Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö Nato-illallisen jälkeen: Pelote ja dialogi nyt tasapainossa Naton Venäjä-linjassa

Presidentti Sauli Niinistö otti omassa Nato-illallisen puheenvuorossaan esiin Itämeren alueen lentoturvallisuuden ja keskustelunsa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Politiikka
 
JONATHAN ERNST / Reuters
Nato kokouksen osaanottajat työillallisella Puolan presidentinlinnassa Varsovassa perjantai-iltana.
Nato kokouksen osaanottajat työillallisella Puolan presidentinlinnassa Varsovassa perjantai-iltana. Kuva: JONATHAN ERNST / Reuters

Varsova. Nato-maiden johtajien työillallinen venähti yli nelituntiseksi perjantai-iltana Varsovassa Puolan presidentinpalatsissa.

Koolla oli varsin yhtenäinen Nato, joka on Krimin miehityksen jälkeen muovannut vauhdilla uusiksi linjaansa ja tehnyt paluun omien jäsenmaidensa puolustamiseen.

Illallinen oli myös Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman viimeinen Nato-illallinen, ja vierailu Naton huippukokoukseen on myös osa Obaman viimeistä Euroopan-vierailua Yhdysvaltain presidenttinä.

Mukana Naton huippukokouksen tärkeimmässä poliittisessa keskustelussa oli myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

”Eilinen illalliskeskustelu venähti aika pitkäksi. Illallisella käsiteltiin Venäjä-suhdetta. Puhuimme Naton kahden tien politiikasta, siitä, että pelote ja dialogi kulkevat rinta rinnan”, Niinistö sanoi lauantaina Varsovassa.

Niinistö on tyytyväinen kuulemiinsa äänenpainoihin. Hänen mukaansa illallispöytään oli kokoontunut hyvin yhtenäinen Nato. Obaman puhetta Niinistö kuvaa hyvin vaikuttavaksi.

”Mitä tulee yleiseen ilmapiiriin, niin soraääniä ei kuulunut. Tuo joukko on aika lailla yhtenäinen, ja varmasti jännitteiden lisääntyminen luo ymmärrystä yhteisiin käsityksiin.”

Niinistö käytti muiden mukana puheenvuoron työillallisilla. Hän otti esiin Itämeren jännitteisen turvallisuustilanteen.

”Otin esiin keskusteluni tässä suhteessa presidentti Vladimir Putinin kanssa, siis sen, voitaisiinko jännitettä aivan pieninkin askelin ajatella purettavan.”

Askeleessa on kyse siitä, että Nato ja Venäjä voisivat sopia transponderien käytön pakollisuudesta Itämerellä lennettäessä. Kysymys lentoturvallisuudesta oli esillä myös Niinistön Nato-puheenvuorossa.

Venäjän ja Naton yhteinen neuvosto kokoontuu ensi viikon keskiviikkona. Tuolloin on odotettavissa Venäjän reaktiot Naton Varsovassa tekemiin päätöksiin, kuten Nato-joukkojen tuomiseen Puolaan ja Baltiaan. Putin on ilmoittanut tuovansa kokoukseen myös esityksen transpondereista.

”Seuraan aikamoisella mielenkiinnolla, mikä on Venäjän ehdotus lentoturvallisuuden välineistön parantamiseksi”, Niinistö sanoi

Ehdotus on osa sitä, miten edetä jännitteen lieventämisessä Itämeren alueella, Niinistö sanoi. Kyse on myös tahdosta, ei vain tekniikasta.

”Putin puhui välineistöstä, sillä on olemassa muitakin turvallisuuden takaajia kuin transponderit, kuten informaation antaminen lennoista. Päätarkoitus on toteutettavissa.”

Kun Nato-maat puhuvat Venäjästä, päähuomio on kuitenkin yhä Ukrainassa.

”Ukrainassa pääasia on se, että Venäjä on tehnyt ja tekee väärin”, Niinistö sanoi.

Lauantaina Niinistö osallistui Naton Afganistan-kokoukseen.

”Vallitseva henki ja käsitys on se, että Afganistanin kehityksen tukemista jatketaan, sillä siinä nähdään yhteinen turvallisuusintressi.”

Niinistöllä oli myös tapaaminen Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin kanssa. Steinmeier on yksi niistä, joka on monin tavoin korostanut puheenvuoroissaan dialogin merkitystä Ukrainan kriisin ratkaisussa sekä luottamuksen rakentamisessa Venäjän kanssa. Saksa on parhaillaan myös Etyjin puheenjohtaja.

”Saksan rooli on EU:ssa hyvin keskeinen, ja samaa täytyy sanoa roolista Natossa. Tietysti Yhdysvallat on vahva toimija Natossa. Ulkoministeri Steinmeier halusi kuulla tarkemmin keskusteluistani Putinin kanssa, ja vastaavasti hän kertoi omista käsityksistään Venäjän tämänhetkisistä tilanteista. Se oli varsin mielenkiintoinen keskustelu myös siksi, että Saksa vetää Etyj-järjestöä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat