Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arkkipiispa kannattaa homoparien vihkimistä – ”Että kaikkia avioliittoja tuetaan ja kohdellaan yhtäläisesti”

Arkkipiispa Kari Mäkinen otti kantaa homoliittoihin HSTV:n Junkkari & Lyytinen -ohjelmassa Porissa.

Politiikka
 
Lyytinen & Junkkari: vieraana arkkipiispa Kari Mäkinen
Lyytinen & Junkkari: vieraana arkkipiispa Kari Mäkinen

Arkkipiispa Kari Mäkinen toivoo, että luterilaisen kirkon papit voisivat ajan myötä vihkiä avioon myös homopareja. Mäkinen otti asiaan kantaa keskiviikkona Porissa HSTV:n Junkkari & Lyytinen-ohjelmassa.

”Vihitään sekä samaa sukupuolta olevia että eri sukupuolta olevia. Se on selkein ratkaisu siihen, mikä on minusta se olennainen asia: että kaikkia avioliittoja ja kaikkia avioliiton solmivia kohdellaan yhtäläisesti ja kaikkia avioliittoja tuetaan”, Mäkinen sanoi.

Kannanotto on Mäkiseltä toistaiseksi selväsanaisimpia. Aiemmin hän on sanonut samaa ainakin Voima-lehden haastattelussa kesäkuun lopussa. Jo sitä ennen Mäkinen on kannattanut pappien oikeutta siunata homopareja avioon. Sen sijaan vielä kuusi vuotta sitten Mäkinen piti homoparien avioliittoon vihkimistä mahdottomana ajatuksena.

Aikataulusta Mäkinen ei osannut sanoa mitään, ei edes sitä, onko itse vielä silloin arkkipiispana, kun toive toteutuu. ”En pysty sanomaan. Minä olen nyt [arkkipiispa] enkä katso sen pidemmälle”, Mäkinen vastasi HS:n Marko Junkkarin kysymykseen.

Tasa-arvoinen, homoliitot salliva laki tulee voimaan runsaan puolen vuoden kuluttua maaliskuussa. Siihen mennessä papeille ei vielä vihkioikeutta missään tapauksessa tule, Mäkinen korosti haastattelussa.

”Kirkossa on selvää, että kirkon säädökset eivät silloin muutu eikä kirkon käsikirja, vaan kirkko elää traditionsa pohjalta. Ajattelen, että nyt on tärkeää selvittää, mitä tämä tarkoittaa niitten normien pohjalta, jotka nyt ovat voimassa. Että mitä voidaan tehdä ja mitä ei. Papistolle tästä on jo aika paljon kerrottukin.”

Pitkällä tähtäimellä paras ratkaisu olisi Mäkisen mukaan Ruotsin malli, minkä myös Norja on ottamassa käyttöön. Se tarkoittaa sukupuolineutraalia vihkimistä, sitä, että papit voisivat vihkiä pareja yhtäläisesti, olipa avioon astumassa mies ja nainen tai mies- tai naispari. Päätöksen kypsyttely vaatii kuitenkin perusteellista ja rauhallista harkintaa eikä lopputulos välttämättä ole se, jota Mäkinen henkilökohtaisesti kannattaa.

Lyytinen & Junkkari: vieraana perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula
Lyytinen & Junkkari: vieraana perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula

Junkkari & Lyytinen -ohjelmassa vieraili tänään myös perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk).

Vuosia jumittanut sosiaali- ja terveyspalveluiden eli soten uudistusprosessi nytkähti kesäkuun lopussa eteenpäin, kun hallitus julkisti sote- ja maakuntauudistuksen lakiluonnoksen.

Paketissa on peräti 600 sivua tekstiä. Kansalaiset ovat jo aikaa sitten pudonneet kärryiltä, mitä konkreettisia muutoksia sote-uudistuksen myötä on tiedossa.

Peruspalveluministeri Rehula selittää oheisella videolla, mitä uudistus käytännössä tarkoittaa tavallisen kansalaisen kannalta. HSTV:n haastattelussa Rehula kertoo porilaiselle Malmin perheelle, mitä vaikutuksia uudistuksella on heidän elämäänsä.

Mika ja Marika Malmia kiinnostavat ennen kaikkea neuvolapalvelut, sillä heillä on 10 kuukautinen Miska -vauva.

HSTV:n haastattelussa ministeri Rehulalta kysytään, onko sote-uudistus valmis ennen kuin Miska on täysi-ikäinen. Rehula ei tätä pystynyt lupaamaan. ”Sote ei valmistu kerralla. Se on jatkuvasti etenevä prosessi”, Rehula totesi Porissa, jossa tällä viikolla järjestään Suomi-Areena-tapahtuma.

Lyytinen & Junkkari: vieraana kansanedustaja Elina Lepomäki
Lyytinen & Junkkari: vieraana kansanedustaja Elina Lepomäki

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki puhui Junkkari & Lyytinen -ohjelmassa puolestaan työn tulevaisuudesta, kokoomuksen tilasta ja hallituksen haasteista.

Lepomäki toteaa haastattelussa, että sata kansanedustajaa riittäisi hyvin eduskuntaan.

Lepomäki oli keskiviikkona puhumassa työn ja johtamisen muuttumisesta SuomiAreenassa. Ennen keskustelutilaisuutta HSTV kysyi Lepomäeltä, miten työ muuttuu lähivuosina. Mitä ammatteja katoaa?

”Moni keskituloinen ammatti”, Lepomäki sanoi.

Hän ei pidä tätä kuitenkaan välttämättä huonona asiana. Esimerkiksi keskustelussa nousee toimittajan ammatti, joka voi hyvin olla katoamassa lähivuosina.

Lepomäki uskoo tai ainakin toivoo, että myös poliitikon ammatti muuttuu muiden mukana. Suomi pärjäisi hänen mukaansa huomattavasti nykyistä pienemmällä kansanedustajien määräällä.

Aiemmat Junkkari&Lyytinen -ohjelmat voit katsoa tämän jutun yhteydestä.

Tätäkö halusitte, Timo Soini? Perussuomalaisten puheenjohtaja puhuu brexitistä
Tätäkö halusitte, Timo Soini? Perussuomalaisten puheenjohtaja puhuu brexitistä
Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini kertoo HSTV:n Junkkari&Lyytinen-ohjelmassa, kuinka tyytyväinen hän on brexitin jälkeisen Euroopan kaaoksesta.
Miten poliitikkojen maine pelastetaan - Junkkari&Lyytinen-ohjelman erikoislähetys Suomi-Areenasta
Miten poliitikkojen maine pelastetaan - Junkkari&Lyytinen-ohjelman erikoislähetys Suomi-Areenasta
Eturivin poliitikot kertovat Junkkari&Lyytinen -ohjelmassa, miltä ammatin heikko arvostus tuntuu ja miten sen voisi korjata.
Junkkari&Lyytisen vieraana vasemmistoliiton Li Andersson
Junkkari&Lyytisen vieraana vasemmistoliiton Li Andersson
Junkkari&Lyytisen vieraana Sdp:n Antti Rinne
Junkkari&Lyytisen vieraana Sdp:n Antti Rinne
Junkkari&Lyytisen vieraana vihreiden Ville Niinistö
Junkkari&Lyytisen vieraana vihreiden Ville Niinistö
Kriisikonsultti: Näin hallitus voi selvitä kriisisyksystä
Kriisikonsultti: Näin hallitus voi selvitä kriisisyksystä
HSTV:n Junkkari&Lyytinen -ohjelman Marko Junkkari ja Jaakko Lyytinen antavat kriisikonsultti Harri Saukkomaalle tehtävän: ratkaise poliittisen järjestelmän kriisi. Kuvaus: Matti Nousiainen.
Junkkari&Lyytinen -ohjelma: "Kaaoksesta nousee vahvempi EU"
Junkkari&Lyytinen -ohjelma: "Kaaoksesta nousee vahvempi EU"
Päättäjien on uskallettava puolustaa EU:ta suuremmalla sydämellä, vaati Juhana Vartiainen HSTV:n Junkkari&Lyytinen -ohjelmassa. Vieraana myös europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd). HSTV:n Junkkari&Lyytinen-ohjelma tulee päivittäin Porin Suomi-Areenasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat