Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri Sipilä: Kansalaisten luottamus Euroopan unioniin palautettava

Suomen asema ja rooli Euroopan unionissa on pääministeri Juha Sipilän mukaan yksiselitteisen selkeä.

Politiikka
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Juha Sipilä painotti jälleen maanantaisessa puheessaan EU:n merkitystä Suomelle ja Suomen turvallisuudelle.
Juha Sipilä painotti jälleen maanantaisessa puheessaan EU:n merkitystä Suomelle ja Suomen turvallisuudelle. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) painotti puheessaan suurlähettiläspäivillä voimakkaasti EU:n merkitystä Suomelle ja Suomen turvallisuudelle.

”Kuten olemme nähneet, yksi yksilö voi vaikuttaa tapahtumien kulkuun paitsi hyvässä, myös pahassa. Kynnys yhteisesti sovittujen sääntöjen ja arvojen rikkomiseen on madaltunut. Puhe maailman ykseydestä on joutunut antamaan tietä toiseuden pelolle”, Sipilä totesi maanantaina iltapäivällä.

”Monille kansalaisille niin meillä kuin muuallakin tällainen maailma on epävarmuudessaan pelottava ja tuntematon. Moni haluaa laittaa luukut kiinni ja vetää vielä verhotkin siihen päälle. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää tehdä väsymätöntä työtä sen eteen, että tilannekuvamme muodostuu faktojen, ei oletusten pohjalta.”

Sipilä korosti, että Suomi ei voi olla sinisilmäinen, mutta samalla täytyy muistaa inhimillisyys ja pitää sydän lämpimänä.

Suomen asema ja rooli Euroopan unionissa on Sipilän mukaan kuitenkin yksiselitteisen selkeä.

”Suomen paikka on uudistuvassa Euroopan unionissa”, Sipilä sanoi ja lisäsi, että EU etsii nyt suuntaa ja kirkkaalle visiolle on tilaus.

Sipilän mukaan Suomi pitää tärkeänä EU:n puolustusyhteistyön syventämistä, jotta unioni ja sen jäsenvaltiot pystyvät paremmin vastaamaan tulevaisuuden turvallisuushaasteisiin. Yhteistyötä on lisättävä muun muassa sotilaallisten voimavarojen kehittämisessä, puolustusteollisuudessa ja -tutkimuksessa sekä hybridiuhkiin varautumisessa.

Kriisien ratkaisemisesta ja uusien ehkäisemisestä puhutaan Sipilän mukaan tänäkin syksynä.

”Mutta tulemme puhumaan myös EU:n 27 jäsenvaltion yhteisestä tulevaisuudesta. Näistä asioista puhutaan myös tämän viikon perjantaina, kun tapaan Berliinissä Saksan liittokansleri Merkelin yhdessä Ruotsin, Tanskan ja Alankomaiden pääministereiden kanssa”, Sipilä sanoi.

Sipilä painottaa, että Suomi haluaa olla mukana tekemässä unionin tulevaisuutta.

”Kyse ei ole rakettitieteestä vaan olennaiseen keskittymisestä. Meidän täytyy nyt keskittyä jo aiemmin tehtyjen yhteisten päätösten toimeenpanoon.”

”Samalla meidän täytyy palauttaa kansalaisten luottamus Euroopan unioniin, ja tämä voi tapahtua vain tulosten kautta. Viestinnässäkin on petrattavaa, mutta EU:n tulevaisuutta eivät ratkaise uudet moniväriesitteet.”

Sipilän mukaan kansalaiset eri puolilla Eurooppaa ovat olleet pettyneitä unionin kykyyn vastata ongelmiin.

”On siis keskityttävä olennaiseen: suuriin talouden, työllisyyden ja turvallisuuden kysymyksiin. Myös poliittinen kulttuuri kaipaa ravistelua. Itse aiheutetuista ongelmista ei pidä syyttää Brysselin koneistoa.”

Sipilä totesi, että Suomen seuraava EU-puheenjohtajuuskausi on aikaistunut ja tulee hoidettavaksi jo vuoden 2019 jälkipuoliskolla, heti eduskuntavaalien ja uuden hallituksen muodostamisen jälkeen.

”Poliittinen koneisto joutuu siis tuoreeltaan kovaan testiin – ja siksi virkamieskoneiston on tärkeää olla tuossa vaiheessa huippuunsa viritetty. ”

Sipilän mukaan Britannian äänestystulos oli pettymys sekä Suomelle että koko EU:lle. Britannian pysyminen osana sisämarkkinoita olisi kuitenkin sekä suomalaisen elinkeinoelämän että kansalaisten etu.

”Britannia on Suomelle tärkeä kumppani sekä talouden että turvallisuuden kannalta. Olemme käynnistäneet kattavan arvioinnin siitä, mihin kysymyksiin Britannian EU-suhteen muuttuminen vaikuttaa ja mitä neuvotteluprosessissa on otettava huomioon Suomen etujen turvaamiseksi.”

”Kysymys henkilöiden liikkumisesta tulee olemaan yksi vaikeimmista neuvotteluasioista. ”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat