Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkoministeriön korkein virkamies ärähti häirinnästä

Valtiosihteeri Peter Stenlund kehottaa suurlähetystöjen henkilöstöä raportoimaan aina epäasiallisesta käytöksestä.

Politiikka
 
Lehtikuva
Jarmo Viinanen (vas.) sekä Peter Stenlund.
Jarmo Viinanen (vas.) sekä Peter Stenlund. Kuva: Lehtikuva

Suurlähettiläiden vuotuinen kokoontuminen Helsingissä sai maanantaina dramaattisia sävyjä.

Ulkoministeriön (UM) korkein virkamies, valtiosihteeri Peter Stenlund joutui jo avauksessaan puuttumaan epäasialliseen käytökseen ministeriön työkulttuurissa.

”On valitettavasti käynyt ilmi, että hierarkiassa heikommat eivät välttämättä luota työnantajan johdonmukaisuuteen. Olemme saaneet kuulla, ettei kannata ilmoittaa epäasiallisesta kohtelusta tai edes seksuaalisesta häirinnästä, koska viime kädessä hallinto aina tukee esimiehiä”, Stenlund sanoi.

”Epäasialliseen kohteluun puututaan ohjeiden mukaisesti, oli toimija kuka tahansa”, Stenlund painotti.

Stenlund ei maininnut silti sanallakaan Tukholman suurlähettilään Jarmo Viinasen kotiutusta viime viikolla.

HS:lle Stenlund sanoo, että hän jätti tietoisesti Tukholman tapauksen käsittelemättä. Hän myöntää, että aiheesta puhuminen on poikkeuksellista.

”Onhan tämä aika merkittävä asia. Katsoin, että nyt on syytä käsitellä asiaa periaatetasolla. Ei tämä yleinen ilmiö kuitenkaan ole.”

”Mutta kun havaitsimme, että hierarkiassa heikoimmat eivät luota siihen, että johto reagoi heidän viesteihinsä yhtä hyvin kuin johtajien viesteihin, halusimme ilmoittaa, että reagoimme; riippumatta siitä, kuka mahdollisesti on syyllistynyt epäasialliseen kohteluun.”

Ulkoministeriö antoi HS:lle laajasti karsitun julkisen version tarkastuskertomuksesta, joka liittyy Tukholman lähetystön ongelmiin. Kotiutusta on perusteltu sillä, että Viinasen toimintaedellytykset ovat heikentyneet ja että lähetystössä on ilmennyt epäasiallista kohtelua.

Nyt julkistetusta osasta ei käy ilmi, minkälaisesta epäasiallisesta kohtelusta on ollut kyse.

Kaksisivuisessa tekstissä viitataan lähinnä henkilöstön eriasteiseen pettymykseen lähetystön sisäisestä tilanteesta ja sen käsittelystä. Lisäksi mainitaan, että osa henkilöstöstä on huolissaan maineriskistä, jos lähetystön ristiriitaiset tapahtumat tulisivat julkisuuteen.

”Kokonaisuutena arvioiden erityistarkastuksen haastatteluissa tuli esille edustuston työsuojelun tilasta, ilmapiiristä ja työtyytyväisyydestä henkilöstön vakavina pitämiä ongelmia, jotka edellyttävät perusteellisia korjaustoimia”, raportissa sanotaan.

Rahankäytössä ei havaittu mitään selvästi normien vastaista. Lähetystön hankintoja on raportin mukaan kuitenkin toteutettu osin epätarkoituksenmukaisesti ja vähällä suunnittelulla.

Esimerkiksi nostetaan lähettilään virka-asunnon vierashuoneiden kalustuksen nopea uusiminen ilman suunnittelua.

Viinasen kotiutuksesta on määrä päättää virallisesti loppuviikolla.

Suurlähettiläspäiville osallistunut Viinanen sanoo, että hän ei tiedä vielä uudesta työstään.

Hän ei myöskään tiedä, mistä häntä rangaistaan.

”Kukaan ei sano, että olisin syyllistynyt epäasialliseen käytökseen. Minulle ei ole annettu varoitusta. En ole tehnyt mitään sellaista, mikä oikeuttaisi tällaiseen prosessiin ja kohtaloon.”

Viinanen toivoo, että häntä koskevat asiakirjat julkistettaisiin.

”Muutoin toimitaan sen tiedon varassa, mitä eri ihmiset selvästi vuodattavat tiedotusvälineille.”

Viinanen sanoo, että UM on kieltänyt häntä julkistamasta omaa vastinettaan ministeriölle. Viinanen on useaan otteeseen myös sanonut, että häntä ei epäillä eikä ole epäilty seksuaalisesta häirinnästä.

”Kotiutus on jo rangaistus, mutta teosta, jota minulle ei yksilöidä ja jota ei ole määritelty missään laissa.”

Viinanen arvelee, että tapahtumien taustalla on ollut halu pelata hänet pois Stenlundin seuraajakisasta.

Käytävillä asia puhutti vilkkaasti.

”UM on 2 000 ihmisen yhteisö. Sinne mahtuu mitä vaan. Aiemminkin on ollut epäasiallista käytöstä ja niihin on puututtu. Ne eivät ole vaan tulleet julkisuuteen”, sanoo Suomen Unkarin-suurlähettiläs Petri Tuomi-Nikula.

”Asia on ollut tapetilla. Jos tästä ei olisi mitään sanottu, se olisi ollut iso uutinen”, sanoo Suomen Australian uusi suurlähettiläs Lars Backström.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat