Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus siirtyi Orpon aikaan, mutta yksi puuttui – oliko Stubbin mystinen poissaolo protesti?

Puolueen eduskuntaryhmä vakuuttaa jälleen yhtenäisyyttään. Entisestä puheenjohtajasta ei ryhmän kesäkokouksessa näkynyt varjoakaan.

Politiikka
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Outi Mäkelä (takarivi vas.), Anne-Mari Virolainen, Lenita Toivakka, Timo Heinonen ja Petteri Orpo kuuntelevat eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Kalle Jokisen (oik.) puhetta Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa tiistaina.
Outi Mäkelä (takarivi vas.), Anne-Mari Virolainen, Lenita Toivakka, Timo Heinonen ja Petteri Orpo kuuntelevat eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Kalle Jokisen (oik.) puhetta Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Turussa tiistaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kokoomuksen eduskuntaryhmä käynnisti politiikan syksyä ilman varjoakaan edeltävästä puheenjohtajasta, Alexander Stubbista.

Ryhmän kaksipäiväiseen kokoukseen Turussa ja Salossa ei Stubb lainkaan osallistunut. Syytä poissaoloon ei edes eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen tiennyt.

Stubbin keväällä ensimmäisenä haastanut kansanedustaja Elina Lepomäki ei sano yllättyneensä Stubbin poissaolosta.

”En yllättynyt, että hän jäi pois. Hän halusi varmasti tehdä tilaa uudelle puheenjohtajalle.”

”Protesti”, arvioi syyksi konkariedustaja, joka ei halunnut nimellään silti esiintyä.

”Sanotaan niin, että Stubbilla oli varmaan poissaololleen hyvä syy”, tiivisti kansanedustaja Sanna Lauslahti.

Kuin yhdestä suusta kokoomusedustajat vakuuttavat, että rivit ryhmässä ovat jälleen suorat paikoin repiväksikin yltyneen puheenjohtajataistelun jälkeen. Nyt mennään valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla toiveikkaina eteenpäin.

”Puolue katsoo jälleen yhtenäisesti eteenpäin”, Lepomäki sanoo.

”Jos kysytään, onko puolue hirveän hajalla, niin ei kyllä ole. Harvalla ihmisellähän on Petteriä vastaan mitään ollut”, arvioi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen.

”Asetelma keväällä oli kilpailu. Ja tietysti, kun istuva puheenjohtaja haastettiin, joku kritiikin aihe väistämättä silloin myös Stubbia kohtaan oli”, Mykkänen jatkaa. Hän johti myös Stubbin tappioon kääntynyttä puheenjohtajakisaa.

Mykkäsen mielestä Orpon ja Stubbin suurin on persoonassa.

”He ovat hyvin erilaisia. Petteri tuntee puolueen läpikotoisin, myös sisäpoliittiset asiat, kuten budjetin yksityiskohdat. Alex oli johtajana enemmän visionääri, joka katsoi pitkälle ja puhui arvoista.”

Sanna Lauslahden mielestä kokoomus on Orpon johdolla siirtynyt selvästi käytännöllisempään ja keskiluokkaisempaan suuntaan.

”Politiikan teko on arkilähtöisempää”, Lauslahti kiteyttää.

Veteraaniedustaja Ben Zyskowicz muistuttaa, että puolueen poliittinen linja ei henkilövaihdoksessa muuttunut.

”Jokainen puheenjohtaja tuo oman persoonansa asioiden hoitoon. Alex on suomalaiseksi poikkeuksellisen optimistinen, positiivinen, dynaaminen ja kansainvälinen. Petteri on realistisempi, eikä ehkä niin pursuavan dynaaminen, optimistinen ja positiivinen.”

Kansanedustaja Juhana Vartiainen määrittelee Orpon enemmän matalan profiilin hahmoksi.

”Petteri on lähempänä [keskustalaisen pääministerin] Juha Sipilän tyyppistä ”low key”-persoonaa. Kun Alex on erityisen kosmopoliitti, ekspansiivinen ja idealisti, niin Petteri on askel matalan profiilin suuntaan. Sehän on johtamistapa, jota suomalaiset arvostavat.”

”Ranskalaiset esimerkiksi haluavat kaunopuheisen oraattorin. Suomalaiset näyttävät taas arvostavan vähäeleistä, vähäpuheista ja matalan profiilin johtajaa.”

Ryhmyri Jokinen kiittää Orpoa tavoitteellisemmasta työtyylistä.

”Orpolla on selvästi määrätietoisempi ja tavoitteellisempi työskentelytapa. Myös keskustelu eduskuntaryhmässä on ollut laajempaa ja ehkä osallistavampaa kuin ennen. Jokainen tietää, että nyt on alkanut uusi vaihe ja teemme ehkä intensiivisemmin asioita”, Jokinen pohtii.

Kokoomusryhmä järjestelee kesän ministerivaihdosten jäljiltä paraikaa valiokuntapaikkoja uusiksi.

Stubbille halutaan raivata tilaa ulkoasiainvaliokunnasta.

”Meillä on isompi rotaatio käynnissä. Alexin osaamiselle on varmasti käyttöä laajasti puolueessa ja eduskuntaryhmässä”, Jokinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat