Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpo pitäisi pakolaissopimuksesta Turkin kanssa kiinni – ”Tilanteen kärjistymistä pitää välttää”

Puheessaan suurlähettiläspäivillä valtiovarainministeri Petteri Orpo myös ilmoitti, että hän ei toivo Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltojen presidentiksi, koska se lisäisi entuudestaan epävakautta.

Politiikka
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo puhui maanantaina suurlähettiläspäivillä Helsingissä.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo puhui maanantaina suurlähettiläspäivillä Helsingissä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) kehottaa pitämään Turkin kanssa tehdystä pakolaissopimuksesta kiinni.

Suurlähettiläspäivillä Helsingissä puhunut Orpo muistuttaa, että sopimus on kaikkien etu.

”Sopimusta on kritisoitu paljon, mutta se on pysäyttänyt turvapaikanhakijoiden laittoman kuljettamisen Kreikkaan. Se taas on pelastanut monia ihmishenkiä. Se on myös helpottanut Kreikkaan kohdistuvaa painetta ja rauhoittanut tilannetta Kaakkois-Euroopassa laajemminkin.”

”On kaikkien etu, että sopimuksesta pidetään kiinni, mutta se edellyttää, että Turkin on pidettävä kiinni sovitusta. Sama pätee myös EU-maihin. Vaikka sopimus kaatuisi, en tällä hetkellä usko viime vuoden kaltaiseen turvapaikanhakijoiden vyöryyn, sillä Länsi-Balkanin reitti on kiinni ja Kreikasta ei pääse eteenpäin”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan EU:n ja Turkin yhteistyössä täytyy edetä nyt maltilla.

”Tilanteen kärjistymistä pitää molemmin puolin välttää. Turkin strateginen asema Nato-maana on Euroopalle tärkeä. Olisi meiltä kovin lyhytnäköistä ajaa Turkki kauemmaksi Euroopasta.”

Samalla hän muistutti, että Suomi on muiden EU-maiden tavoin tuominnut Turkin vallankaappausyrityksen ja antanut tukensa Turkin vaaleilla valitulle hallitukselle.

”Yhtä selvää on myös se, että Suomi edellyttää Turkin hallitukselta kohtuullisuutta sen vastauksessa vallankaappausyritykseen. Maan hallituksen on kunnioitettava oikeusvaltion periaatteita, ihmisoikeuksia ja sananvapautta. ”

Orpo sanoo, että Suomi tukee Turkille myönnettäviä viisumihelpotuksia, kunhan Turkki täyttää edellytykset.

”Vielä se ei niitä täytä, vaan pikemminkin Turkki näyttää etääntyvän tavoitteista. Toivomme kuitenkin, että uudistukset etenevät niin että helpotuksia voidaan myöntää.”

Puheessaan Orpo myös ilmoitti, että hän ei toivo Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltojen presidentiksi, koska se lisäisi entuudestaan epävakautta.

”Sanon suoraan sen, että en henkilökohtaisesti toivo Trumpin voittoa. Maailma on jo niin kovassa myllerryksessä, että tarvitsemme vakautta, emme lisää epävarmuutta”, Orpo totesi.

”Oma pelkoni on, että vaalikampanjan kärjistynyt keskustelu ruokkii vapaakaupan ja kansainvälisyyden vastaisuutta tavalla, joka johtaa Yhdysvaltojen globaalin roolin pienenemiseen. Toivottavasti pelkoni on turha, koska Suomen kaltainen maa tarvitsee Yhdysvaltoja tuomaan vastapainoa epädemokraattisen maiden vallan kasvulle.”

Venäjän kehityksen Orpo näkee pessimistisesti.

”Mitä tulee Venäjän ulkopolitiikkaan, niin en valitettavasti ole kovin optimistinen. Venäjä voisi halutessaan olla keskeinen osa ratkaisua niin Syyrian kuin Ukrainankin tilanteeseen. Välillä Venäjä luo toivoa halusta edetä diplomatian tiellä, mutta teot puhuvat toista. ”

”Uutiset sekä Ukrainasta että etenkin Syyriasta ovat erittäin synkkiä. Venäjä osallistuu pommituksiin Syyriassa, joista on tullut myös siviiliuhreja”, Orpo sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat