Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö Nato-kokouksessa: Suomen ja Britannian yhteistyöasiakirja sai kohtuuttomasti huomioita

Suomen ja Britannian puolustusministerit allekirjoittivat Naton huippukokouksessa Varsovassa puiteasiakirjan yhteistyön syventämisestä.

Politiikka
 
Helsingin Sanomat
Sami Jaakkola / Puolustusministeriö
Suomen ja Ison-Britannian puolustusministerit Jussi Niinistö (vas.) ja Michael Fallon allekirjoittivat puiteasiakirjan puolustusyhteistyöstä Varsovassa lauantaina.
Suomen ja Ison-Britannian puolustusministerit Jussi Niinistö (vas.) ja Michael Fallon allekirjoittivat puiteasiakirjan puolustusyhteistyöstä Varsovassa lauantaina. Kuva: Sami Jaakkola / Puolustusministeriö

Varsova. Suomen ja Britannian puolustusyhteistyön kehittämistä koskeva puiteasiakirja on puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mielestä saanut Suomessa kohtuuttomasti huomiota suhteessa sopimuksen merkittävyyteen.

”Asiakirja ei todellakaan ole oikeudellisesti sitova eikä sisällä velvoitteita yhteiseen puolustukseen”, Niinistö sanoi lauantaina Naton huippukokouksessa, jossa hän myös allekirjoitti puiteasiakirjan tapaamisessaan Britannian puolustusministerin Michael Fallon kanssa.

Niinistö kuvaa puitesopimusta julistuksenomaiseksi poliittiseksi tahdonilmaukseksi yhteistyön tiivistämisestä.

”Sopimus antaa selkänojaa kehittää yhteistyötä, mutta muuttaako se mitenkään nykytilannetta tai onko se jokin ulkopoliittinen avaus, niin ei.”

HS kirjoitti puolustusyhteistyösopimuksen sisällöstä aiemmin heinäkuussa.

Niinistön mielestä yhteistyösopimus on silti Suomelle tärkeä, ja sen saamaa huomioita korosti varmasti Britannian päätös erota Euroopan unionista.

”Suomen ja Britannian yhteistyö jatkuu tulevasta brexitistä huolimatta.”

Suomen ja Britannian puolustusvoimat voivat parantaa yhteistyötä nyt muun muassa puolustuspolitiikassa, logistiikassa, kunnossapidossa, EU:n ja Naton puitteissa tehtävässä doktriinien kehitystyössä sekä harjoitustoiminnassa.

Puitesopimuksen mukaan yhteistyötä vahvistetaan muun muassa koulutustoiminnassa ja kriisinhallintaoperaatioissa, kemiallisten ja biologisten aineiden torjunnassa.

Asiakirjaa on valmisteltu viime vuodesta lähtien, ja se on pitkälti samanlainen kuin minkä Ruotsi ja Britannia tekivät kaksi vuotta sitten. Muun muassa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) ehti kuitenkin heinäkuun alussa ihmetellä, miksei eduskuntaa ole pidetty ajan tasalla siitä, että sopimus allekirjoitetaan Naton huippukokouksessa Varsovassa.

”Kyse ei ole ulkopoliittisesti niin merkittävästä asiasta, että olisin katsonut tarpeelliseksi siitä eduskuntaa niin paljon informoida. Asiakirja ei olisi herättänyt tällaista huomiota, jos Britannian äänestystulos olisi ollut toisenlainen”, Niinistö sanoi lauantaina Varsovassa.

Niinistön mukaan sopimus ei ole voinut tulla yllätyksenä Kaikkoselle. ”Mielestäni hän meni toimittajien lankaan tässä asiassa.”

Presidentti Niinistö Nato-illallisen jälkeen: Pelote ja dialogi nyt tasapainossa Naton Venäjä-linjassa

HS-analyysi: EU:n ja Naton yhteistyötä ei voi vähätellä, ja se toimisi etenkin hybridiuhkiin varauduttaessa

Venäjä syytti Natoa uuden muurin pystyttämisestä Eurooppaan - ”Noudattaa kylmän sodan logiikkaa”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat