Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Orpon tilaama ekonomistiraportti: Hallitus jää työllisyystavoitteesta, uusia toimia tarvitaan

Petteri Orpon mukaan hallitus tekee oikeita asioita, mutta sen täytyy olla päättäväisempi. ”Maailmalta ei tule vetoapua, meidän täytyy tehdä itse enemmän.”

Politiikka
 
Studio Kulmapöytä: Vieraana valtiovarainministeri Petteri Orpo
Studio Kulmapöytä: Vieraana valtiovarainministeri Petteri Orpo
HSTV:n Studio Kulmapöydän vieraana on kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo. Orpon tilaaman vielä julkaisemattoman raportin mukaan hallitus ei pääse nykyisillä keinoilla lähellekään työllisyystavoitettaan. Ohjelman juontavat HS:n Piia Elonen ja Marko Junkkari.

Tuore valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) on tilannut johtavilta taloustieteilijöitä raportin tuekseen hallituksen ensi viikolla pidettävään budjettiriiheen.

Orpo kertoi asian HSTV:n Studio Kulmapöydän suorassa haastattelussa perjantaina.

Raportissa todetaan, ettei hallitus pääse tällä talouskehityksellä lähellekään tavoittelemaansa 72 prosentin työllisyysastetta. Tarvitaan lisätoimia, ja niitä raportissa on pitkä lista.

Raportti, jonka ovat tehneet ekonomistit Sixten Korkman, Vesa Vihriälä ja Bengt Holmström, luovutettiin Orpolle perjantaiaamuna.

Orpon mukaan raportissa todetaan, että hallituksen finanssipolitiikan viritys on oikeanlainen. Tämä tarkoittaa, että hallitus ei raportin tekijöiden mielestä esimerkiksi säästä liikaa.

Ekonomistien listassa on samoja asioita, joita kirjattiin jo hallitusohjelmaan, Orpo sanoo.

”Tämä kertoo siitä, että niiden kanssa pitää päästä eteenpäin. Sieltä löytyy kilpailun lisäämistä, hyödykemarkkinoiden kehittämistä, koulutusta, digitalisaation hyödyntämistä, työmarkkinoiden kehittämistä, työttömyysturvaa”, Orpo sanoo.

Orpon mukaan hallitus tekee oikeita asioita, mutta sen täytyy olla päättäväisempi. ”Maailmalta ei tule vetoapua, meidän täytyy tehdä itse enemmän.”

Budjettiriihi on seuraava askel uusissa päätöksissä, mutta se ei riitä.

”Puoliväliriihi on helmi–maaliskuussa, silloin tarvitaan taas lisätoimia”, Orpo sanoo.

Hallitus päättää ensi viikolla ehdotuksestaan ensi vuoden tulo- ja menoarvioksi. Samalla hallituksen on tarkoitus julkistaa kasvu- ja työllisyyspaketti, jonka avulla se pyrkii luomaan 110 000 uutta työpaikkaa.

”Me kunnioitamme kilpailukykysopimusta, mutta se ei poista sitä, että meidän on katsottava koko hallituskautta ja mietittävä, miten saamme työmarkkinoiden joustoja lisättyä.”

Orpon mukaan hallitus ei voi ulkoistaa päätöksentekoaan työmarkkinajärjestöille.

Tästä huolimatta Orpo ottaa vain varovasti kantaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston edelleen lyhentämiseen, mistä on puhuttu yhtenä keinona.

”Sitä lyhennetään nyt 100 päivällä. On tärkeintä, että siinä mennään nyt eteenpäin, mutta kannustavuutta pitää edelleenkin kehittää. Olisi tärkeää, että työttömyysturvaa voisi käyttää itsensä kehittämiseen ja palkkatukena”, Orpo sanoo.

Orpon mukaan kaikkia toimia, muun muassa kotihoidon tukea ja päivähoitomaksujen korotuksia, pitää peilata hallituksen työllisyystavoitetta vasten.

Orpo puolustaa sitä, että kilpailukykyyn liittyvä veronalennus tuo alennukset työntekijöiden lisäksi myös eläkeläisille, joiden ostovoimaa sopimukseen sisältyvät toimet eivät leikkaa.

”Tästä sovittiin jo hallitusohjelmassa. Se on myös oikeudenmukaista. Perustelen tämän myös sen kautta, että pystymme tämän kautta tukemaan kotimaista kysyntää, jonka varassa kasvu nyt on”, Orpo sanoo.

Orpon mukaan päätös on linjassa myös sen kanssa, että verotuksen painopistettä siirretään ansiotulojen verottamisesta kulutuksen verottamiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat