Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeri Soini toppuuttelee pelkoja terrorismista: ”Musta lippu ei tule koskaan liehumaan tämän talon katolla”

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini puhui suurlähettiläspäivillä terrorismista, brexitistä, Venäjästä ja Natosta.

Politiikka
 
Ulkoministeri Soini "Herroja ja ketään ei suojella"
Ulkoministeri Soini "Herroja ja ketään ei suojella"

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini toppuuttelee suomalaisten pelkoja terrorismista. Eurooppa on joutunut kuluvan vuoden aikana useiden veristen terroritekojen kohteeksi.

”Terrorismin uhka on todellinen, ja vähintään yhtä todellinen on sen aiheuttama pelko. Samalla riskit on asetettava perspektiiviin”, Soini sanoi tänään maanantaina alkaneilla suurlähettiläspäivillä Eduskunnan Pikkuparlamentissa.

”Sanotaan tämä nyt selvästi: terroristien vihan ideologia ei ole todellinen uhka yhteiskuntajärjestyksellemme. Musta lippu ei tule koskaan liehumaan tämän talon katolla.”

Soini viittasi luultavasti jihadistisaarnaaja Anjem Choudaryyn, joka vuonna 2013 vieraillessaan Suomessa julisti, että ”jopa tämän eduskunnan, Suomen parlamentin, yllä tulee jonain päivänä liehumaan islamin lippu”.

Suomen ulkopolitiikan kannalta kuluvan vuoden suurin uutinen ei Soinin mukaan kuitenkaan ollut Euroopan turvallisuustilanteen kiristyminen, vaan Britannian EU-kansanäänestys.

”Se on varmasti lähiajan kauaskantoisimpia tapahtumia. Viimeistään brexitin myötä euroeliitinkin mieleen näyttää hiipivän epäilys, että onko eurooppalainen projekti kääntymässä maata kohti.”

”Tavallaan kyse on myös historian paluusta. Utopistinen usko historian edistykseen antaa tilaa paljon vanhemmalle käsitykselle, ettei historialla ole mitään selkeää suuntaa. En usko syvempään integraatioon, mutta en myöskään odota EU:n hajoamista”, Soini lisäsi.

Puheessaan Soini toisteli myös usein kuultuja fraaseja Venäjästä ja Natosta.

Voimapolitiikka on Venäjälle työkalu muiden joukossa, vuoropuhelu on kaikkien etu. Menestyksekäs suhde Venäjän kanssa edellyttää Suomelta ”osaamista, hoksnokkaa ja yhteen hiileen puhaltamista”.

On Venäjän omasta toiminnasta kiinni, onko edellytyksiä palata normaaliin päiväjärjestykseen, Soini sanoi.

”Suomi ja Ruotsi ovat menestyksekkäästi syventäneet yhteistyötään Naton kanssa. Kaikkien etu on, että olemme pöydässä, kun Itämeren turvallisuudesta päätetään.”

”Mitä tulee Suomen Nato-jäsenyyshakemukseen, tilanne on entinen. Emme ole nyt hakemassa jäsenyyttä, mutta se on mahdollista tulevaisuudessa.”

Soinin mukaan Nato-option mahdollisuus palvelee Suomen turvallisuutta. Myös Yhdysvaltain sitoutuminen Euroopan turvallisuuteen on olennainen asia, ulkoministeri sanoi, istui Valkoisessa talossa ensi vuonna sitten demokraattien Hillary Clinton tai republikaanien Donald Trump.

Useamman päivän kestävillä suurlähettiläspäivillä puhuvat myös pääministeri Juha Sipilä (kesk) tasavallan presidentti Sauli Niinistö, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok) ja pohjoismaisen yhteistyön ministeri Anne Berner (kesk).

Mikko Stig / Lehtikuva
Ulkoministeri Timo Soini suurlähettiläspäivillä Helsingissä maanantaina.
Ulkoministeri Timo Soini suurlähettiläspäivillä Helsingissä maanantaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat