Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansanäänestyksellä Suomen EU-jäsenyydestä jo yli 27  000 kannattajaa

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Euroopan unionin purkamista kannattavat perussuomalaiset nuoret leikkasivat tähtiä irti EU-lipusta Helsingin kansalaistorilla kesäkuussa 2013.
Euroopan unionin purkamista kannattavat perussuomalaiset nuoret leikkasivat tähtiä irti EU-lipusta Helsingin kansalaistorilla kesäkuussa 2013. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kansalaisaloite EU-jäsenyyttä koskevan kansanäänestyksen järjestämiseksi on kerännyt vajaassa kolmessa viikossa hieman yli 27 000 kannattajaa. Aloitteen ovat tehneet perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen ja varapuheenjohtaja Aleksi Hernesniemi.

Kannattajia tarvitaan puolessa vuodessa vähintään 50 000, jotta aloite etenisi eduskuntaan.

”Satavarmasti saamme yli 50 000 nimeä”, Tynkkynen vakuuttaa.

Kansalaisaloite jätettiin vain muutama päivä ennen Britannian kansanäänestystä.

Brittien äänestystuloksen selvittyä aloite keräsi enimmillään lähes viisi tuhatta kannattajaa päivässä kansalaisloite.fi-sivustolla. Sen jälkeen tahti on hidastunut ja tippui loppuviikosta alle sataan päivässä.

”Seuraavaksi aiomme kerätä nimiä myös kadulla”, Tynkkynen sanoo.

Vastaavanlainen kansalaisaloite neuvoa-antavasta EU-kansanäänestyksestä oli vireillä myös 2013. Se sai puolessa vuodessa 30 000 kannattajaa, eikä siten edennyt eduskunnan käsittelyyn.

Tynkkysen mukaan kansanäänestysaloitteen tahtotila on palauttaa Suomen itsenäisyys. Ero EU:sta olisi hänen mukaan perusteltu siksi, että unionia ollaan ”viemässä kohti liittovaltiota”.

”Perussuomalaisilla nuorilla on visio, jonka mukaan EU pitää purkaa ja yhteistyö on rakennettava uudelleen kansallisvaltioiden itsemääräämisoikeutta kunnioittavalta pohjalta.”

Britannian äänestystuloksen jälkeen pääministeri Juha Sipilä (kesk) on jo sanonut, että Suomessa ei vastaavaa kansanäänestystä järjestetä.

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puolestaan herätti hämmennystä vierailtuaan Britanniassa äänestyksen jälkeen. Hän muun muassa sanoi, että Suomessa käydään vilkasta keskustelua EU-kansanäänestyksestä.

Tynkkynen sanoo toivovansa, että perussuomalainen puolue ottaa EU-jäsenyyden vaaliteemaksi seuraavissa eduskuntavaaleissa 2019.

”Perussuomalaiset voisivat päättää, että EU-kansanäänestys on ehto puolueen osallistumiselle seuraavaan hallitukseen. Tällaisen lupauksen tehnyt puolue voi nousta Suomen suurimmaksi.”

Eduskunnan käsittelyssä on jo kansalaisaloite Suomen irtautumiseksi eurosta. Sen alullepanija, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk) pitää perussuomalaisten nuorten aloitetta huonosti ajoitettuna.

”Suomen eroaminen Euroopan unionista voi tulla ajankohtaiseksi vain siinä tapauksessa, että brexit johtaa myös Tanskan ja erityisesti Ruotsin eroamiseen”, Väyrynen kirjoittaa blogissaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat