Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katainen HS:lle: Leikittely EU-kansanäänestyksellä on vahingollista – ”Vastuullinen ihminen ei spekuloi puolihuolimattomasti”

”Brexit-leirin toiminta on populistisuudessaan ja vastuuttomuudessaan yhden sortin Euroopan ennätys”, sanoo EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen.

Politiikka
 
Juha ROININEN
EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen
EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen Kuva: Juha ROININEN

EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen varoittaa, että leikittely EU-kansanäänestyksillä on vastuutonta ja vahingollista.

Katainen peräänkuuluttaa vastuullisuutta keskusteluun, joka Suomessa ja muualla Euroopassa parhaillaan velloo kansanäänestysten järjestämisestä.

”Tämmöinen leikittely ajatuksella on tyypillistä populismia, joka on kaukana vastuun kantamisesta ja vastuullisuudesta”, Katainen kommentoi Suomessa käytävää keskustelua ja sitä, että ulkoministeri Timo Soini (ps) pitää ovea raollaan mahdolliselle kansanäänestykselle Suomen EU-jäsenyydestä.

”Avoimessa, liberaalissa demokratiassa sananvapaus on tärkeää, jokaisella on oikeus osallistua keskusteluun. Mutta ei vastuullinen ihminen toimi sillä tavalla, että spekuloi puolihuolimattomasti tällaisella asialla, sen sijaan että kertoisi selkeästi oman kantansa ja tahtotilansa ja kertoisi mihin suuntaan haluaa ajaa asioita”, Katainen sanoi HS:lle puhelimitse torstaina.

Brittien päätös lähteä Euroopan unionista on lietsonut keskustelua EU-kansanäänestyksen järjestämisestä muissakin jäsenmaissa.

Ulkoministeri Soini herätti viime viikolla arvostelua paitsi Britannian-matkansa takia myös kommentillaan, jonka mukaan kansalaisaloite Suomessa järjestettävästä EU-kansanäänestyksestä on hyvä asia, koska se herättää keskustelua. Aloitteen kansanäänestyksen järjestämisestä on pistänyt alulle Soinin oman puolueen perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen.

Soini on moneen kertaan sanonut, ettei nykyinen hallitus järjestä kansanäänestystä. Soinin viestejä on kuitenkin tulkittu niin, ettei hän sulje pois kansanäänestyksen mahdollisuutta tulevaisuudessa.

”Peräänkuulutan vastuullisuutta tässä keskustelussa. Tällainen populistinen oman edun tavoittelun nimissä heitetty pieni leikittely asialla on minusta vahingollista. Pitää kertoa aidosti ja rehellisesti, mitä tavoittelee”, Katainen sanoo.

Katainen muistuttaa, että kansanäänestys on vain väline. Sen takana täytyy olla selkeä poliittinen tavoite ja käsitys siitä, mitä äänestykseltä halutaan.

”Kansanäänestys ei voi olla poliittinen tavoite, vaan esimerkiksi se, haetaanko äänestyksellä tukea EU-erolle tai jäämiselle. Kaikki, jotka kansanäänestyksestä puhuvat, niin sanokoon suoraan, kumpaa haluavat.”

Kataisen mukaan kansanäänestyksen järjestäminen on perusteltua silloin, jos jonkun jäsenmaan hallituksella on oikeasti selkeä tavoite esimerkiksi viedä maansa ulos Euroopan unionista.

”Silloin voi olla perusteltua kysyä mielipidettä kansalta. Mutta tavallaan tällaisen yleisen gallupin tekeminen, että mitä tehtäisiin, siinä ei ole paljon mieltä.”

Katainen suomii kovin sanoin Britannian EU-eroa ajaneita poliitikkoja siitä, ettei heillä ollut selkeää suunnitelmaa äänestyksen jälkeisestä suunnasta. Hän kuvailee Britanniaa ”surulliseksi esimerkiksi” siitä, ettei kukaan ollut ajatellut, mitä äänestystuloksen ratkettua pitäisi tehdä.

”Brexit-leirin toiminta on tässä suhteessa populistisuudessaan ja vastuuttomuudessaan yhden sortin Euroopan ennätys. Ajetaan vahvasti jotakin asiaa, ja sitten kun saadaan tavoite läpi, niin ei ole harmainta hajuakaan, että mitä se tarkoittaa ja mitä sitten pitää tehdä.”

Katainen myös varoittaa EU-erolla leikitteleviä siitä, millaisia taloudellisia vaikutuksia unionista lähtemisellä voi olla.

”Nyt on nähty, mitä brexit tarkoittaa Britannialle ja mitä se tarkoittaa vakaudelle. Suomen eroamisella ei olisi maailmantalouteen yhtä suurta vaikutusta kuin Britannialla, mutta kyllähän sillä olisi tuhoisa vaikutus suomalaisten työpaikoille. Moni suomalainen jää jo tällä hetkellä ainakin tilapäisesti vaille töitä brexitin takia.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat