Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus viimeistelee budjettia vaikeissa asetelmissa – ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan kaavaillaan ”kevytleikkausta”

Virkamiesten toimenpide-ehdotuksissa olisi HS:n tietojen mukaan yhä palkansaajille karvaitakin ehdotuksia, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentäminen tukea porrastamalla.

Politiikka
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.), ulkoministeri Timo Soini ja pääministeri Juha Sipilä osallistuivat eduskunnan täysistuntoon 1. heinäkuuta.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (vas.), ulkoministeri Timo Soini ja pääministeri Juha Sipilä osallistuivat eduskunnan täysistuntoon 1. heinäkuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Hallitus viimeistelee ensi vuoden budjettiehdotusta ja työllisyyspakettia ristiriitaisissa asetelmissa.

Työllisyysasteen nosto ja työttömyyden nujertaminen vaatisivat keskiviikkona alkavassa kaksipäiväisessä budjettiriihessä kipeitäkin päätöksiä.

Poliittinen realismi ajaa hallitusta kuitenkin pehmenneltyihin päätöksiin.

Hallitus keskustelee työmarkkinajärjestöjen kanssa vielä tiistaina iltapäivällä.

Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiestyöryhmä julkistaa 17 kohdan työllisyyspakettinsa keskiviikkona juuri ennen budjettiriihtä.

Virkamiesten toimenpide-ehdotuksissa olisi HS:n tietojen mukaan yhä palkansaajille karvaitakin ehdotuksia, kuten ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentäminen tukea porrastamalla.

Työryhmä aikoo ehdottaa myös työehtosopimuksia alittavia palkkoja erityisesti nuorten, maahanmuuttajien ja pitkäaikaistyöttömien työhön pääsykynnyksen madaltamiseksi.

Tämä tarkoittaisi työllistämistä harjoittelijapalkalla, joka nostettaisiin tes-tasoiseksi palkkatuella.

TEM:n osastopäällikön Tuija Oivon johtama työryhmä on tehnyt työtään sivuilleen vilkuilematta ja ilman poliittisia pidikkeitä.

Työryhmän ehdotukset ovat olleet käytössä myös loppusuoran budjettivalmisteluissa viikonvaihteessa. Osa ehdotuksista, kuten tes-sopimukset alittavat palkat on aiheen herkkyyden vuoksi määrä ohjata suoraan erillistyöryhmään.

Esitys ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastuksesta on HS:n tietojen mukaan myös loppusuoran neuvottelujen jäljiltä jäämässä ”kevytmalliksi”.

Työttömyysturvan kesto säilyisi ennallaan, mutta turvaa ryhdyttäisiin porrastamaan työttömän aktiivisuuden mukaan.

Työllistymishaluja arvioitaisiin vastedes joka kolmas kuukausi. Jos työtön ei ole ollut aktiivinen, työttömyysturvasta leikataan kolme prosenttia. Arvio toistetaan 90 päivän välein. Malli on kopioitu Tanskasta ja sen on määrä tulla voimaan jo ensi vuoden alusta lähtien.

Ansiosidonnaisen kevytporrastuskin on tosin saanut nuivan vastaanoton ay-liikkeessä. Tes-sopimukset alittavista palkoista ay-liike ei halua edes keskustella, vaikka esitystä markkinoidaankin vetävästi ”uusi alku”-nimikkeellä.

Ehdotusta ansiosidonnaisen työttömyysturvan käytöstä palkkatukeen vastustaa taas työnantajaleiri. EK:n mielestä se vääristää kilpailua. Siksi esitys on menossa jatkovalmisteluun kolmikantaan.

Lisätehoa työvoimapalveluihin hallitus aikoo saada ostamalla palveluja enemmän yksityisiltä tarjoajilta.

Nuorten työllistämistä hallitus aikoo avittaa ensi vuonna kädestä pitäen ja pienen lisärahoituksen turvin.

Lex Lindströmissä eli yli 60-vuotiaiden vaikeasti työllistettävien eläkearmahduksessa hallitus on HS:n tietojen mukaan lähellä yhteisymmärrystä.

Päivähoitomaksujen korotusten perumisesta hallitus on sen sijaan yhä erimielinen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat