Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

LM: Suomi valmistelee puolustusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) kertoo HS:lle kuulleensa sopimusvalmistelusta tällä viikolla. Kanervan mukaan valiokunta haluaa sopimuksen arvioitavakseen ennen sen allekirjoitusta.

Politiikka
 
Heikki Saukkomaa
Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Suomella ja Yhdysvalloilla on työn alla kahdenvälinen sopimus puolustusyhteistyöstä.
Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Suomella ja Yhdysvalloilla on työn alla kahdenvälinen sopimus puolustusyhteistyöstä. Kuva: Heikki Saukkomaa

Suomi valmistelee Lännen Median mukaan kahdenvälistä sopimusta puolustusyhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan sopimus on työn alla.

”Toivottavasti saamme neuvoteltua Yhdysvaltain kanssa hyvän sopimuksen. Kannatan sen solmimista”, Soini sanoo Lännen Medialle.

Soini perustelee sopimusta transatlanttisen yhteistyön syventämisellä.

”USA on maailman ainoa supervalta, ja on Suomen intressi, että niistä suhteista pidetään hyvää huolta. Pidän transatlanttista yhteistyötä sekä Suomen että Euroopan kannalta erittäin tärkeänä”, Soini perustelee.

Puolustusministeri Jussi Niinistö täsmensi tänään Tampereella perussuomalaisten ministeriryhmän kokouksessa, että kyse on ”yhteisymmärryspöytäkirjasta” eikä sopimuksesta. Asia viedään Niinistön mukaan syksyllä eduskunnan valiokuntiin käsiteltäväksi.

”Tässä on kyse asiakirjasta, joka mahdollistaa erilaista toimintaa: harjoittelua, materiaaliyhteistyötä, koulutusta, tietojen vaihtoa. Hallitusohjelman mukaisesti transatlanttista yhteistyötä edistetään ja aika lailla samanlainen asiakirja on tekeillä kuin tehtiin hiljattain Britannian kanssa”, Niinistö sanoi.

”Tämä on nyt virkamiesvalmistelussa ja valmistuu tämän syksyn aikana. Eduskunnan valiokuntia on tarkoitus informoida syksyllä.”

Niinistö ei suostunut kertomaan, onko asiaa käsitelty jo tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa eli utvassa.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) sanoo HS:lle, että hän on sopimusvalmistelusta tietoinen epävirallisten kanaviensa kautta. Kanerva ei kuitenkaan täsmennä, mistä hän sopimusvalmistelusta kuuli.

”Kuulin valmistelusta tällä viikolla, mutta minulla ei ole asiasta mitään virallisia dokumentteja. Itse sopimuksen sisältöä en siis pysty arvioimaan.”

”Kyllä tämä varmasti tulee puolustusvaliokunnan käsittelyyn joko jo ennen istuntokauden alkua tai heti sen käynnistyttyä, joka tapauksessa ennen sopimuksen allekirjoitusta. On tämä sellainen asiakirja, että se pitää avata valiokunnalle”, Kanerva sanoo.

Kanerva muistuttaa, että transatlanttisen yhteistyön vahvistamisesta sovittiin jo hallitusohjelmassa.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok) kertoo, että valiokunta on ollut valmistelusta jo pitkään tietoinen.

”Meille on ollut tieto tavoitteesta neuvotella yhteistyösopimus Yhdysvaltain kanssa jo kauan. Olen ollut asiassa myös itse aloitteellinen ja esittänyt, että Suomella täytyy olla samanlainen yhteistyösopimus kuin Ruotsilla”, Salolainen sanoo.

Puolustusvaliokunnan jäsen Markus Mustajärvi (vas) kertoo kuulleensa asiasta lauantaina. Mustajärvi ei yhteistyön syventämishankkeesta ylläty, mutta kritisoi sitä ulkopolitiikan kurssikäännöksenä.

”Jos sanotaan, että tämä kahdenkeskinen sopimus Yhdysvaltain kanssa ei muuttaisi Suomen ulko-ja turvallisuuspoliittista linjaa, niin se ei pidä paikkaansa.”

”Aavistelin kyllä tällaista. Eihän Soini ole sanonut Yhdysvalloista yhtäkään kielteistä sanaa. Naton ja Yhdysvaltain kevään lentotoimintaharjoitukset ovat olleet jo niin sanottua siedätyshoitoa. Suomalaisia on totutettu niillä siihen, että Suomi liitetään tietyllä tapaa etupiiriksi.”

Mustajärvi kummastelee myös ulko-ja turvallisuuspoliittisen selonteon antamisaikataulua juhannuksen alla.

”Haluttiinko selonteko tietoisesti juoksuttaa alta pois, jotta voidaan tällaisia sopimusvalmisteluja jatkaa?” Mustajärvi kysyy.

Suomi ja Yhdysvallat saattavat Lännen Median mukaan allekirjoittaa kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen jo lähiaikoina eli ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja.

Ruotsi ja Yhdysvallat sopivat kahdenvälisestä yhteistyöstä jo kesäkuussa. Maat lisäävät kahdenvälistä harjoittelua, joukkojensa yhteensopivuutta, materiaaliyhteistyötä muun muassa ilmapuolustuksessa ja vedenalaisessa sodankäynnissä, tietojenvaihtoa, tutkimusta ja koulutusta sekä yhteistä osallistumista kansainvälisiin operaatioihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat