Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sipilä: Nyt ei ole oikea hetki pääomaveron korottamiselle

Pääministeri ei kerro keskustan kantaa päivähoitomaksujen korotusten perumiseen. ”Asia käsitellään budjettiriihessä.”

Politiikka
 
Juha Sinisalo
Pääministeri Juha Sipilä tapasi kaupunkilaisia torilla osallistuessaan keskustan työvaliokuntien ja ministereiden kesäkokoukseen Raumalla.
Pääministeri Juha Sipilä tapasi kaupunkilaisia torilla osallistuessaan keskustan työvaliokuntien ja ministereiden kesäkokoukseen Raumalla. Kuva: Juha Sinisalo

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan nyt ei ole oikea hetki pääomaveron kiristämiseen.

”En usko, että se tässä tilanteessa auttaisi työllisyyttä”, Sipilä sanoi.

Sipilä kommentoi asiaa keskiviikkona keskustan ministeriryhmän ja työvaliokunnan kesäkokouksessa Raumalla.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoi tiistaina, että perussuomalaiset ovat valmiita pääomaveron nostoon. Hän odotti asian nousevat esiin elokuun lopun budjettiriihessä.

Sipilä oli hyvin vähäsanainen keskustan tavoitteista budjettiriihessä. Pääministeri korosti, että riihessä keskustellaan monista eri asioista. Kaikista uusista hallitusohjelman ulkopuolelta tulevista asioista pitää erikseen sopia hallituspuolueiden kesken.

”Meillä on hyvä hallitusohjelma. Ja noudatamme tätä hyvää hallitusohjelmaa”, Sipilä sanoi.

Kokoomuksen edellinen puheenjohtaja Alexander Stubb totesi kesäkuussa, että hallitus voisi perua hallitusohjelmassa sovitut korotukset päivähoitomaksuihin. Maanantaina kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi, että työn kannustavuuden, tuloloukkujen ja varhaiskasvatuksen näkökulmasta päivähoitomaksuja kannattaisi pikemmin alentaa kuin korottaa.

Orpokin korosti, että päivähoitomaksuista puhutaan hallituksen budjettiriihessä.

Sipilä ei suostunut kertomaan, mikä on keskustan kanta päivähoitomaksuihin. Kyseessä on hänen mukaansa yksityiskohta, josta päätetään samalla kun muistakin ensi vuoden budjettia koskevista asioista.

Sipilän mukaan kyse on hallitustyöskentelyn pelisäännöistä. Jos yhtä osaa kokonaisuudesta, kuten päivähoitomaksuja, muutetaan, samalla joudutaan käsittelemään muitakin asioita.

Soini kertoi tiistaina, että päivähoitomaksujen korotuksesta on sovittu osana neuvottelutulosta, johon ei voi puuttua vain yhdeltä osin. Jos neuvottelutulos avataan, Soini kertoi perussuomalaisten tuovan pöytään muitakin asioita kuten hoitajamitoituksen.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK kritisoi hallitusta siitä, että se olisi tekemässä vastoin lupauksiaan ensi vuoden budjettiesityksessä uusia koulutusleikkauksia. Käytännössä kyse on kilpailukykysopimuksen tulkinnoista.

Kilpailukykysopimuksessa sovittiin, että julkisille työnantajille työaikojen pidennyksen ja lomarahojen leikkausten myötä tulevat säästöt käytetään työnantajakustannusten alentamiseen. Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä on yliopistot, ammattikorkeakoulut ja muita koulutuksen järjestäjiä on määritelty kuuluvaksi julkiseen sektoriin, vaikka ne EK:n tulkinnan mukaan ovat yksityisessä muodossa toimivia organisaatioita.

Valtiovarainministeriön tulkinta tarkoittaa EK:n mukaan sitä, että yliopistoihin kohdistuu 13,9 miljoonan euron lisäleikkaukset.

Sipilän mukaan kyse ei ole missään nimessä lisäleikkauksista. ”Kyse on tulkintaerimielisyydestä. Asia selvitetään, kunhan pääsen Helsinkiin ja katsomaan sitä sopimusta”, Sipilä sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat