Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juha Sipilä: Investointivarauksesta ei päätetä vielä elokuun lopun budjettiriihessä

Keskusta taipui kokoomuksen kantaan, jonka mukaan yritysten verokannuste pitää ensin perusteellisesti selvittää

Politiikka
 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan niin sanotusta investointivarauksesta ei päätetä elokuun lopun budjettiriihessä.

”Asia pitää selvittää kunnolla. Aina kun verokannustimia käytetään, pitää olla varma niiden tehosta ja vaikutuksesta”, Sipilä sanoo HS:n haastattelussa.

Hallitusohjelman mukaiset selvitykset aiheesta valmistuvat syksyn aikana, joten hallitus voisi päättää investointivarauksesta aikaisintaan ensi kevään kehysriihessä.

HS kertoi heinäkuun lopussa, että keskusta toivoi nopeampaa aikataulua. Kokoomus on puolestaan halunnut odottaa selvitysten valmistumista. Kokoomuksen kanta voitti.

Etenkin elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) on ajanut sitä, että investointivaraus tulisi jo budjettiriiheen päätettäväksi. Huhtikuussa Rehn totesi Kauppalehden haastattelussa, että järjestelmä pitäisi saada käyttöön jo vuoden 2017 alusta. Saman hän toisti kesällä Porin Suomi Areenassa. Rehn vahvisti asian myös heinäkuun lopussa HS:lle.

Rehn on edelleen sitä mieltä, että investointien verokannustimista olisi ollut hyvä saada päätös jo budjettiriihessä.

”En hirttäydy yhteen malliin, mutta meillä on polttava tarve sellaisiin ratkaisuihin, joilla orastavaa investointien kasvua voidaan vauhdittaa”, Rehn sanoo HS:lle.

Investointivaraus on mainittu keskustan tavoitteena sen eduskuntavaaliohjelmassa.

Sipilän mukaan investointien vähäisyys on Suomessa iso ongelma. ”Pitää kuitenkin huolellisesti selvittää, onko investointivaraus se keino, jolla saadaan investoinnit liikkeelle”, hän sanoo.

Investointivaraus tarkoittaa sitä, että yritys voisi tehdä verotettavasta voitostaan varauksen, josta se ei maksa veroa. Yrityksen pitää käyttää varaus tietyn ajan kuluessa investointiin.

”Investointivaraus tarkoittaa yritykselle siirrettyä veronmaksua. Se on lainaa valtiolta yritykselle”, Sipilä sanoo.

Sipilän mukaan rahoitus on Suomessa yksi investointien keskeisiä esteitä. ”Varsinkin isompien investointien osalta –kuten biojalostamoiden, joita on Suomessa jo kolmisenkymmentä putkessa”, Sipilä sanoo.

Sipilä mukaan investointivaraus ei olisi pelkästään verokannustin. ”Se on myös rahoitusinstrumentti. Oman pääoman vaatimukset ovat kasvaneet. Investointivarauksen avulla voitaisiin lisätä oman pääoman osuutta yrityksen investointilaskelmassa”, Sipilä sanoo.

Jos selvityksissä kallistutaan investointivarauksen käyttökelpoisuuteen, se voitaisiin Sipilän mukaan ottaa käyttöön jo ennen ensi vuoden loppua. ”Mitä aikaisemmin se saadaan voimaan, sitä parempi”, hän sanoo.

Sipilä kertoo yleisesti ottaen olevan sitä mieltä, että Suomen yritysverotus on kilpailukykyinen. Yritysten yhteisöverokanta on 20 prosenttia, joka on pohjoismaiden alhaisin.

”Yhteisöveron taso ei ole meidän pääongelma. Pikemminkin se on se, että yrityksille ei jää verotettavaa tulosta viivan alle. Kyse on kilpailukykyongelmasta eikä se parane veroastetta laskemalla”, Sipilä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat