Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Presidentti Niinistö: Aloitteeni lentoturvallisuudesta ei hämmentänyt tai yllättänyt

Presidentti Sauli Niinistö vastaa verkkosivuillaan epäilyihin yhteistyön puutteesta.

Politiikka
 
Jukka Gröndahl / HS
Sauli Niinistö
Sauli Niinistö Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa verkkosivuillaan, että hänen tekemänsä aloite Itämeren lentoturvallisuuden parantamiseksi ei ole hämmentänyt ulkomaisia valtionpäämiehiä tai yllättänyt muita suomalaisia ulkopolitiikan päättäjiä.

Niinistö vastasi kirjoituksessa Helsingin Sanomien analyysiin ja pääkirjoitukseen, jotka julkaistiin 14.8. ja 17.8. Helsingin Sanomat kertoi, että Suomen ulko- ja puolustusministeriö eivät tiettävästi osallistuneet presidentin kanslian aloitteeseen, jonka mukaan transponderit eli paikantimet otettaisiin käyttöön Itämerellä sotilaskoneissa. Niinistö teki aloitteen Venäjän presidentille Vladimir Putinille Kultarannan keskusteluissa ja esitti asian Naton huippukokouksessa Varsovassa 8. heinäkuuta.

”Kaikille läsnä olleille valtionpäämiehille asia oli tuttu, eikä kukaan ilmaissut hämmennystä, kannatusta kylläkin”, Niinistö kirjoittaa.

Venäjä on elokuussa kutsunut Itämeren maita kahdenkeskisiin neuvotteluihin turvallisuudesta Niinistön ehdotukseen vedoten. Venäjän kutsut on tulkittu pyrkimykseksi hajottaa lännen rivejä.

HS:n kirjoituksessa 14. elokuuta sanottiin, että Niinistön lentoturvaehdotuksesta nousi kysymyksiä nimenomaan tässä vaiheessa. Kysymyksiä esitettiin siitä, oliko Suomella rooli Venäjän ehdotuksessa.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoi keskiviikkona Tukholmassa, ettei Suomi ole saanut kahdenkeskistä kutsua, ”mutta se ajatus on meille tullut selvänä”.

Niinistö kirjoittaa, että Suomi on muodostanut kantansa lentoturvallisuuden edistämiseen jo vuonna 2015. Pääministeri Sipilä otti myös transponderit esiin kesäkuussa 2016 eduskunnassa.

”Kuten olen todennut, aloite lentoturvallisuudesta ei ollut uusi asia, siitä on ollut paljon puhetta, eikä se ole siksi voinut hämmentää ketään. Yhteistoiminta minun ja valtioneuvoston kesken tässä, kuten muissakin asioissa, on toiminut”, Niinistö kirjoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat