Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ilkka Kanerva Trumpin Nato-puheista: Maailmankirjat sekaisin, jos ei sopimuksista pidetä kiinni

”Tietysti lähtökohtana on, että myös Yhdysvallat pitää kiinni siitä, mihin Naton sisällä on sitouduttu.”

Politiikka
 
Seppo Kärki
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok)
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) Kuva: Seppo Kärki

”Kyllä on maailmankirjat sekaisin, jos kansainvälisistä sopimuksista ei pidetä kiinni”, kommentoi eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok) Yhdysvaltain presidentiksi pyrkivän Donald Trumpin Nato-puheita.

Republikaanien presidenttiehdokas Trump sanoi The New York Times -lehden haastattelussa, ettei Yhdysvallat hänen johdollaan lähtisi puolustamaan automaattisesti kaikkia Euroopan Nato-maita, kuten Baltian maita, jos Venäjä niihin hyökkäisi. Hän sanoi myös, että tuki riippuisi siitä, kuinka hyvin ne ovat täyttäneet velvollisuutensa Natolle. Trump kyseenalaisti näin sotilasliitto Naton perusperiaatteen yhteisestä puolustuksesta.

Kanervan mukaan Trumpin puheet ovat yksi esimerkki siitä, kuinka turvallisuuspolitiikassa muutenkin nyt kyseenalaistetaan kansainvälisiä ihmisoikeuksia, Etyjin periaatteita ja YK:n periaatteita. Kanerva viittaa esimerkiksi Turkkiin ja Ukrainaan. ”Maailma menee hyvin epävarmaan tilaan, jos nämä periaatteet menevät alennusmyyntiin”, Kanerva sanoo.

”Tietysti lähtökohtana on, että myös Yhdysvallat pitää kiinni siitä, mihin Naton sisällä on sitouduttu. Nyt kun Trump on virallisesti presidenttiehdokas, ovat hänen puheensa myös astetta merkittävämmät”, Kanerva huomauttaa.

Trump on aiemminkin korostanut turvallisuus- ja ulkopolitiikassa kahdenvälisiä sopimuksia, mikä Kanervan mukaan korostaisi Yhdysvaltain roolia: ”Maalla olisi joka suuntaan omat verkostonsa.”

”Nyt on pakko odottaa ja katsoa. Voihan olla, että jos Trump tulisi valituksi, myös vastuu olisi toinen”, Kanerva sanoo ja muistuttaa, että Yhdysvaltain asema perustuu pitkälti liittolaisiin. ”Kyllä Yhdysvallat joutuisi itse outoon valoon, jos ei pitäisi kansainvälisellä tasolla kiinni sopimuksistaan.”

Kanervan mukaan Euroopan kannalta on vastakin tärkeää, että Yhdysvaltain läsnäolo säilyy. ”Kyllähän presidentti Barack Obamakin kautensa alussa oli vähentämässä Yhdysvaltain läsnäoloa Euroopassa, mutta sittemmin hän tajusi realiteetit. Tuskin edes Trump olisi Natoa hajottamassa”, Kanerva uskoo.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk) arvioi myös, ettei Trumpin puheita ole vielä syytä ottaa kirjaimellisesti.

” On vaikea uskoa, että Yhdysvallat tosiasiassa Naton perusperiaatteista luopuisi, vaikka Trump valittaisiinkin”, Kaikkonen sanoo.

”Kyse lienee enemmänkin vaalienaluspuheista, tämähän on tyypillistä Trumpia. Mutta eihän nämä puheet Euroopan kannalta hyvältä kuulosta, on niissä katetta tai ei”, Kaikkonen toteaa.

Perussuomalaisten kansanedustaja, ulkoasiainvaliokunnan jäsen Veera Ruoho pitää Trumpin Nato-puheita mielenkiintoisena avauksena ja toisaalta myös silkkana vaalipolitikointina, jota ei ehkä kannata ottaa tosissaan.

Ruohon mukaan nyt olisi hyvä keskustella siitä, onko Naton päätöksentekotapa liian hidasta reagoimaan nykyaikaiseen nopeaan sodankäyntiin.

”Tietysti Trump myös tässä selvästi politikoi ja viestii, onko Yhdysvalloilla varaa olla maailmanpoliisina ja pistää rahaa jonnekin Baltiaan, kun kriisipesäkkeitä on ympäri maailmaa”, Ruoho arvioi.

Ulkoasiainvaliokunnan demarijäsen, kansanedustaja Erkki Tuomioja pitää huolestuttavana Trumpin America First eli Amerikka ensin -ajattelua, joka hänen mukaansa tulisi bumerangina takaisin ja aiheuttaisi lisää kustannuksia myös Yhdysvalloille: ”On huolestuttavaa, jos ajatellaan, että sopimuksia voidaan muuttaa yksimielisesti.”

Tuomiojan mukaan ei tosin ole ensimmäinen kerta, kun Yhdysvalloista kuuluu vähätteleviä kommentteja pohjoisia maita kohtaan. Hän mainitsee esimerkkinä poroista puhuneen entisen ulkoministeri Henry Kissingerin.

Tuomiojan mielestä Trumpin mustavalkoisia kannanottoja ei kannata aliarvioida, sillä hän ei ole niitä juuri muuttanut kampanjan aikana. ”Ei Yhdysvaltain presidentti tietenkään mikään yksinvaltias ole, ja virkamiehet varmaan vastustaisivat hänen ajatuksiaan. Toteutuessaan ne aiheuttaisivat kyllä suurta arvaamattomuutta ja epävarmuutta maailmaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat