Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset kansanedustajat: Kuolemanrangaistus estäisi Turkin EU-jäsenyyden

Oppositio on arvostellut keväällä solmittua pakolaissopimusta alusta lähtien.

Politiikka
 
ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on väläyttänyt mahdollisuutta kuolemanrangaistuksen palauttamisesta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on väläyttänyt mahdollisuutta kuolemanrangaistuksen palauttamisesta. Kuva: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Suomalaiskansanedustajat kommentoivat vielä varoen Turkin vallankaappausyrityksen vaikutuksia mahdolliseen EU-jäsenyyteen ja muihin EU-sopimuksiin.

Useat kansanedustajat pitävät kuitenkin viime päivien tapahtumia ”viimeisenä niittinä” – ja kuolemanrangaistuksen käyttöönottoa EU-jäsenyyden ehdottomana esteenä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on väläyttänyt kuolemanrangaistuksen palauttamista vallankaappausyrityksen jälkeen. Turkissa jo 7 500 ihmistä on pidätetty vallankaappausyritystä seuranneissa puhdistuksissa.

”Kyllä tässä pitää yhtyä Saksan liittokanslerin Angela Merkelin lausuntoon, jonka mukaan kuolemanrangaistuksen käyttöönotto merkitsisi sitä, ettei Turkilla ole minkäänlaisia mahdollisuuksia EU-jäsenyyteen”, sanoo oppositiopuolue Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

EU:n ulkoministeri Federica Mogherini varoitti maanantaina jyrkästi, että ”mistään maasta ei voi tulla EU:n jäsen, jos se ottaa käyttöön kuolemanrangaistuksen”. Turkin jäsenyys EU:ssa on yhä virallisesti vireillä, vaikka asia ei ole edennyt muutamaan vuoteen.

EU-asioita hoitavan eduskunnan suuren valiokunnan toisen varapuheenjohtajan Tytti Tuppuraisen (sd) mukaan valiokunnan tulisi saada pikimmiten ulkoministeri Timo Soinilta (ps) selvitys Turkin tilanteesta ja siitä, miten se heijastuu neuvotteluihin esimerkiksi viisumivapaudesta.

Keväällä solmittiin EU:n ja Turkin välinen pakolaissopimus, jonka mukaan kaikki Turkista laittomasti Kreikkaan saapuneet henkilöt palautetaan Turkkiin. Samalla luvattiin vauhdittaa neuvotteluja viisumivapaudesta ja EU-jäsenyydestä. Viisumivapauden ehtoja Turkki ei vielä ole täyttänyt, joten se ei ole muutenkaan edennyt alkuperäisten suunnitelmien mukaan.

Oppositiopuolue vihreät on demareiden tavoin kritisoinut alun alkaen pakolaissopimusta, joka ei sen mukaan täytä ihmisoikeusvaatimuksia. ”Sopimushan on myös hyvin mekaaninen”, huomauttaa vihreitten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto ja kiirehtii EU:ta neuvottelemaan toisenlaisen vaihtoehdon pakolaisongelman ratkaisemiseksi.

EU-komission kesäkuisen tiedonannon mukaan ennen pakolaissopimusta noin 1 740 maahantulijaa päivässä ylitti Egeanmeren päästäkseen Kreikan saarille, kun toukokuun alusta tulijoita on enää ollut keskimäärin 47 päivässä. Myös merellä henkensä menettäneiden määrä on pudonnut raportin mukaan tuntuvasti.

Sääntöjenvastaisesti maahan tulleiden palauttaminen aloitettiin huhtikuun alussa. Sopimuksen mukaan jokaista Kreikan saarilta Turkkiin palautettua syyrialaista kohtaan uudelleensijoitetaan yksi syyrialainen Turkista EU:hun. Kesäkuun alkuun mennessä noin 500 syyrialaista oli uudelleensijoitettu Turkista muiden muassa Ruotsiin, Saksaan, Hollantiin, Luxemburgiin, Italiaan, Liettuaan ja Portugaliin.

Hallituspuolueissa pakolaissopimukseen suhtaudutaan maltillisemmin, joskin myös kokoomuksen kansanedustaja Anne-Mari Virolainen myöntää, ettei pakolaisongelmaa hevin ratkaista sopimuksin. ”Ihmisten salakuljetus on niin valtava bisnes, että salakuljettajat kyllä hakevat uudet väylät, jos vanhat reitit suljetaan”, suurta valiokuntaa johtava Virolainen sanoo.

Virolainen muistuttaa kuitenkin, että kun Syyrian pakolaisia on miljoonia, pitää myös EU:n pitää kiinni esimerkiksi juuri EU:n ja Turkin sopimuksesta eikä sitä voi yksipuolisesti irtisanoa.

Heikki Saukkomaa
Kalle Jokinen (kok)
Kalle Jokinen (kok)

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen uskoo, että Turkin sisäpoliittinen tilanne voi vaikuttaa niin, että maa pitää rajat tiukemmin kiinni ja noudattaa myös pakolaissopimusta. ”Tosin Kurdistanin suunta on epämääräinen, mutta onhan Turkin koneisto toisaalta vahva”, Jokinen arvioi.

Mahdollisesta Turkin EU-jäsenyydestä Virolainen sanoo, että ”on pläkkiselvää, että se edellyttää demokratiaa, ihmisoikeuksia ja uskottavaa oikeusvaltiota”. Myös Virolainen pitää aivan ehdottomana edellytyksenä, ettei Turkki ota kuolemanrangaistusta käyttöön.

Keskustan eduskuntaryhmän ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo, ettei ainakaan vielä ole johtopäätösten aika, vaan ensin pitää saada tarkempaa tietoa Turkin tilanteesta.

Kaikkosen mukaan on kuitenkin syytä pohtia jo, ovatko Turkin toimet jo ylimitoitettuja oikeusvaltion kannalta. Hän viittaa lukuisiin, myös tuomareiden pidätyksiin.

Viimeinen niitti EU-jäsenyyden tiellä olisi Kaikkosenkin mukaan kuolemanrangaistuksen käyttöönotto. ”Sitäkin pitäisi pohtia, voisiko Turkki jatkaa enää Euroopan neuvostossa.”

Maan vuoropuhelua EU:n kanssa Kaikkonen pitää tärkeänä.

Pakolaissopimukseen Kaikkonen ei tässä vaiheessa puuttuisi, koska se on tärkeä myös EU:lle ja se on Kaikkosen mukaan myös toiminut niin, että reitti Turkista Kreikkaan on tyrehtynyt. ”Tietysti on reitti Libyasta Italiaan, mutta se on enemmän muuta porukkaa.”

Roni Rekomaa
Sampo Terho (ps)
Sampo Terho (ps)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho viestitti HS:lle, ettei voi tässä vaiheessa spekuloida, miten Turkin tilanne vaikuttaa esimerkiksi pakolaissopimukseen.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan perussuomalainen jäsen Tom Packalén toteaa, että koska vallankaappausyritys ei onnistunut, ei tilanne ole muuttunut esimerkiksi pakolaissopimuksen osalta. Valta näyttää Packalénin mukaan keskittyvän enemmän presidentin käsiin.

”Tietenkin nyt huolestuttaa Turkin demokratian kehitys, ja sitä pitää seurata”, Packalén sanoo ja mainitsee muiden tavoin ihmisoikeustilanteen ja mahdollisen kuolemanrangaistuksen, kun puntaroidaan Turkin EU-jäsenyyttä.

Vesa Moilanen
Tytti Tuppurainen (sdp)
Tytti Tuppurainen (sdp)
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat