Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutuksen ”kiky-leikkauksista” ei päästy sopuun ministeriöiden neuvotteluissa

Ratkaisua ei vielä syntynyt, vaan se jäänee elokuun lopun budjettiriiheen.

Politiikka
 
Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Kilpailukykysopimuksen aiheuttamat vähennykset esimerkiksi korkeakoulujen määrärahoihin olivat esillä keskiviikkona valtiovarainministeriön (VM) ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) välisissä budjettineuvotteluissa. Ratkaisua suuntaan tai toiseen ei vielä syntynyt, vaan se jäänee elokuun lopun budjettiriiheen.

Kiistelyssä uudesta koulutusleikkauksesta on kyse siitä, miten työmarkkinaosapuolten kesäkuussa allekirjoittamaa kilpailukykysopimusta tulkitaan. ”Tämän päivän neuvotteluissa sovittiin, että syntyneen tulkintaeron selvittelyä jatketaan. Ratkaisun pitäisi olla riiheen mennessä valmis”, kertoo opetusministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Monet järjestöt Elinkeinoelämän keskusliitosta yliopistojen Unifi-yhdistykseen ovat arvostelleet kovin sanoin valtiovarainministeriön budjettiesitystä, joka niiden mukaan on kilpailukykysopimuksen vastainen.

Kilpailukykysopimuksen takia rahoitustarve vähenee valtiovarainministeriön mukaan korkeakouluissa ensi vuonna noin 21 miljoonaa euroa, ammatillisessa koulutuksessa noin 19 ja lukiokoulutuksessa seitsemän miljoonaa euroa.

Perusteluna on se, että kiky-sopimus alentaa työnantajan henkilökustannuksia, mikä VM:n mukaan vähentää samalla valtion rahoituksen tarvetta.

”Määrärahojen alentamisella kilpailukykysopimuksen työnantajasäästöjen mukaisesti tavoitellaan kustannusneutraalia vaikutusta julkiseen talouteen. Kyseessä eivät ole uudet säästöt. Valtiovarainministeriö on esittänyt vastaavat alennukset määrärahoissa kaikkien ministeriöiden talousarvioihin”, sanotaan myös opetus- ja kulttuuriministeriön nettisivuillaan julkaisemassa kirjeessä, joka on lähetetty myös koulutuksen järjestäjille.

Tosin opetus- ja kulttuuriministeriön omassa budjettiesityksessä ei vastaavia määrärahavähennyksiä ole tehty.

Kirjeessään OKM muistuttaa, että kiky-sopimuksen mukaan työnantajamaksuja alennetaan yhteensä 1,59 prosenttia. Alennus koskee sekä julkisia että yksityisiä työnantajia, ja sen vaikutukset on kohdennettu täysimääräisesti valtion rahoitusosuuteen. Lomarahaleikkaus koskee vain julkista sektoria. Työajan pidentämisestä seuraavan tuottavuuden kasvun takia rahoitusta ei ole alennettu valtionosuusjärjestelmän ja valtion rahoituksen piirissä olevilta, kirjeessä huomautetaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kommentoivat syntynyttä leikkauskohua tiistaina kokoomuksen ministeriryhmän kokouksessa.

Orpon mukaan korkeakoulujen rahoitusasema ei muutu. Kyse on hänen mukaansa siitä, miten kiky-sopimusta tulkitaan ja jätetäänkö hyöty korkeakouluille vai ei. Grahn-Laasosen mukaan olisi reilua, että kiky-sopimuksen hyöty jäisi yliopistojen ja muiden sivistystoimijoiden käyttöön.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n ja siihen kuuluvan Sivistystyönantajien tulkinnan mukaan VM:n budjettiesityksessä taas on virheellisesti luokiteltu yksityiset koulutuspuolen toimijat osaksi julkista sektoria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat