Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskustan Kaikkonen odottaa budjettiriihestä uutta työllisyyspakettia: ”En lämpene sunnuntailisien poistolle”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen lupaa budjettiriiheen työllisyyspaketin. HSTV:n Studio kulmapöydässä Kaikkonen ilmoitti, että sunnuntailisien poistolle laista ei hän lämpene.

Politiikka
 
Keskustan Antti Kaikkonen ei haluaisi poistaa sunnuntailisiä
Keskustan Antti Kaikkonen ei haluaisi poistaa sunnuntailisiä
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei lämpene sunnuntailisien poistolle. Kaikkonen kertoi näkemyksensä HSTV:n Studio Kulmapöydän lähetyksessä torstaina.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ei lämpene kokoomuksen eduskuntaryhmän ehdotukselle, jonka mukaan sunnuntailisistä pitäisi sopia vastedes paikallisesti ja irrottaa ne lainsäädännöstä.

Kaikkonen arvioi torstaina HSTV:n Studio kulmapöytä -ohjelmassa, että monelle kokoomuslaisellekin kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok) Porin Suomi-Areena -tapahtumassa esittelemä ryhmän työ- ja yrittäjyyspaketti tuli yllätyksenä.

”En sunnuntailisien poistolle lämpene. Monessa ammatissa sunnuntailisät muodostavat ison osan kokonaispalkasta, esimerkiksi sairaanhoitajilla, poliiseilla ja palomiehillä. Nykyinen käytäntö on ollut hyvä, enkä tiedä, että siitä isompia ongelmia olisi syntynyt.”

”Jos sunnuntailisistä luopumista vakavammin pohdittaisiin, pitää löytää toinen tapa, jolla turvataan, että matalapalkkaisten ihmisten kokonaisansiot eivät pienenisi. Vielä en ole sellaista esitystä nähnyt.”

Sdp:n ihmettelyä siitä, miksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) sallii hallituskumppanilta sunnuntailisien poiston kaltaiset ehdotukset, Kaikkonen pitää oppositiopolitikointina.

Hallituspuolueiden kansanedustajien pohdiskelua työllisyyden kohentamiseksi hän pitää hyvänä.

”Oppositio roolilleen uskollisena ihmettelee kaikkea, mitä hallitus tekee. Ei siitä kannata seinille hyppiä. Sillä, että myös hallituspuolueiden kansanedustajat tekevät ehdotuksia ja avauksia, on jo arvo sinänsä.”

”Pidän arvokkaana, että nyt pohdiskellaan, miten työllisyyttä ja yrittäjyyttä voidaan edistää. Hallituksen on myös tehtävä uusia avauksia tällä rintamalla, jotta hallituksen itselleen asettamat työllisyystavoitteet täyttyvät.”

Kaikkosen mukaan uusia ehdotuksia on myös valmistelussa.

”Pitäisin hyvänä, että jo elokuun budjettiriihessä näistä jotain kuultaisiin. Katson, että pk-yritysten työllistämismahdollisuuksien helpottaminen olisi asia, jota kannattaisi tosissaan pohtia. Tarvitsemme uusia työpaikkoja.”

Kaikkonen ei usko, että kokoomuksen ulostulo kolhisi hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen suhteita, siitä huolimatta, että vaivalla synnytetty kilpailukykysopimus on juuri takana.

”En usko, että tämä horjuttaa suhteita ay-liikkeeseen. Tämähän ei ollut hallituksen esitys, vaan yhden eduskuntaryhmän ehdotus. Median perusteella näyttää siltä, että kokoomus itsekin on omasta ehdotuksestaan nyt irtautunut.”

Mitään ennakkovaroitusta ei päähallituskumppani kokoomusehdotuksesta Kaikkosen mukaan saanut.

”Ei varoitettu. Taisi tulla osalle kokoomuslaisiakin esitys yllätyksenä”, Kaikkonen naurahtaa.

Kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk) äskettäistä esitystä, jonka mukaan lapsilisät pitäisi poistaa lapsiaan rokottamattomilta, ei Kaikkonen kannata.

”Lapsilisiä en olisi keneltäkään poistamassa. Ymmärrän Kärnän huolta, että rokotteiden tehokkuus perustuu paljolti siihen, että Suomessa on laajasti lapsia rokotettu. Sitä, että ihmisillä on myös vapaus olla rokottamatta lapsiaan, en olisi kuitenkaan heti pois pyyhkimässä.”

”Asiaan liittyy herkkyyksiä, mutta on parempi että sosiaali- ja terveyspolitiikan asiantuntijat tätä pohtivat.”

Turkin tilannetta myös ulkoasiainvaliokuntaa johtava Kaikkonen pitää hyvin huolestuttavana.

”Ei hyvältä näytä. Tunnen itse joitakin turkkilaisia parlamentaarikkoja. Voi olla, että joihinkin kollegoihin olen yhteydessä lähiaikoina. Se on harkinnassa.”

Turkin mahdollisen EU-jäsenyyden Kaikkonen näkee siirtyvän nyt entistä kauemmaksi.

”Voi kyllä sanoa, että Turkin EU-jäsenyys ei ole näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa. Vaikea kuvitella, että viisumivapauskaan voisi tällä hetkellä edetä.”

Kaikkosen mukaan myös Nizzan terrori-iskut huolestuttavat. Kaikkonen myöntää, että EU on osittain epäonnistunut iskujen torjunnassa. Kaikkosen mukaan iskujen ennaltaehkäisyyn pitää panostaa.

”Tehokas tiedustelu on yksi keino ennalta ehkäistä. Pitää myös puuttua terrorismin syntysyihin: työttömyyteen, syrjäytymiseen ja integraatio-ongelmiin.”

Terrori-iskuun on Kaikkosen mukaan Suomessakin varauduttava, vaikka riski on pieni.

”Tukeudun viranomaisarvioon, jonka mukaan todennäköisyys iskulle Suomessa on tällä hetkellä matala. Ei sitä voida kuitenkaan kokonaan poissulkea. Ei voi aukottomasti sanoa, etteikö jotakin voisi Suomessakin tapahtua.”

”On meidän Suomessakin tehtävä kaikki mahdollinen, jotta iskuja ei tapahdu. Jo nyt hallitus on lisännyt suojelupoliisin resursseja ja niitä lisätään jatkossakin tarpeen mukaan.”

”Myös uutta lainsäädäntöä on valmisteilla, joilla annetaan lisää välineitä viranomaisille tämäntapaisten iskujen ehkäisyyn.”

Kaikkonen aloitti ryhmänjohtajana vasta kuukausi sitten. Hän vakuuttaa, että ryhmä on näpeissä, vaikka ryhmä joutui antamaan jopa kirjallisen varoituksen keskustalaiselle maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle nimityspolitiikasta.

”On selvää, että kun on kyse lähes 50 kansanedustajan joukosta, on myös paljon erilaisia näkemyksiä, joita välillä joudutaan yhteen sovittelemaan. Aina sekään ei ole edes ihan mahdollista. Mutta kyllä ryhmä hyvin toimintakykyinen on, en ole siitä lainkaan huolissani.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat