluissa. Mutta kun neuvotellaan, eivät punaiset viivat ole mielestäni paras mahdollinen asia. Tiedän, että tämä on se hankala kysymys. En voi sanoa tai luvata, mikä lopputulos tulee olemaan”, Soini sanoo Sky Newsille.

Orpo uskoo, että pääministeri Sipilä käy Soinin kanssa asian läpi pian. Sipilä antaa perjantaina eduskunnalle ilmoituksen Britannian EU-erosta.

”Meidän täytyy huomenna esiintyä eduskunnassa yhtenäisinä.”

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) sanoo olevansa pitkälti Orpon linjoilla.

”En ole saanut matkasta tarkempia tietoja, joten on vaikea kommentoida. Mutta sinänsä ajattelen aika lailla samaan tapaan kuin Orpo. Ei jakkaraa voi ihan noin vain vaihdella.”

STT:n mukaan Soinin avustajat kertovat hänen olevan Britanniassa pikemminkin puoluejohtajana kuin ulkoministerinä.

Kaikkosen mielestä Soinin ei tarvitse informoida muita hallituspuolueita matkansa yksityiskohdista, koska kyseessä on yksityinen matka. Toisaalta Kaikkonen myöntää, että koska Soinin vierailu herkästi tulkitaan joka tapauksessa Suomen ulkoministerin vierailuna, rajanveto on vaikeaa.

”Silloin mennään siinä rajoilla. Ainakin on syytä toimia sillä tavoin, että edustetaan Suomen hallituksen virallista kantaa”, Kaikkonen sanoo.

”Näissä on syytä olla tarkkana. EU-politiikassa eletään herkkiä aikoja. On yleisesti ottaen syytä ottaa se huomioon.”

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok) kertoo jakavansa Orpon ajatukset Soinin toiminnasta täysin.

"Pidän tätä erittäin poikkeuksellisena. Ensimmäistä kertaa jäsenmaan kansa on kertonut haluavansa erota, niin pidän omituisena, ettei ulkoministeri kerro, millä asioilla hän kyseisessä maassa liikkuu”, Virolainen sanoo.

Virolainen sanoo kuvittelevansa, että Soini on Britanniassa perussuomalaisten puheenjohtajana eikä ulkoministerinä.

"Jos hän olisi ulkoministerinä, silloin pitäisi kertoa tarkempia tietoja."

Virolainen lisäsi, ettei hän tiedä, osallistuuko Soini perjantaina eduskunnan keskusteluun Britannian EU-erosta.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson otti niin ikään selväsanaisesti kantaa Soinin toimintaan.

”Maan ulkoministeri on ulkoministeri 24/7. Myös silloin, kun hän matkustaa Iso-Britanniaan, ja ehkä erityisesti juuri silloin, juuri nyt”, Henriksson linjasi Twitterissä ruotsiksi lisäten viestinsä perään Britannian EU-erosta kertovan aihetunnisteen #brexit.

Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo on kertonut Twitterissä, että Soini on tavannut ainakin Britannian Eurooppa-ministerin David Lidingtonin sekä Pohjois-Irlannista vastaavan ministerin Theresa Villiersin.

”Sen verran tiedän, että hän halusi tavata sekä leave- että remain-puolen edustajia”, ulkoministeriön kabinettipäällikkö Raili Lahnalampi puolestaan kertoi STT:lle aamulla.

Lahnalammen mukaan Britanniassa on kuohunut siinä määrin, että tapaamisia on ollut vaikea vahvistaa etukäteen ja on ollut epävarmaa, mitkä niistä toteutuvat.

Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka muistutti keskiviikkona Soinin Britannia-tapaamisen yhteydessä Soinin sidoksista EU-vastaiseen Britannian itsenäisyyspuolueeseen (Ukip).

Soini on ollut useana vuonna brittiläisen veljespuolueensa puoluekokouksen yhtenä pääpuhujana ja tehnyt varsinkin europarlamenttivuosinaan 2009–2011 kiinteää yhteistyötä Britannian itsenäisyyspuoluetta Ukipia johtavan Nigel Faragen kanssa.

Harakka kritisoi Soinia siitä, ettei tämä ole suostunut kertomaan, keitä tavattaviin kuuluu.

”Suomen ulkopolitiikan virallisen edustajan salamyhkäisyys on ennenkuulumatonta ja herättää lisää pelkoja siitä, että Suomi juhlapuheistaan huolimatta pyrkii heikentämään EU:ta kriittisellä hetkellä”, Harakka sanoi.

Soini ei ole vahvistanut tapaavansa Faragea.

Suomen hallituksen EU-linja ja mahdollinen kansanäänestys EU:sta eroamisesta nousi Britannian kansanäänestyksen jälkeen pinnalle, kun aloitteen kansanäänestyksestä pani alulle perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallitus on sitoutunut EU:hun, eikä kansanäänestystä unionista eroamisesta tule.

Soini on kommentoinut, että kansalaisaloite Suomessa järjestettävästä EU-kansanäänestyksestä on hyvä asia, koska se herättää keskustelua. Soini totesi kuitenkin samalla, ettei nykyinen hallitus järjestä kansanäänestystä.

Sky Newsin haastattelussa Soini toivoi koko Euroopalta yhteistyötä. Soinin mukaan EU:n ei pidä tehdä Britanniasta varoittavaa esimerkkiä.

”Se olisi erittäin epäviisasta, ja se vahingoittaisi sekä EU:ta ja sen jäsenvaltioita että Britanniaa”, Soini vastasi.

Soinin mukaan kaikkien eurooppalaisten on tehtävä yhteistyötä ja mentävä tulevaisuutta kohti käsi kädessä riippumatta siitä, ovatko kaikki osana EU:ta vai eivät.

Soini huomautti myös Norjan, Islannin ja Sveitsin olevan hyviä esimerkkejä suhteiden hoitamisesta EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.

Sipilä: Soini ”täysin sitoutunut hallitusohjelmaan” - ei EU-kansanäänestystä
Sipilä: Soini ”täysin sitoutunut hallitusohjelmaan” - ei EU-kansanäänestystä
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) yritti keskiviikkona väistellä kysymystä siitä, ovatko hallituskumppani Timo Soinin (ps) pohdinnat EU-kansanäänestyksestä vahingollisia. Sipilän mukaan Soini on “täysin sitoutunut hallitusohjelmaan” ja seisoo sen takana. Sipilän hallitus ei tuo esitystä EU-kansanäänestyksestä. Toimittaja & leikkaus: Pekka Mykkänen, kuvaus: EU
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat