Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen: ”Myös ansiosidonnaista turvaa pitää arvioida”

Kokoomus vaatii myös kovia toimia budjettiriihen työllisyyspakettiin. Turussa kokoontuvan eduskuntaryhmän kokoukseen ei entinen puoluejohtaja Alexander Stubb saapunut.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen puhui eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa.
Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen puhui eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ennakoi vaikeaa syksyä poliittisille päättäjille. Turussa kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa tiistaina puhunut Jokinen painotti, että budjettiriihessä pitää tehdä uusia päätöksiä työllisyyden parantamiseksi. Myös kipeistä asioista, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksesta ja kannustinloukkujen purkamisesta pitää Jokisen mukaan keskustella.

”Lähiaikojen politiikan tärkein tavoite pitää olla työllisyyden parantaminen. Edessämme on valinta, jonka pitäisi olla helppo: joko parannamme työllisyyttä, tai kärsimme ja karsimme suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.”

Kokoomuksen eduskuntaryhmä kokoontui nyt ensimmäisen kerran ministerivaihdosten jälkeen. Entistä puoluejohtajaa, Alexander Stubbia ei tilaisuudessa näkynyt

Jokinen muistutti, että nykyinen talouskasvu ja työllisyysaste eivät riitä sellaisen Suomen kustantamiseen, kuin halutaan.

”Taloutemme laahaa vuoden 2007 tasolla. Valtionvelka on yli tuplautunut kahdeksassa vuodessa. Olemme tulleet tilanteeseen, jossa luottoluokitukset ovat lähteneet laskuun ja leikkaukset osuvat lähes joka puolelle. Veroasteemme on läntisen maailman kärkeä.”

Jokisen mukaan tämänkaltaisen tien päässä ei ole kokoomuksen tavoittelema ”reilu Suomi.”

Jokinen perääkin lisää päätöksiä työllisyyden kohentamiseksi.

”Pitää nyt kaikki keinot olla pöydällä, pitää myös harkita ansiosidonnaisen turvan käyttöä”, Jokinen sanoo.

”Talous ja työllisyys eivät parane ilman päätöksiä. Asioita ei tapahdu, niitä tehdään. Keinoja kyllä on. Tarvitaan vain rohkeutta toteuttamiseksi. ”

Jokinen vaatii, että työn tekemisen pitää aina kannattaa.

”Taistelu kannustinloukkuja vastaan on aloitettava välittömästi. Ihmiset on vapautettava kannustinloukkujen ikeestä. Kannustinloukkuja on purettava jo nyt budjettiriihessä.”

”Tällä hetkellä Suomessa on paljon tekemätöntä työtä, jonka tekeminen ei kannata. Ei ole yksin työttömän vika, jos tarjottua työtä ei kannata ottaa vastaan, kun se joissakin tilanteissa leikkaisi tuloja.”

Jokinen painottaa, että hallituksen on pidettävä kiinni itse itselleen asettamasta tavoitteesta nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin. Se jää sitä paitsi vielä muista Pohjoismaista jälkeen. Ruotsissa työllisysyaste on 76 prosenttia.

”Suomen työmarkkinat ovat tällä hetkellä kummallisessa tilassa. Työttömyys on edelleen korkea, mutta avoimien työpaikkojen määrä on samaan aikaan kasvanut merkittävästi.”

”Viime toukokuussa TE- palvelujen mukaan Suomessa oli 332 000 työtöntä työn hakijaa ja samaan aikaan 92 000 avointa työpaikkaa. Miten voi olla mahdollista, että 332 000 työttömän joukosta ei löydy edes 50 000 ihmistä täyttämään avoimia työpaikkoja. Miten voi olla mahdollista, että avoimia työpaikkoja on eniten alueilla, joissa on eniten työttömiä työnhakijoita? Jokinen kysyy .

Jokisen mukaan syitä kohtaanto-ongelmaan on kolme.

”Työn tekeminen ei ole kannattavaa, ihmisten osaaminen ei vastaa avoimia työpaikkoja ja työn perässä ei ole kannustavaa liikkua.”

Jokinen myös ihmettelee, että OECD:n pohjoismaisen vertailun mukaan Suomessa 15–29-vuotiaista nuorista 13 prosenttia ei ole koulutuksessa tai töissä.

”Missä he ovat, mitä he tekevät ja kenen kustannuksella? Minä ajattelen niin, että työikäisen ja -kykyisen suomalaisen tehtävänä on lähtökohtaisesti osallistuttava hyvinvoinnin rahoittamiseen tekemällä työtä. Ei voi olla ihmisen oma valinta vain ottaa eikä antaa. ”

”OECD:n vertailu kertoo, että työn vastaanottovelvoittavuudessa olemme löysiä, kaukana muiden pohjoismaiden tasosta.”

Jokinen tyrmää oitis vaatimukset verojen kiristyksistä. Jokisen mukaan verotuksessa on vain yksi tie, alaspäin.

”Joistakin puolueista on ehdotettu ratkaisuksi verojen korottamista. Heille sanon, että se tie on kuljettu loppuun. Korkea veroaste on tukahduttanut Suomen talouden ja kannustavuuden työhön. ”

Maakuntauudistuksessa Jokinen jättäisi kunnille TE-keskukset.

”Kokoomuksen mielestä tulevaisuuden kunnan tehtäväksi sopisi TE-palveluiden tuottaminen. Tällä hetkellä TE-palveluissa valta ja vastuu eivät ole samoissa käsissä. Kunnilla on käytännössä parhaat keinot työllisyyspolitiikan hoitamiseksi, aina koulutuksesta yritysten elinvoimaan. Siksi olisi luontevaa, että myös vastuu työllisyyden hoitamisesta annettaisiin kunnille.”

”Myös yksityisestä työnvälityksestä on paljon opittavaa. Yksityisen sektorin tuottamaa työnvälitystä osana julkista palvelua ei pidä myöskään sulkea ulos.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat