Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki on kohta ongelma kaikille

Sananvapaus ja muut kansalaisoikeudet ovat suuremmassa vaarassa kuin koskaan nyky-Turkin aikana. Presidentti on saamassa oikeudet, jotka kuuluvat diktatuuriin eivätkä demokratiaan, kirjoittaa Yrjö Rautio.

Politiikka
 
Yrjö Rautio
Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Kirjoittaja on kokenut politiikan toimittaja, joka on työskennellyt sanoma- ja aikakauslehdissä.

Kolmen viikon takainen vallankaappausyritys sopi liian hyvin Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin pyrkimyksiin rakentaa maastaan yhden puolueen ja yhden miehen diktatuuri. Väkisinkin herää epäilyksiä jopa siitä, että hän oli itse sen tilaaja ja suunnittelija.

Kymmeniä tuhansia sotilaita, tuomareita, opettajia, journalisteja ja virkamiehiä on erotettu. Osa heistä on myös vangittu. Näin laajat ja pikaiset puhdistukset eivät olisi mahdollisia, ellei puhdistettavien listoja olisi laadittu jo etukäteen.

Turkki on nyt luopumassa Kamal Atatϋrkin perinnöstä. Uskonto on palannut politiikkaan – eikä siitä ole koskaan eikä missään seurannut mitään hyvää. Sananvapaus ja muut kansalaisoikeudet ovat suuremmassa vaarassa kuin koskaan nyky-Turkin aikana.

Presidentti on saamassa oikeudet, jotka kuuluvat diktatuuriin eivätkä demokratiaan. Jos muodollisia vaaleja vielä tulevaisuudessa järjestetäänkin, ne eivät tee maasta demokratiaa, koska opposition toiminnan edellytykset on kitketty.

Turkki saattaa ottaa uudelleen käyttöön kuolemanrangaistuksenkin. Se johtaisi maan lopullisesti ulos eurooppalaisesta arvoyhteisöstä, jos se on siellä koskaan ollutkaan. Turkki on julistanut poikkeustilan, jonka aikana se ei aio noudattaa kaikkia Euroopan ihmisoikeussopimuksen säädöksiä.

Tällainen Turkki on yhä jäsenehdokas Euroopan Unioniin. Tällaisen kumppanin armoilla Euroopan Unioni on yrittäessään päästä itse mahdollisimman vähin vaivoin ja kustannuksin pakolaiskriisistä. Tällaiselle ystävälle EU:n pitäisi maksaa miljardeja siitä hyvästä, että se ei työnnä miljoonia turvapaikanhakijoitaan unionimaiden riesaksi.

EU:n pitäisi myöntää Turkin kansalaisille viisumivapaus jo aivan lähiaikoina palkkiona yhteistyöstä. Ei tule mitään. Jo alun perin EU teki ison virheen ryhtyessään Turkin kanssa kaupankäyntiin pakolaisten kustannuksella. Unioni luopui omista periaatteistaan ja altisti itsensä Turkin kiristykselle.

Pakolaisten ihmisoikeuksia loukattaisiin, vaikka EU:n ja Turkin sopimus toteutuisi suunnitellulla tavalla. Korkeita päämääriä ei saavuteta alhaisin keinoin. Enää ei ole puhettakaan, että sopimus toteutuisi.

EU ei voi mitenkään pitää lupauksiaan Turkille, ei antaa avokätisesti rahaa eikä toteuttaa viisumivapautta. Jäsenyysneuvottelut, jotka eivät ole viime aikoina muutenkaan edenneet, voidaan unohtaa lopullisesti.

Silloin ei myöskään Turkin tarvitse pitää sitoumuksiaan – ja sehän sopii Erdoğanille. Suuri Turkki pääsee nöyryyttämään pientä Eurooppaa, joka inisee jotain ihmisoikeuksista ja muista Turkin ”sisäisistä asioista”.

Ne jotka kuvittelivat, että Euroopan siirtolaistulva on nyt padottu, olivat väärässä. EU joutuu etsimään ratkaisua ongelmaan alusta lähtien uudelleen.

Turkki on iso ongelma myös Yhdysvalloille. Erdoğanin diktatuuria eivät enää yhdistä Natoon edes löysin sitein yhteiset arvot liittolaistensa kanssa. Jäsenenä Turkki kuitenkin pysyy, koska se on Yhdysvalloille strategisesti niin tärkeä liittolainen. Turvallisuus- ja valtapolitiikka ovat viime kädessä kylmää ja kyynistä peliä.

Turkin ja Venäjän välit kiristyivät likimain sodan partaalle, kun Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän marraskuussa. Nyt välit ovat äkkiä lämmenneet. Se ei ole lainkaan yllättävää.

Näin Erdoğan varmistaa, että Yhdysvallat sietää häneltä miltei mitä tahansa, jotta Turkki ei lähentyisi liikaa Venäjää. Venäjä taas saa tilaisuuden vahvistaa omia valtapoliittisia pyrkimyksiään Lähi-idässä ja aiheuttaa jälleen hämmennystä EU:ssa.

Erdoğan, Venäjän presidentti Vladimir Putin muistuttavat sitä paitsi suuresti toisiaan. Heillä on samoja pyrkimyksiä ja keinoja. Todennäköisesti he ymmärtävät ja ihailevat toisiaan.

Donald Trumpista tulee kolmas jäsen yksinvaltaa tavoittelevien presidenttien troikkaan, jos hän voittaa Yhdysvaltain marraskuun vaaleissa. Miten maailman kävisi tämän kauhukabinetin kourissa, on jo kokonaan toisen yön painajaisen aihe.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat