Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhteenveto Varsovan huippukokouksesta – Nato luottaa kykyynsä vastata Venäjän uhkaan, mutta etsii myös liennytyskeinoja

Varsovassa kasvoi usko siihen, että Ukrainassa voidaan vielä nähdä poliittinen ratkaisu, jos Venäjä vain on valmis luopumaan Ukrainan sotilaallisesta painostuksesta, kirjoittaa analyysissaan kokousta Varsovassa seurannut toimittaja Anna-Liina Kauhanen.

Politiikka
 
Yhteenveto Naton Varsovan-huippukokouksen tunnelmista
Yhteenveto Naton Varsovan-huippukokouksen tunnelmista
Toimittaja Anna-Liina Kauhanen vetää yhteen Varsovasta Naton huippukokouksen päätöstunnelmat. Kuva: Reuters

Varsova. Varsova on merkityksellinen kaupunki erilaisille sotilasliitoille. Perjantaina Nato-maiden johtajat illallistivat Naton huippukokouksen alkajaisiksi samassa Puolan presidentinpalatsin salissa, jossa vuonna 1955 perustettiin nimenomaan Naton vastakappaleeksi Varsovan liitto. Mukana oli myös kumppanimaa Suomen presidentti Sauli Niinistö.

Sittemmin Varsovan liitto on hajonnut ja moni maa vaihtanut sotilasliittoa. Vastakkainasettelu ei kuitenkaan ole kadonnut.

Naton Varsovan-huippukokouksessa kylmä sota oli monin tavoin läsnä. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi huippukokouksen alkajaisiksi, että kylmä sota saisi kuitenkin luvan olla historiaa. Uutta kylmää sotaa ei tule, jos se on Natosta kiinni.

Krimin miehittäminen ja Venäjän osallistuminen Itä-Ukrainan sotatoimiin saivat Naton tekemään näyttävän paluun juurilleen, jäsenmaiden yhteiseen ja keskinäiseen puolustukseen.

Naton edellisessä huippukokouksessa Walesissa vuonna 2014 Nato-maat aloittivat järjestelmällisen vastaamisen Venäjän arvaamattomuuteen. Tälle pelotteen vahvistamiselle Varsovan-kokous oli merkittävä etappi.

Varsovassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kiitteli muita Naton jäsenmaita siitä, että Walesissa annetuista sitoumuksista on pidetty kiinni. Ukrainan kriisin suhteen länsi on ollut yhtenäinen.

Vaikka Nato-mailla ja EU-mailla on kovia talouskriisin ja kauppapolitiikan tuomia paineita, ne ovat kyenneet sopimaan Venäjän-vastaisista pakotteista ja pitämään yllä diplomaattista painetta.

Varsovassa yhteistä puolustusta tiivistettiin lisää. Puolaan ja Baltian maihin Viroon, Latviaan ja Liettuaan tulee kuhunkin pataljoonan verran eli noin tuhat Nato-maiden sotilasta. Puola ja Baltian maat toivovat, että sitoumus on pitkäaikainen. Paljon riippuu kuitenkin Venäjästä.

Nato luottaa nyt selvästi itseensä ja kykyynsä vastata Venäjän uhkaan. Se on aiempaa vahvempi ja yhtenäisempi. Baltiaan tuotavat joukot ovat tästä toki yksi merkki. Uudet Nato-joukot ovat myös ja joidenkin arvioiden mukaan ennen kaikkea oman joukkueen hengennostatusta ja merkki siitä, että Nato-maat pitävät yhtä.

Samaan aikaan Nato on alkanut aktiivisesti etsiä tapoja liennyttää kireitä välejä Venäjään. Varsovassa uusi politiikka sai nimen kahden raiteen politiikka. Nato paitsi vahvistaa pelotettaan, se haluaa myös vahvistaa keskusteluyhteyttä Venäjään.

Kahden raiteen politiikalla on Natolle paljon etuja.

Ei ole epäselvää, että Venäjä tuomitaan jyrkästi Krimin ja Itä-Ukrainan tilanteen vuoksi niin kauan kuin Venäjä ei noudata Minskin sopimusta. Tavoite ei kuitenkaan ole Venäjän totaalinen heikentäminen, se toisi suuria vaikeuksia. Myös yhteinen vihollinen, äärijärjestö Isis, yhdistää Natoa ja Venäjää.

Yhteistyötä on tehtävä mahdollisimman paljon, Varsovassa todettiin kaanonissa. Ihan uudesta ajatuksesta ei edes ole kyse, mistä esimerkkinä on muun muassa Venäjän WTO-jäsenyys.

Naton pelotetta ja vuoropuhelua -linjaa ei pidä ymmärtää niin, että Nato-maat olisivat Venäjän kehityksen suhteen järin optimistisia. Venäjän presidentille Vladimir Putinille aiotaan nyt kuitenkin tarjota aiempaa enemmän sellaista, mihin Venäjä voisi uskottavasti tarttua tehdäkseen Naton kanssa yhteistyötä.

Siksi Varsovassa kasvoi usko siihen, että Ukrainassa voidaan vielä nähdä poliittinen ratkaisu, jos Venäjä vain on valmis luopumaan Ukrainan sotilaallisesta painostuksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat