Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pääministeri lupaa budjettiriiheen kymmenkunta keinoa kannustinloukkujen purkamiseksi

Pääministeri Juha Sipilä vetosi jälleen työmarkkinajärjestöihin, jotta ansiosidonnaista päivärahaa voisi käyttää aktiivisemmin palkkatukeen tai yrittäjän starttirahaan.

Politiikka
 
Timo Heikkala
Pääministeri Juha Sipilä eduskuntaryhmän kesäkokouksesa Oulun Roturaarilla tiistaina.
Pääministeri Juha Sipilä eduskuntaryhmän kesäkokouksesa Oulun Roturaarilla tiistaina. Kuva: Timo Heikkala

Budjettiriiheen on tulossa noin kymmenen eri keinoa kannustinloukkujen purkamiseksi, sanoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokoukseen Oulussa tiistaina osallistunut pääministeri Juha Sipilä. Hän ei halunnut vielä tarkemmin eritellä tulossa olevia keinoja.

Keskustan tavoitteena on työllisyysasteen selvä nosto ja työhön kannustaminen. Esimerkiksi ensi vuoden alussa työttömän peruspäivärahaa voi Sipilän mukaan käyttää yrittäjän starttirahana.

”Pieni- ja keskituloisille tulossa olevat veronkevennykset purkavat myös kannustinloukkuja”, Sipilä huomautti.

Kannustinloukku on tilanne, jossa henkilön on vaikea kasvattaa käteen jääviä tulojaan lisäämällä työntekoa. Syynä voi olla esimerkiksi sosiaalietujen menettäminen.

”Työhön menemisen pitäisi aina olla kannattavampaa”, sanoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

Sen sijaan palkkojen laskeminen ja halpatyö on veteraanikansanedustaja Seppo Kääriäisen mukaan visaisempi asia.

”Palkan pitäisi olla aina sellainen, että sillä tulee toimeen. Pyrkimys pikkupalkkaan ei voi olla itseaiheutettua”, Kääriäinen sanoi.

Keskusta aikoo Sipilän mukaan tuoda eduskuntaan yrittäjyysveropaketin, joka sisältää muun muassa yrittäjävähennyksen.

Suomen työllisyysaste on muita Pohjoismaita eli Norjaa, Tanskaa, Ruotsia ja Islantia alempi. Ruotsi ja Tanska käyttävät palkkatukeen selvästi enemmän rahaa kuin Suomi.

OECD-tilastojen mukaan vuonna 2014 Ruotsin palkkatukimenot olivat 0,65 prosenttia suhteessa BKT:hen, Tanskan 0,4 prosenttia ja Suomen 0,17 prosenttia, Sipilä sanoi.

”Euroissa tämä tarkoittaa sitä, että eromme Ruotsiin on miljardiluokkaa ja Tanskaan puoli miljardia. Tätä eroa kuromme umpeen mahdollistamalla ensi vuonna työttömän peruspäivärahan aktiivisemman käytön, joko palkkatukena tai yrittäjän starttirahana”, Sipilä sanoi Oulussa.

”Neuvottelimme viime talvena työmarkkinajärjestöjen kanssa ansiosidonnaisen päivärahan käyttämiseksi aktiivisemmin palkkatukeen tai yrittäjän starttirahaan.”

Sopivaa mallia ei osapuolten välillä löytynyt, mutta pääministeri vetosi Oulussa jälleen työmarkkinajärjestöihin, että keino otettaisiin vielä käyttöön.

”Esimerkiksi Tanskassa tällaiset joustavat käytännöt ovat jo olemassa”, Sipilä lisäsi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat