Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Niinistö teki Washingtonissa poikkeuksellisen vierailun Lauri Törnin haudalle

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) teki Washingtonin vierailullaan myös harvinaisen kunnianosoituksen kahdelle suomalaiselle Mannerheim-ristin ritarille.

Politiikka
 
Puolustusministeri Jussi Niinistö vieraili Arlingtonin hautausmaalla Washingtonissa.
Puolustusministeri Jussi Niinistö vieraili Arlingtonin hautausmaalla Washingtonissa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö jätti Yhdyvaltain vierailullaan myös harvinaisen Suomen virallisen tervehdyksen kahdelle suomalaiselle Mannerheim-ristin ritarille, Lauri Törnille ja Olavi Alakulpille.

Niinistö laski kunnianosoituksena kukkalaitteet Washingtonin kuululle Arlingtonin hautausmaalle haudatuille veteraaneille viime perjantaina.

”Halusin kunnioittaa Suomen sodissa ansioituneita veteraaneja, jotka on haudattu Yhdysvaltoihin”, Niinistö toteaa.

”Ohjelmassa oli ennen paluulentoa pari tuntia aikaa. Ajateltiin, että suoritetaan puolustusministerille mielestäni kuuluva kierros ennen kentälle lähtöä”.

Yksikään puolustusministeri ei ole aiemmin jättänyt Suomen virallista tervehdystä Mannerheim-ristin ritarien haudoille Yhdysvalloissa.

Kummakin kukkalaitteen nauhateksteissä luki suomeksi ja englanniksi ”Mannerheim-ristin ritarin muistoa kunnioittaen puolustusministeriö”.

Kukkalaitteen laskua todistavat Niinistön Facebookissa julkaisemassa kuvassa Suomen Washingtonin-sotilasasiamies, kommodori Timo Ståhlhammar.

Tilaisuuteen osallistuivat myös puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti ja turvallisuuspolitiikan osaston tiiminvetäjä Theresa Zitting ulkoministeriöstä.

Törni kuoli helikopterionnettomuudessa Vietnamin sodassa. Hänet ylennettiin kuolemansa jälkeen Yhdysvaltain armeijan majuriksi. Törnin maalliset jäännökset löydettiin Vietnamista 1990-luvun lopulla.

Törni on myös sotahistoriassa ristiriitainen hahmo. Hänet tuomittiin jopa maanpetoksesta sotien jälkeen. Presidentti Juho Kusti Paasikivi armahti Törnin vuonna 1948.

”Esitimme kunnianosoituksen Washingtonissa siksi, että Mannerheim-risti on korkein arvomerkki, jolla sotilaita on palkittu. Puuttumatta henkilöiden myöhempiin vaiheisiin päätimme muistaa Törniä ja Alakulppia”, Niinistö sanoo.

”Törni ansioitui talvi- ja jatkosodissa. Hänhän hyppäsi sitten Saksan kelkkaan vuonna 1945 ja oli myös brittien sotavankina. Erinäisten vaiheiden jälkeen hän siirtyi Yhdysvaltoihin ja siellä edelleen Yhdysvaltain armeijan palvelukseen.”

Washingtonissa Niinistö osallistui Isis-järjestön vastaisen kansainvälisen koalition kokoukseen.

Alakulppi pidätettiin sodan jälkeen turvasäilöön asekätkennästä epäiltynä. Hän karkasi Ruotsiin ja siirtyi sieltä Yhdysvaltoihin.

Alakulppi palveli Yhdysvaltain armeijassa vuosina 1947–68 eri tehtävissä, muun muassa Saksassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa. Alakulppi ylennettiin everstiluutnantiksi 1965.

Naton tukikohdassa Länsi-Saksassa 1950-luvun lopulla komppanian päällikkönä toimineen Alakulpin autonkuljettajana toimi varusmiespalvelustaan suorittanut laulaja Elvis Presley.

Oikaisu 28.7. kelo 10.15: Korkein arvomerkki, jolla sotilaita on palkittu, on Mannerheim-risti eikä Mannerheim-ristin ritari, kuten jutussa aiemmin virheellisesti todettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat