Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perussuomalaiset ja kokoomus syyttävät keskustaa alkoholilain jarrutuksesta – Rehula: ”Ei tämä valmistu sormia napsauttamalla”

Hallituskumppanit epäilevät, että lakiesitys lykkäytyy keskustan ministerivaihdoksen yli ensi keväälle. Peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) pitää syytöksiä tahallisesta jarrutuksesta perusteettomina.

Politiikka
 
Sami Kilpiö, Tapio Vanhatalo & Martti Kainulainen / Lehtikuva
Ritva Elomaa (ps), Juha Rehula (kesk) ja Sinuhe Wallinheimo (kok).
Ritva Elomaa (ps), Juha Rehula (kesk) ja Sinuhe Wallinheimo (kok). Kuva: Sami Kilpiö, Tapio Vanhatalo & Martti Kainulainen / Lehtikuva

Perussuomalaiset ja kokoomus ihmettelevät hiljaiseloa alkoholilain kokonaisuudistuksen ympärillä. Hallituskumppanit epäilevät peruspalveluministeri Juha Rehulaa (kesk) jo tahallisesta lakivalmistelun jarrutuksesta.

Tavoite oli, että rutkasti alkoholilainsäädäntöä liberalisoivat muutokset tulisivat voimaan vuoden vaihteessa. Näin myös sovittiin uudistusta valmistelleessa hallituspuolueiden eduskuntaryhmien työryhmässä viime keväänä.

Uudistus näyttää lykkäytyvän pitkälle ensi vuoteen.

Lakiuudistusta valmistelleen työryhmän jäsenet tivaavat jo ääneen selityksiä.

”Pitäisi mennä nyt eteenpäin, vauhdilla. Miksi tällainen työryhmä sitten istui, jos sen työllä ei ole merkitystä? Jos jotain päätetään, siitä täytyy pitää myös kiinni”, patistelee perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ritva ”Kike” Elomaa.

”Mahtaako syynä olla se, että Rehula vaihtuu Annika Saarikkoon (kesk), vai sote vai mikä?”

Elomaan mukaan kesän aikana ei valmistelutyö ole edennyt.

”Eikä kukaan ole ainakaan minuun ottanut edes yhteyttä. Kummastuttaa tämä minua itseänikin, kun kaikki oli sovittu omassa eduskuntaryhmässämme ja ministeriryhmäkin on asian käsitellyt.”

”Onhan tämä ollut varsinkin keskustalle koko ajan hankala hyväksyä, koska vapaampaan suuntaan mennään. Totta kai haittojakin syntyy, ja tietysti pitää miettiä, etteivät valtion menot samalla kasva. Mutta kyllä asia on harkittu ja asiantuntijat kuultu. Nyt vain päätöksiä pöytään.”

Kokoomuksessa kummastellaan niin ikään aikataulun lykkäystä.

”Alustava aikataulu tuo ensi vuoden alku tietysti oli, mutta kyllä tässä vähän jarrutuksen makua silti on. Sosiaali- ja terveysministeriöhän ei tätä mielellään valmistele, eikä ministeri esittele. Sehän tätä pidättelee”, arvioi työryhmässä istunut kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kok).

”Rehula vaihtuu Saarikkoon jossain vaiheessa. Ehkä Rehula ei halua tätä omalla kaudellaan edes viedä läpi.”

Wallinheimo sanoo ymmärtävänsä, että pienpanimoiden ulosmyyntioikeuksien käsittely vaatii aikansa. Pienpanimoiden kokorajauksesta on päätettävä ja niin ikään ulosmyytävien tuotteiden alkoholiprosenteista.

”EU:sta tarvitaan tähän hyväksyntä, ja se vie useamman kuukauden. Ei sen pitäisi silti itse valmistelutyötä estää.”

Pienpanimoille on kaavailtu oikeutta myydä jopa 12 prosentin vahvuisia tuotteita. Mahdolliseksi kokorajaksi on väläytelty miljoonaa litraa.

”Kokorajaa ilmeisesti etsitään. Toivotaan, että se ei jää liian pieneksi”, Wallinheimo sanoo.

Kansanedustaja Jaana Pelkonen (kok) potkii niin ikään asiaan vauhtia. Hän vertaa viivettä italialaiseen lakkoon.

”Viiveen syistä liikkuu erilaisia versioita, ja nyt vedotaan soteen. Vuoden alussa tämän piti tulla voimaan, ja esityksen pitäisi olla jo lausunnoilla. Jos tahtoa on, asiat etenevät sovitusti. Mitään ei ole näkynyt eikä kuulunut.”

”Ikävää on, että moni yrittäjä joutuu nyt ihmettelemään ja odottamaan, mitä tapahtuu”, Pelkonen lisää.

Kokoomuksen ministeriryhmässä maanantaina Jyväskylässä on määrä vauhdittaa myös alkoholilain uudistuksen käsittelyä.

Ministeri Juha Rehula pitää syytöksiä tahallisesta jarrutuksesta perusteettomina.

”Aika kovia väitteitä. Ei minulla ole mitään syytä tällaista jarruttaa. Valmistelutyö on aloitettu. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä sovittu malli merkitsi vaan aika isoa muutosta alkuperäiseen pohjatyöhön verrattuna.”

Rehulan mukaan esimerkiksi pienpanimouudistus on kohta, joka vaatii vielä EU-komission hyväksyntää.

”EU:sta vauhdin hakeminen vie kaksi-kolme kuukautta. Ei sinne EU:hunkaan voi lähettää mitä tahansa papereita. Ei tämä työ valmistu sormia napsauttamalla.”

Rehula ei suostu arvioimaan, milloin laki voi ylipäänsä tulla voimaan.

”En lähde ennakoimaan. Lakiesitys annetaan eduskunnalle silloin, kun se voidaan sinne viedä. Tässä on asioita, jotka ovat minusta riippuvaisia, mutta myös asioita, joihin minä en voi vaikuttaa.”

Ministerikauden vaihdoksella ei Rehulan mukaan ole asian kanssa mitään tekemistä.

”Päivä on päättämättä. Sovittu on, että vaihdos tapahtuu hallituskauden puolivälissä. Itse olen siinä asennossa, että vaihdokselle on useammankin kuukauden marginaali”, Rehula kuittaa.

”Hoidan työtäni niin kuin minun pitää sitä hoitaa, ja tehtäväni on huolehtia, että lakia valmistellaan. Niille, jotka tätä lakia nyt hoppuavat, terveiseni ovat, että tehdyt muutokset alkuperäiseen olivat merkittäviä.”

Hallitusryhmien sopimuksen mukaan uusi alkoholilaki toisi muun muassa nelosoluet, lonkerot ja limuviinat maitokauppaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat