Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Europarlamentaarikko Torvalds päästövähennyksistä: Keski-Euroopassa ei tunnisteta metsää

Komission päästövähennysesityksessä unohdettiin Suomen metsät, sanoo europarlamentaarikko Nils Torvaldsin HSTV:n Studio kulmapöytä -ohjelmassa.

Politiikka
 
Sofia Kuisma
"Keski-Euroopassa ei tunnisteta metsää" – Nils Torvalds huolissaan EU:n päästövähennystavoitteista
"Keski-Euroopassa ei tunnisteta metsää" – Nils Torvalds huolissaan EU:n päästövähennystavoitteista
Europarlamentaarikko Nils Torvalds (r) oli vieraana HSTV:n Studio Kulmapöydän lähetyksessä perjantaina 29. heinäkuuta. Yhtenä aiheena oli suomalainen metsä, joka aiheuttaa ihmetystä keskieurooppalaisissa kollegoissa.

Euroopan parlamentin jäsenen Nils Torvaldsin (r) mielestä EU-komission tekemä asumisen, liikenteen ja maatalouden päästövähennysesitys on Suomelle ongelmallinen hiilinielupäätöksen takia. Torvalds sanoi HSTV:n Studio kulmapöytä -ohjelmassa, että Suomen metsiä ei oteta huomioon.

”Keski-Euroopassa ei tunnisteta metsää. Me Suomessa olemme aina vaikeuksissa sen kanssa”, Torvalds sanoo.

Torvalds on erikoistunut muun muassa ilmasto-, ympäristö- ja energiakysymyksiin.

EU-komission ehdotuksessa jäsenmaat voivat saada helpotusta omiin päästövähennyksiinsä esimerkiksi metsää istuttamalla. Kuitenkaan metsän toimimista itsessään hiilen kerääjänä ja varastona eli hiilinieluna ei oteta huomioon. Tämä johtuu komission mukaan vertailukelvottomasta tilastoinnista.

Oman ryhmän jäsenten ymmärtämättömyys sai Torvaldsin suuttumaan. Torvalds istuu parlamentissa liberaalissa Alde-ryhmässä, ikään kuin ”europuolueessa”.

”Sanoin vieväni heidät kaikki metsään. Sen kanssa, joka löytää ulos metsästä, jatkan keskustelua”, hän kertoo.

Torvalds kertoi myös käyneensä komission jäsenten kanssa Suomen metsissä.

Torvaldsin mukaan tarvitaan järkevä mittausjärjestelmä, jonka avulla metsien päästövähennykset saadaan esiin. Torvalds ehdottaa mallin luomista yhdessä teollisuuden, Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa, jotta hiilinieluominaisuudet voidaan laskea.

”Yhdessä ruotsalaisen mepin kanssa aiomme luoda koneiston, jolla voidaan vääntää rautalangasta metsien merkitys ja kehittää mittausmalli”, hän sanoi.

Komission esityksessä Suomen hiilipäästöjen vähennysosuus asumisessa, liikenteessä ja maataloudessa oli EU-maiden isompia, lähes 40 prosenttia, kun keskimäärin EU:ssa vähennystavoite on noin 30 prosenttia. Suomea isomman taakan saivat vain Ruotsi ja Luxemburg.

Torvalds uskoo, että Suomen päästövähennykset saadaan kuitenkin vielä järjestykseen. Teknologisesti Suomi on johtavia maita Euroopassa, mikä helpottaa Suomen päästövähennysten toteuttamista.

”On paljon maita, jotka pelkäävät teknologiaa. Heillä ei ole teknologista osaamista ja he ovat riippuvaisia fossiilisista polttoaineista”, Torvalds sanoo.

Esimerkkeinä hän mainitsee Tsekin ja Puolan.

EU-komissio päätti tukea kiinalaisen biopolttoaineyhtiö Kaidin Kemiin tulevaa biopolttoainelaitoksen rakentamista. Kaidille siirtynyt Rkp:n entinen puheenjohtaja Carl Haglund on Torvaldsin mukaan ymmärtänyt vaihtoehtonsa politiikan tai yrittäjämaailman parissa. Torvaldsin mukaan Haglundilla bisnesura on selkäytimessä.

Torvalds itse kertoo aikoinaan valinneensa Sdp:n ja Rkp:n välillä.

”Olin ollut kirjeenvaihtajana Moskovassa ja Washingtonissa, eikä minulle tarjota seuraavaksi mitään jännittävämpää. Ajattelin, että olen nähnyt maailman ja minun piti keksiä jännitystä itse. Minulla oli päässäni nämä kaksi vaihtoehtoa”, Torvalds sanoi.

Rkp kuitenkin voitti, sillä tunne Torvaldsin omasta äidinkielestä ruotsista oli voimakas.

Torvaldsin mukaan nykyisessä hallituksessa voisi olla hyötyä Rkp:n kaltaisesta puolueesta, joka osaa poliittisen pelin ja kompromissien rakentamisen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat