Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

VM:n budjettiesitys julki: Ministeri Orpo lupaa uusia veronalennuksia

Veronalennukset ulotetaan myös eläkeläisille. Keskituloisen ostovoima nousee ensi vuonna noin 150 eurolla.

Politiikka
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki saapumassa vuoden 2017 budjettiehdotuksen esittelytilaisuuteen torstaina.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki saapumassa vuoden 2017 budjettiehdotuksen esittelytilaisuuteen torstaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) esitteli torstai-iltapäivällä valtioneuvoston linnassa tiedotustilaisuudessa johtamansa ministeriön esityksen ensi vuoden talousarvioksi. Orpo esittää valtiolle 55,2 miljardin euron budjettia, joka on 5,9 miljardia euroa alijäämäinen. Velkaantumisen tahti kasvaisi hieman.

Veronalennuksia budjettiehdotukseen sisältyy odotettua enemmän. Pienituloisimpien palkansaajien maksurasitukseen ja eläkkeensaajien verotukseen tehdään 130 miljoonan euron kevennys.

Jo aiemmin tiedettiin, että kilpailukykysopimuksen syntymisen vuoksi hallitus aikoo keventää ansiotuloverotusta 415 miljoonalla eurolla. Tällä korvataan sitä, että sopimuksessa yritysten työnantajamaksuja siirrettiin työntekijöiden maksettavaksi. Veroale saattaa nousta 515 miljoonaan, jos kilpailukykysopimuksen kattavuus ylittää 90 prosenttia ennen elokuun lopun varsinaista budjettiriihtä. Nyt sopimuksen kattavuus on 87 prosenttia.

Valtiovarainministeriö arvioi, että sopimuksen ja siihen liitettyjen veroratkaisujen yhteisvaikutus keventää palkansaajan verotusta noin 0,5 prosenttiyksiköllä.

Veronmaksajain Keskusliitto kiitteli heti budjettiesitystä.

Keskituloisen nettopalkan ostovoima paranee Veronmaksajien keskusliiton mukaan puoli prosenttia. Tämä tarkoittaa keskituloisen palkansaajan ostovoiman kohentumista noin 150 eurolla ensi vuonna.

Valtiovarainministeriö piti keskiviikkona ja torstaina oman sisäisen budjettiriihensä, jossa se kokosi eri ministeriöistä saamansa esitykset kunkin hallinnonalalta. Orpo kertoi jo aiemmin, että ministeriöiden esitykset ovat pysyneet hyvin valtiontalouden kehyksissä.

Suomen talouden ja työllisyyden kehitys on ollut valtiovarainministeriölle pettymys. Silti Orpo ei halua leikata lisää, mutta ei myöskään halua perua sovittuja leikkauksia.

”Emme tässä tilanteessa lähde tekemään lisäsäästöjä, vaikka velkaantuminen vähän kasvaa”, Orpo sanoi.

Muita esityksessä olleita asioita olivat muun muassa rokotteet ja kirjailijat. Vesirokko otetaan mukaan rokotusohjelmaan. Valtiolle syntyy rokotuksista 4,2 miljoonan euron kustannukset.

Kirjailijoiden saamia lainauskorvauksia kirjastolainoista kasvatetaan. Eduskunta on vaatinut korvausten kasvattamista jo pitkään. Orpo piti tätä symbolisesti tärkeänä kädenojennuksena kulttuurille.

Orpo pitää hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisessä olennaisena kysymyksenä työllisyyttä. Mahdollisimman monen työikäisistä ja -kykyisistä on oltava töissä.

”Taistelemme siitä, että saamme työllisyyden ja talouden kasvuun. Muuten olemme sen edessä, että emme kykene tähän hyvinvointivaltion tasoon, johon olemme tottuneet”, Orpo sanoi.

Viimeisen vuoden aikana työllisyys on kasvanut 33 000 henkilöllä vuotta aiempaan. Tämänhetkisen arvion mukaan työllisyys ei kehity Sipilän hallituksen ohjelman mukaan, jos ei tehdä jotakin lisää.

Kevään kehysriihessä sovitut säästöpäätökset ovat muuttumassa ensi vuonna todeksi ihmisten arjessa. Hallitus päätti keväällä laittaa lähes kaikki Kela-etuudet juustohöyläleikkuriin julkisen talouden kuntoutumisen nimissä.

Leikkaukset kohdistuvat siten muun muassa lapsilisiin, kansaneläkkeisiin, kodinhoidon ja työmarkkinatukeen, vammaistukeen ja työttömän perusturvaan.

Etuuksia päätettiin leikata 0,85 prosenttia kautta linjan, eli sadan euron etuudesta lähtee 85 senttiä. Nirhaisu on pieni, mutta koskee valtaisaa joukkoa suomalaisia.

Kela-etuuksia leikkaamalla hallitus aikoo kerätä yhteensä 195 miljoonaa euroa. Kokonaissäästöjä hallitus päätti etsiä yhteensä 370 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeriö julkistaa esityksensä kokonaisuudessaan perjantaina.

Sen jälkeen budjettiprosessi etenee niin, että valtiovarainministeriö käy kahden välisiä neuvotteluita kunkin ministeriön kanssa seuraavan parin viikon aikana. Varsinainen koko hallituksen budjettiriihi on 31.8.–1.9.

Varsinaisessa riihessä hallitus päättää muun muassa etukäteen lupaamastaan kasvu- ja työllisyyspaketista.

Budjetti lisää ostovoimaa 8- 35 euroa kuukaudessa

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus lisää keskituloisen ostovoimaa ensi vuonna 12 euroa kuukaudessa. Veronmaksajain keskusliiton laskelman mukaan isopalkkaisen pussiin kertyy jo 35 euroa enemmän kuukaudessa, jos kiky-sopimusta palkitaan 415 miljoonan euron verokevennyksillä.

Pienipalkkaisella henkilöllä, jonka kuukausipalkka on 2 203 euroa, ostovoima kasvaa ensi vuonna 8 euroa kuukaudessa.

Keskituloisella 3 305 euroa tienaavalla, lisäys on 12 euroa kuukaudessa.

Suurituloisella 8  814 euroa kuukaudessa tienaavalla, lisäys on 35 euroa kuukaudessa.

Mika Ranta / HS
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) antoi lausunnon budjettiriihestä Espoossa Moisniemessä keskiviikkona.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) antoi lausunnon budjettiriihestä Espoossa Moisniemessä keskiviikkona.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat