Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähköinen äänestys tippui hallituksen ohjelmasta – uudistus oli esityslistoilla 2000-luvun alusta lähtien

Tutkimusten mukaan nettiäänestys ei lisää kansalaisten äänestysaktiivisuutta.

Politiikka
 
Hannes Heikura / HS
Nummelan pääkirjastossa voi ennakkoäänestää sähköisesti kuntavaaleissa syksyllä 2008. Jari Annanniemi testasi laitteen joka aamu ennen äänestyksen alkamista.
Nummelan pääkirjastossa voi ennakkoäänestää sähköisesti kuntavaaleissa syksyllä 2008. Jari Annanniemi testasi laitteen joka aamu ennen äänestyksen alkamista. Kuva: Hannes Heikura / HS
Fakta

Vuoden 2008 äänestyskokeilu

 Sähköistä äänestämistä kokeiltiin Suomessa kunnallisvaaleissa 2008 Kauniaisissa, Karkkilassa ja Vihdissä.

 Kokeilu epäonnistui, kun 232 ääntä jäi kirjautumatta tulokseen. Korkein hallinto-oikeus määräsi järjestettäväksi uudet vaalit.

 Myöhemmin kävi ilmi, että äänestyspaikoilla olleet laitteet toimivat moitteettomasti, mutta äänestäjät olivat jättäneet vahvistamatta äänestämisensä.

 Sisäinen tarkastus löysi oikeusministeriön tiedonkulussa ja äänestämisen ohjeistuksessa puutteita.

Suomessa ei tällä hetkellä valmistella nettiäänestystä, vaikka asia on ollut hallitusten esityslistoilla 2000-luvun alkuvuosista lähtien. Nykyhallituksen ohjelmassa se ei kuitenkaan ole.

Demokratian toteutumisen suurimmaksi esteeksi on nähty äänestysaktiivisuuden aleneminen. Siirtymistä sähköiseen äänestämiseen on viime vuosiin saakka perusteltu sillä, että se lisää äänestysaktiivisuutta.

Kun edellinen hallitus antoi eduskunnalle keväällä 2014 demokratiapoliittisen selonteon, se lupasi kehittää suoraa demokratiaa ”selvittämällä nettiäänestystä” ja ”mahdollistamalla kunnallisen kansanäänestyksen järjestäminen verkossa ja kansallisten vaalien yhteydessä.”

Mitään ei ole kuitenkaan tapahtunut, eikä vähään aikaan tapahdu. Uudet äänestyskokeilut ovat jäissä.

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä sanoo kehitykseen kolme syytä.

Ensinnäkin kansainväliset kokemukset osoittavat, että nettiäänestys ei lisää äänestysaktiivisuutta. Jääskeläisen mukaan sellaiseen johtopäätökseen ei tutkimuksissa ole päästy, että äänestämättä jättäminen johtuisi äänestämisen vaikeudesta. Esimerkiksi Norjassa ja Virossa sähköinen äänestys ei ole nostanut äänestysprosenttia.

Toinen kehityksen jarru on tietoturvariski. ”Täysin turvallisia järjestelmää ei ole olemassa”, Jääskeläinen sanoo. Hakkeroinneilla tai palvelunestohyökkäyksillä olisi dramaattiset seuraukset, jos äänestys estyisi.

Kunnallisvaaleissa 2008 sähköistä äänestystä kokeiltiin Kauniaisissa ja Karkkilassa. Vaalit jouduttiin uusimaan.

Kokeilu tapahtui sähköisellä laitteella äänestyspaikalla. Kuitenkin jos sähköinen äänestys joskus toteutuu, se tapahtuu niin, että äänestää voi omalla koneella mistä tahansa.

Tapaus vähensi luottamusta uusiin äänestysjärjestelmiin. Sekin, että Yhdysvaltain demokraattipuolueen tietoverkkoon on onnistuttu murtautumaan presidentinvaalien alla, lisää epävarmuutta sähköisten järjestelmien luotettavuudesta.

”Vaaleissa riski on moninkertainen, koska ne on tiettynä aikana toimitettava”, Jääskeläinen sanoo. Jos tietoturva pettää, joudutaan vaalit uusimaan.

Kolmas syy sähköisen äänestyksen kehityksen pysähtymiseen on puute rahasta. Se taas johtuu hallituksen haluttomuudesta.

Nettiäänestystä pohtinut työryhmä esitti keväällä 2015, että nettiäänestystä kokeiltaisiin kunnallisten kansanäänestysten yhteydessä neljän vuoden kokeilulainsäädännön nojalla.

Oikeusministeriö pyysi hanketta varten hallitukselta 2,4 miljoonan euron määrärahaa budjettikehyksiin, mutta hallitus hylkäsi esityksen.

Jääskeläinen ei heittäisi pyyhettä kehään, vaan kehittäisi nettiäänestystä työryhmän linjausten pohjalta. Työryhmän ehdotuksen mukaan sähköistä äänestämistä kokeiltaisiin vain kunnallisten kansanäänestysten ennakkoäänestyksessä.

Yleisissä vaaleissa soveltuvasta nettiäänestysjärjestelmästä päätettäisiin vasta kokeilusta saatujen kokemusten perusteella.

Asiantuntija-arvion mukaan yleisiin vaaleihin soveltuvan sähköisen äänestysjärjestelmän tietoturvavaatimukset ovat korkeat ja siksi sen kustannukset olisivat moninkertaiset verrattuna siihen 2,4 miljoonan pottiin, joka kuluisi kunnallisten kansanäänestysten äänestysjärjestelmään.

Vaikka nettiäänestyksellä ei ole vaikutusta äänestysaktiivisuuteen, asiaa kannattaa Jääskeläisen mukaan selvitellä edelleen.

Sähköinen äänestys esimerkiksi helpottaa äänestämistä ja vähentää vaalien valvontatyötä ja äänten laskentatyötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat