Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Sipilä on ”varovaisen myönteinen” Suomen talouden piristymisen suhteen – ”investoinnit ovat fiilislaji”

”Kannatan suomalaista mallia, jossa on suhteellisen pienet palkkaerot”, Sipilä sanoo

Politiikka
 
Mika Ranta / HS
Kuva: Mika Ranta / HS

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hieman odotettua suuremmalla ansiotuloverotuksen kevennyksellä pyritään tukemaan kotimaista kysyntää.

”Se on yksi suhdannetoimista, jolla pyritään vauhdittamaan kotimaista kysyntää. Se tehtiin nyt hieman aikaisemmin kuin oli alunperin ajateltu”, Sipilä sanoo HS:n haastattelussa.

”Lisäalennus oli järkevämpi tehdä nyt ensi vuoden budjetin, eikä odottaa kevään kehysriihtä ja vuotta 2018.”

Lisäalennuksen myötä keskituloisen eli 3 300 euroa kuukaudessa tienaavan palkansaajan ostovoima nousee ensi vuonna 150 eurolla, Veronmaksajien keskusliitto laskee.

Lisäalen ja ostovoiman lisäämisen syynä oli Sipilän mukaan myös se, että maailmankaupan kasvuennusteet ovat viime aikoina heikentyneet. Suomen talouskasvu on siis hyvin vahvasti kotimaisen kysynnän varassa, sillä vienti on tahmeaa. Ostovoimaa on siis syytä yrittää petrata.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen mukaan kaikille palkansaajille tulisi ensi vuonna puolen prosentin kevennys ansiotulojen verotukseen.

Hallitus oli jo aiemmin luvannut kilpailukykysopimuksen synnyttyä 415 miljoonan euron kevennykset työn verotukseen. Niiden tarkoitus on korvata sitä, että työnantajamaksuja siirretään työntekijöiden maksettavaksi. Alennus saattaa nousta 515 miljoonaan, jos sopimuksen kattavuus laajenee 90 prosenttiin palkansaajista.

Uutta torstain linjauksissa oli se, että myös eläkeläisten verotukseen esitetään kevennystä. Sen hintalappu valtiolle on sata miljoonaa. Pienituloisimmille palkansaajille on tiedossa 30 miljoonan kevennys maksurasitteeseen.

Pääministeri Sipilä kertoo olevansa ”varovaisen myönteinen” Suomen taloustilanteen suhteen.

”Nythän olemme positiivisissa luvuissa talouskasvun suhteen”, Sipilä sanoo. Valtiovarainministeriön kesäkuun ennusteessa tälle vuodelle ennustetaan 1,4 prosentin kasvua. Ennustetta saatetaan kuitenkin joutua laskemaan maailmantalouden epävarmuuden vuoksi.

Sipilän mukaan myös työllisyysaste on lähtenyt kehittymään suotuisasti. ”Viime vuoden kesäkuusta tämän vuoden kesäkuuhun työllisten määrä on kasvanut 33 000:lla. Jos pystyttäisiin pitämään tällainen trendi vuoteen 2019 asti, niin oltaisiin 72 prosentin työllisyysasteessa, öbaut”, Sipilä sanoo.

Hallitusohjelmassa Sipilän hallitus kertoi tavoitteekseen nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin, mikä tarkoittaisi 110 000 uutta työpaikkaa. Tavoitetta on pidetty hyvin haastavana.

”Meillä on ollut oikeansuuntaista kehitystä, mutta tiedämme, että lisätoimia tarvitaan”, Sipilä sanoo. Hallitus on luvannut päättää elokuun lopun budjettiriihessä kasvu- ja työllisyyspaketista, jossa näitä toimia pitäisi olla.

Sipilä myöntää, että työttömyyden lievästä alenemisesta huolimatta ongelmia riittää – erityisesti liittyen pitkäaikaistyöttömyyteen ja nuorisotyöttömyyteen.

Sipilällä on vahva luottamus kilpailukykysopimuksen vaikutukseen. Sen myötä yritysten yksikkötyökustannusten pitäisi alentua hallituskauden loppuun mennessä 3,7 prosenttiyksikköä. Sopimuksen toimet tulevat voimaan ensi vuoden alussa, ja Sipilä uskoo vaikutusten alkavan näkyä ensi vuoden loppupuolella.

”Investoinnit ovat jossain mielessä myös fiilislaji. Kilpailukykysopimus varmasti lisää uskoa”, Sipilä sanoo.

”Olihan se sopimus poikkeuksellinen. Monet kollegat ovat ihmetelleet, miten Suomi pystyi sen tekemään”, Sipilä sanoo.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo on (kok) varoittanut, että mikäli työllisyysaste ei nouse riittävästi, ensi kevään kehysriihessä joudutaan ehkä tekemään lisäleikkauksia menoihin.

”Maailma voi muuttua vuodessa tai puolessa vuodessa paljon. Tämän hetken lähtöoletus on se, että olemme tehneet neljän miljardin säästöt ja niiden pitäisi riittää”, Sipilä sanoo.

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki totesi HS:n haastattelussa keskiviikkona, että suomalaisten pitää hyväksyä palkkaerojen kasvu, jotta työllisyys paranisi.

”Matalapalkkaiseen päähän tarvitaan työn vastaanottamista lisääviä keinoja”, Sipilä sanoo. ”Ihmiset on tärkeintä saada mukaan työelämään ja sitä kautta he voivat parantaa tulotasoaan.”

Sipilän mukaan Suomesta ei kuitenkaan olla tekemässä matalapalkkamaata. ”Olen ehdottomasti suomalaisen mallin kannattaja. Mallin, jossa on suhteellisen pienet palkkaerot.”

Esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on tarjonnut Suomelle lääkkeeksi ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen keston lyhentämistä sekä paikallisen sopimisen lisäämistä. Sipilän hallitus on näitä lääkkeitä käyttänyt, mutta joidenkin mielestä ei tarpeeksi.

Sipilän mukaan ansiosidonnaiseen ei olla tekemässä näillä näkymin lisäheikennyksiä.

”Ansiosidonnaista lyhennettiin sata päivää. Se on 20 prosenttia. Se on merkittävä muutos”, hän sanoo.

Paikallisen sopimisen suhteen Sipilän mukaan hallituksen rima oli alunperin saavutettua tulosta korkeammalla. ”Kilpailukykysopimuksessa sovittu 24 tunnin työajan pidennys sovitaan paikallisesti eli mennään oikeaan suuntaan. Seuraavalla tes-kierroksella palataan asiaan. Hallitus pitää tätä jatkuvasti esillä”, Sipilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat