Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK vaatii päivähoitomaksujen alentamista – rahoittaisi pienentämällä asumistukea

Politiikka
 
Rio Gandara / HS
EK:n mukaan päivähoitomaksujen alentaminen parantaisi työllisyyttä.
EK:n mukaan päivähoitomaksujen alentaminen parantaisi työllisyyttä. Kuva: Rio Gandara / HS

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) vaatii päivähoitomaksujen alentamista. EK:n mukaan päivähoitomaksut yhdessä asumistuen kanssa muodostavat merkittävän kannustinloukun, joka estää työllisyyden paranemisen.

Kannustinloukku tarkoittaa sitä, että ihmisen ei taloudellisessa mielessä kannata ottaa vastaan työtä, koska tukien pieneneminen ja tuloihin sidottujen asiakasmaksujen nousu syövät työstä saadun lisätulon lähes kokonaan.

EK:n mielestä ylintä päivähoitomaksua pitäisi suunniteltujen korotusten sijasta alentaa. Lisäksi pitäisi vielä alentaa toisesta lapsesta perittävää maksua.

”Työllistymisen kannalta ei ole viisasta pitää lasten päivähoitomaksuja nykyisellä tasolla, saati korottaa maksuja. Siksi tulojen huomioon ottamista päivähoitomaksuissa tulee lieventää”, johtaja Ilkka Oksala sanoo tiedotteessa.

EK rahoittaisi päivähoitomaksujen alentamisen pienentämällä asumistukea. Asumistuessa pitäisi EK:n mielestä suosia nykyistä enemmän työtuloja saavia palkansaajia.

”Työtulojen kasvun asumistukea leikkaavaa vaikusta on alennettava ja samalla tuen yleistä tasoa laskettava. Jotta asumistuen pienentymistä ei kompensoitaisi toimeentulotuella, asumiskulujen omavastuu on syytä palauttaa toimeentulotukeen”, Oksala sanoo.

Asumistukea joudutaan erityisesti kalliiden asumiskulujen paikkakunnilla usein täydentämään toimeentulotuella.

EK perustelee ehdotuksiaan Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen keväällä julkistamalla tutkimuksella, jonka mukaan palkkatulojen kasvattaminen tai työllistyminen eivät aina lisää pieni- ja keskituloisenkaan kotitalouden käytettävissä olevia tuloja.

Kannustinongelmat ovat erityisen suuria lapsiperheillä, jotka saavat paljon asumistukea ja joiden päivähoitomaksut riippuvat tuloista.

EK:n mukaan tilanne on johtanut siihen, että monet ihmiset elävät mieluummin tukien varassa kuin ottavat vastaan matalapalkkaista tai jopa keskipalkkaista työtä.

”Avointen työpaikkojen suuri määrä ja huomattava kasvu korkean työttömyyden oloissa osoittavat hyvin nykyisen epäterveen kilpailutilanteen. Työn pitää aina olla taloudellisesti kannattavampaa kuin tukien varassa eläminen”, Oksala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat