Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkaverotus alenee, autoilu kallistuu – laske, miten valtion ensi vuoden budjetti vaikuttaa omaan talouteesi

HS:n laskuri kertoo, kuinka paljon enemmän tai vähemmän rahaa valtion taloudenpito jättää ensi vuonna kansalaisen käteen.

Politiikka
 
Milla Takala / Lehtikuva
Valtion ensi vuoden budjetti jättää kansalaiselle tuloista todennäköisesti vähän enemmän rahaa käteen.
Valtion ensi vuoden budjetti jättää kansalaiselle tuloista todennäköisesti vähän enemmän rahaa käteen. Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) esitteli viime viikolla ehdotuksen valtion ensi vuoden budjetiksi. Ehdotukseen kuuluu sekä kevennyksiä että kiristyksiä: palkkojen ja eläkkeiden verotus kevenee, mutta esimerkiksi autoilu ja tupakointi kallistuvat.

Alla olevalla laskurilla voi arvioida, miten omat käteen jäävät tulot muuttuvat.

Laskuri ei ole täysin kattava, ja ulkopuolelle on rajattu muun muassa kotitalousvähennyksen kasvattaminen, lämmityspolttoaineiden verotuksen kiristyminen sekä uusien autojen veron alentuminen. Laskuri olettaa asuntolainan koron ja auton bensiininkulutuksen olevan keskimääräisiä.

Ministeri Orpo esittää valtiolle ensi vuodeksi 55,2 miljardin euron budjettia. Valtion menot olisivat 5,9 miljardia euroa suuremmat kun tulot.

Merkittäviä muutoksia kuluvaan vuoteen verrattuna ovat kilpailukykysopimukseen liittyvä vähintään 415 miljoonan euron veronkevennys ja erilaisiin tukiin sekä etuuksiin tehtävä 192 miljoonan euron leikkaus.

Talousarvio on vasta valtiovarainministeriön ehdotus, ja budjetti saattaa vielä muuttua ministeriöiden välisissä neuvotteluissa sekä hallituksen budjettiriihessä elo–syyskuun vaihteessa.

Auki on esimerkiksi se, toteuttaako hallitus kaavaillut muutokset päivähoitomaksuihin. Hallitus on suunnitellut pienituloisten maksujen alentamista ja suurituloisten maksujen nostoa, mutta ministeri Orpon mukaan hallitus harkitsee muutoksista luopumista.

Monet muut muutokset, kuten etuuksien leikkaaminen ja ajoneuvoveron korottaminen, on kuitenkin lyöty jo lukkoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat