Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Myrskyn silmään joutuneen Tukholman-suurlähettiläs Viinasen vastine julki: ”Ulkoministeriön muistio on järkyttävää luettavaa”

Ulkoministeriön mukaan suurlähettiläs on tietoinen syytösten sisällöstä: ”Viinanen kyllä tietää, mistä on kysymys tai sitten hän ei vain halua ymmärtää, mistä on kysymys.”

Politiikka
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Jarmo Viinanen suurlähettiläspäivillä Helsingissä maanantaina.
Jarmo Viinanen suurlähettiläspäivillä Helsingissä maanantaina. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Suomen Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen pitää ulkoministeriön tarkastuskertomusta lähetystön sisäisestä toiminnasta ”mustamaalauksena”.

”Mustamaalaus tehdään yhdistelemällä joitain tosiasioita kuulopuheisiin, pahantahtoisiin mielipiteisiin ja valheisiin”, Viinanen kirjoittaa vastineessa.

Ulkoministeriön mukaan Viinasella voi olla oma näkemyksensä tarkastuksesta, mutta hänen pitäisi olla tietoinen siitä, mihin syytökset liittyvät.

”Olen vahvasti sitä mieltä, että Viinanen kyllä tietää, mistä on kysymys tai sitten hän ei vain halua ymmärtää, mistä on kysymys”, sanoo alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen ulkoministeriöstä.

Hämäläisen mukaan tarkastusraportin koko sisältöä ei ole voitu julkistaa siksi, että se sisältää arkaluontoista tietoa yksityishenkilöistä.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) esitti viime viikolla Viinasen kotiuttamista Tukholmasta etuajassa. Soini perusteli päätöstä sillä, että Viinasen toimintaedellytykset ovat heikentyneet.

Ulkoministeriö teetti Tukholman suurlähetystössä keväällä erityistarkastuksen työhyvinvoinnista ja johtajuudesta. Tarkastuksessa kävi ulkoministeriön mukaan ilmi, että lähetystössä on esiintynyt epäasiallista kohtelua.

HS sai karsitun version Viinasen vastineesta ulkoministeriöltä. HS kertoi tarkastuskertomuksen sisällöstä jo maanantaina. Viinanen kirjoittaa vastineessaan, että tarkastuskertomus on ”järkyttävää luettavaa”. Hän ei kuitenkaan täysin torju selvityksen tuloksia.

”Muistiossa esitetään erittäin vakavia väitteitä ja syytöksiä. Muistio antaa minulle aiheen itsetutkiskeluun ja pohdintaan.”

Viinanen kritisoi ulkoministeriön tarkastuskertomusta liiallisesta keskittymisestä mielipiteisiin ja tuntemuksiin. Monessa kohtaa vastinetta hän moittii UM:n kertomusta yksityiskohtien puutteesta.

”Jos joku on esimerkiksi sanonut, että ’Jarmo on pröystäilevä’, se on kirjattu sellaisenaan, eikä ole yksilöity, millä tavoin ja missä tilanteissa tämä käytös on ilmennyt”, hän kertoo HS:lle puhelinhaastattelussa.

Ulkoministeriön lähetystössä teettämä sisäinen tarkastus koski lähetystön johtamista, työtyytyväisyyttä ja rahankäyttöä. Tarkastuskertomuksen julkinen versio jää yksityiskohdiltaan hämäräksi siltä osin, minkälaista epäasiallista käytöstä lähetystössä on tapahtunut.

Suurlähettilään vastine ei myöskään valota tapahtumien kulkua. Joitain yksilöityjä väitteitä tarkastuskertomuksessa silti on, Viinanen myöntää.

”Yksi ihminen on identifioinut joitain asioita. Hän on esimerkiksi väittänyt, että olen lähennellyt jotain kolmatta ihmistä. Tämä on loukkaava valhe.”

Iltalehti kertoi heinäkuussa, että Viinanen olisi ahdistellut alaisiaan ja lähetystön vieraita. Hän kiistää syytökset.

Valtiosihteeri Peter Stenlundilta kysyttiin keskiviikkoiltana Ylen A-studiossa, millaista epäasiallinen kohtelu on ollut. Stenlundin mukaan kyse on ollut erilaisista ilmiöistä, joita on käsitelty raportissa laajasti, mutta joita ei yksityisyyden suojan vuoksi ole avattu kokonaisuudessaan julkisuuteen. Osa liittyy hänen mukaansa ”henkilöiden koskemattomuuteen”.

Stenlund kiisti A-studiossa Viinasen syytöksen siitä, että raportti sisältäisi kuulopuheita. Ylen puhelimitse tavoittama Viinanen puolestaan sanoi, ettei ole pyynnöistään huolimatta saanut kaikkia asiaan liittyviä asiakirjoja eikä yksilöityä vastausta siihen, mitä hän on tehnyt väärin.

Viinanen kertoo HS:lle, että hänellä on ollut tapana aloittaa lähetystön viikkokysymykset jollain ajankohtaisella kysymyksellä.

”Jotkut ovat ajatelleet, että jotkut alussa esittämistäni kysymyksistä ovat olleet asiattomia. Tunnistan esimerkiksi sellaisen kysymyksen, että kuka oli parhaiten pukeutunut nainen Ruotsin kuninkaan 70-vuotisjuhlapäivällisillä.”

Hän korostaa ymmärtävänsä, että ihmiset kokevat asiat eri tavoin.

”En halua mitenkään vähätellä näitä tuntemuksia. Keskeistä on kuitenkin se, että kukaan ei ole koskaan missään tilanteessa sanonut, että ’Jarmo, tuo mitä sinä teet on epäasiallista’.

Suurlähettiläs kertoi vastineessaan myös lähetystön diplomaattien tavasta välittää laittomasti verovapaita tuotteita. Käytäntö nousi julkisuuteen jo viime viikolla. Viinasen vastineen mukaan diplomaatit vetosivat suurlähettilääseen, jotta käytäntö saisi jatkua.

”Toimikauteni alkupuolella työtoverini tekivät minulle selväksi, että minun oletetaan jatkavan vuosia jatkunutta käytäntöä. Tämän salakaupan laajuus ja sen ulottuminen myös suurlähetystön ulkopuolelle valkeni minulle muutaman kuukauden kuluessa”, hän kirjoittaa.

Viinanen lopetti käytännön joulukuussa 2015.

”Muistan sen kokouksen. Kaikki ihmiset eivät olleet tästä päätöksestä iloisia. Siitä tuli aika kovaakin keskustelua, ja ihmiset kokivat, että päätös on väärin ja että joka paikassa tehdään näin”, Viinanen kertoo HS:lle.

Hän arvioi, että päätös heikensi ilmapiiriä lähetystössä.

”Onko sillä ollut jotain vaikutusta tähän prosessiin? En tiedä. Ilman muuta sillä oli vaikutusta työtyytyväisyysbarometrin tuloksiin, jotka tulivat aika pian päätöksen jälkeen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat