Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-palveluissa lähes tuhat järjestöä – ”Suomihan on yhdistysten luvattu maa”

Kuurojen Palvelusäätiö on tyypillinen sotejärjestö, joka tarjoaa palveluja pienelle erityisryhmälle.

Politiikka
 
Emilia Kangasluoma / HS
Puotilassa sijaitseva Kuurojen Palvelusäätiön palvelukeskus Ainola on esimerkki järjestön ylläpitämästä sosiaalipalvelusta. Timo (vas.), lähihoitaja Anne Bannat, Heikki, lähihoitaja Sanna Heino ja Johanna kävivät torstaina pelaamassa jalkapalloa.
Puotilassa sijaitseva Kuurojen Palvelusäätiön palvelukeskus Ainola on esimerkki järjestön ylläpitämästä sosiaalipalvelusta. Timo (vas.), lähihoitaja Anne Bannat, Heikki, lähihoitaja Sanna Heino ja Johanna kävivät torstaina pelaamassa jalkapalloa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS
Fakta

Järjestöillä yli 30 000 sosiaalialan työntekijää

 Sosiaali- ja terveyspalveluita tuottaa 930 järjestöä, joista 822 tuottaa sosiaalipalveluita, 207 terveyspalveluita ja osa molempia.

 Hyvinvointialan liiton mukaan sosiaalipalvelujen noin 180 000 työntekijästä kolmasosa eli noin 60 000 on yritysten tai järjestöjen palveluksessa. Sosten selvityksen mukaan järjestöjen suoraan tuottamissa palveluissa työskentelee 26 200 ihmistä ja järjestöjen omistamissa yhtiöissä 4 600.

 Terveyspalvelujen noin 150 000 työntekijästä yksityisissä palveluissa on noin 40 000. Heistä järjestöjen suoraan tuottamissa palveluissa työskentelee Sosten selvityksen mukaan 5 600

ja järjestöjen omistamissa yhtiöissä 3 600.

Suomessa on poikkeuksellisen paljon järjestöjä, jotka tuottavat sosiaali- ja terveyspalveluja. Alan kattojärjestön Sosten tuoreen selvityksen mukaan tällaisia järjestöjä on 930. Niistä valtaosa eli 822 keskittyy sosiaalipalveluihin kuten erityisryhmien asumiseen ja päivätoimintaan.

”Lähes tuhat järjestöä viiden miljoonan asukkaan maassa. Onhan se tosi paljon”, pohtii toimitusjohtaja Olli Holmström Helsingin Diakonissalaitoksen säätiöstä. Hän on myös alan yksityisiä työnantajia edustavan uuden Hyvinvointialan liiton tuore puheenjohtaja.

Kolmannen sektorin rooli sote-palveluissa on Suomessa paljon suurempi kuin esimerkiksi muissa Pohjoismaissa.

”Siihen on monta syytä, mutta Suomihan on yhdistysten luvattu maa”, Holmström sanoo.

Suurin osa järjestöistä keskittyy pienten erityisryhmien palvelutarpeisiin. Tällainen on esimerkiksi Kuurojen Palvelusäätiö, joka on toiminut jo 120 vuotta.

”Meidän lisäksi kukaan muu ei Suomessa tuota viittomakielisiä asumispalveluja”, säätiön toiminnajohtaja Pekka Räsänen sanoo.

Kuurojen Palvelusäätiöllä on seitsemällä paikkakunnalla tehostettua palveluasumista, tukiasuntoja ja kotiin vietäviä viittomakielisiä palveluja.

Helsingin Puotilassa sijaitsevassa palvelukeskus Ainolassa asuu 20 kuuroa tai kuurosokeaa kehitysvammaista tai mielenterveyskuntoutujaa.

”Meidän asiakkaamme ovat monivammaisia, joille palvelut räätälöidään yksilöllisesti”, Räsänen sanoo.

Terveyspalveluja tarjoavia järjestöjä on huomattavasti vähemmän, vain 207. Järjestöt tarjoavat eniten erilaisia kuntoutuspalveluja kuten fysioterapiaa.

Osa järjestöistä on myös kasvanut suuriksi toimijoiksi kuten esimerkiksi Helsingin Diakonissalaitos, Folkhälsan tai Invalidisäätiö.

Varsinkin isommat toimijat ovat yhtiöittäneet joitakin toimintojaan kirjanpidon selkeyttämiseksi tai siksi, että ne toimivat kilpailluilla markkinoilla.

Palvelutuotantoaan on yhtiöittänyt Sosten selvityksen mukaan 56 järjestöä. Yhtiöitettyjä sosiaalipalveluita on 44 järjestöllä ja yhtiöitettyjä terveyspalveluita 32 järjestöllä.

Sosten selvitys paljastaa, että järjestöjen rooli sote-palveluissa eri puolilla maata on hyvin erilainen.

”Valtaosa järjestöistä toimii vain yhdellä paikkakunnalla. Toiminta voi pyöriä esimerkiksi yhden talon ympärillä”, Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas sanoo.

Tällainen yltiöpaikallisuus ei asiantuntijoiden mielestä ole jatkossa enää järjestöjen kilpailuvaltti.

”Suomi on liian pieni maa näin monelle toimijalle. Uskallan väittää, että päällekkäisyyttä ja tehottomuutta on paljon. Jatkossa pitää laittaa hynttyitä yhteen, verkostoitua ja hakea kumppanuuksia”, Holmström sanoo.

Holmströmin mukaan järjestöjen vahvuus on hyvä palvelujen laatu, mutta kustannustehokkuutta voisi parantaa.

Sosten mukaan yksityisten sosiaali- ja terveyspalvelujen tilastointi on ollut jo useita vuosia puutteellista, mikä vaikeuttaa niiden roolin arviointia.

Vertti Kiukaan mielestä järjestöt hyötyvät siitä, että sote-uudistus siirtää julkisten palvelujen järjestämisvastuun kunnilta suuremmille maakunnille. Se tuo vakautta.

”Mutta toistaiseksi on auki, miten käy avustusten, joita järjestöt saavat nyt kunnilta.”

Myös Pekka Räsänen uskoo, että sote-uudistus tuo parannuksia nykytilanteeseen. Hän kuitenkin toivoo, että uudistus etenisi vaiheittain kokeilujen kautta, jottei oteta liian isoja riskejä kerralla.

”Sote-uudistuksessa kaavailtu yksi valinnanvapausmalli eli henkilökohtainen budjetointi olisi vammaisille hyvä. Se takaisi rahoituksen yksilöllisesti räätälöidyille palveluille. Sellainen on jo käytössä monesssa maassa.”

Julkiset tarjouskilpailut sen sijaan sopivat erityisryhmien palveluihin huonosti, koska etukäteen ei voi tietää millaisia tarpeita asiakkailla on.

”Hankintalain uudistuksen yhteydessä sen ulkopuolelle pitäisi rajata kokonaan läpi elämän kestävät sosiaalipalvelut kuten vammaisten asumispalvelut. Näin on jo tehty monessa muussa EU-maassa”, Räsänen sanoo.

Emilia Kangasluoma / HS
Lähihoitaja Anne Bannat ja hieroin Heikin hartioita pallopelien lomassa.
Lähihoitaja Anne Bannat ja hieroin Heikin hartioita pallopelien lomassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat