Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunta-ala uhkaa kaataa kilpailukykysopimuksen –  hallitus perui infonsa ”tiedotusvirheen” takia

HS:n tietojen mukaan kiistassa on kyse kilpailukykysopimuksesta johtuvasta hyvin monimutkaisesta ja yllättävästä maksujen ja verojen muutoksesta.

Politiikka
 
Markus Jokela / HS
Elinkeinoministeri Olli Rehn saapumassa hallituksen budjettineuvotteluihin pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan keskiviikkona.
Elinkeinoministeri Olli Rehn saapumassa hallituksen budjettineuvotteluihin pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan keskiviikkona. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Budjettiriihi alkaa tänään

 Valtion vuoden 2017 talousarvioesitystä koskevat hallituksen neuvottelut pidetään keskiviikkona ja torstaina Kesärannassa Helsingissä.

 Neuvotteluissa viimeistellään ensi vuoden talousarvioesitys. Budjetin loppusumma ei paljon muutu.

 Keskeisessä osassa on hallituksen työllisyyspaketti. Osa paketista on tarkoitus päättää budjettiriihessä ja osa laittaa jatkovalmisteluun niin, että päätökset tehdään viimeistään ensi vuoden alussa kehysriihessä.

Kunta-alan järjestöt aikovat irtautua pitkään väännetystä kilpailukykysopimuksesta (kiky), ellei hallitus suostu perumaan kuntasäästöjä tai löytämään kunta-alaa miellyttävää ratkaisua kikyn aiheuttamiin yllättäviin lisäleikkauksiin.

Kunta-alan pääsopijajärjestöt julkaisivat uhkauksena keskiviikkona kello yhden jälkeen. Niiden mielestä valtiovarainministeriön budjettiesitys sisältää kilpailukykysopimuksen vastaisesti kuntiin ja kuntapalveluihin kohdistuvia lisäleikkauksia.

Ne koskevat sairauspäivärahan verovaikutuksia, vuosityöajan pidennyksen todellisia vaikutuksia ja lomarahan leikkausten todellisia vaikutuksia, tiedotteessa kerrotaan. Järjestöt katsovat, että hallitus on rikkomassa kikyä.

”Ensi maanantaina 5.9. olisi kunta-alan kiky-sopimuksen allekirjoitus. Ellei lisäleikkausasiaan ole ratkaisua, näyttää kiky-sopimuksen allekirjoittaminen vaikealta”, tiedotteessa lukee.

Vaatimuksen ovat esittäneet kuntien työntekijäjärjestöt JHL, OAJ, Jyty, Super, Tehy ja koko julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö Juko. Asiasta kirjoitti ensimmäisenä Lännen Media muun muassa Turun Sanomien sivuilla.

Järjestöt olivat alkuviikossa vaatineet Juha Sipilän (kesk) hallitukselta vastausta kunta-alan budjettileikkauksiin keskiviikkona kello 12 mennessä.

Hallituspuolueiden piti alun perin olla toimittajien tavattavissa kello 13 budjettineuvottelujen aluksi, mutta tiedotustilaisuus peruttiin yllättäen alle tunnin varoitusajalla ja vain muutama tunti Lännen Median uutisen julkaisemisen jälkeen.

Ilmeisesti peruutus ei kuitenkaan liity kuntien työntekijäjärjestöjen ukaasiin. Hallituspiireistä peruutusta perusteltiin tiedotusvirheellä. Hallituspiireistä kerrotaan, ettei kyseistä infoa ollut tarkoitus edes järjestää. Medialle kutsu tilaisuuteen oli lähetetty jo maanantaina, mutta peruutus tuli keskiviikkona.

HS:n tietojen mukaan kiistassa on kyse kilpailukykysopimuksesta johtuvasta hyvin monimutkaisesta ja yllättävästä maksujen ja verojen muutoksesta, joka aiheuttaa kuntasektorille nettona noin 88 miljoonan euron menetyksen. Joidenkin tietojen mukaan menetys on 70–90 miljoonaan euroa.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen sanoi HS:lle keskiviikkona aamupäivällä, että kunta-alan uhkaa tulla tänään julkisuuteen, jos hallitus ei vakavasti reagoi kunta-alan vaatimuksiin. Uhkaus toteutettiin kello 13.17. Kyse ei ole siis vielä kikyn kaatamisesta.

Ongelmasta on neuvoteltu jo siitä lähtien, kun selvisi yllättäen, miten kiky vaikuttaa kunta-alaa. ”Vasta eilen kunta-ala ja valtiovarainministeriö pääsivät yhteisymmärrykseen, mikä todellinen vaikutus on”, Luukkainen sanoo.

”Se on varma, että jos tätä ei ratkaista, minä eivätkä muutkaan kikyä allekirjoita”, Olli Luukkainen sanoo.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo, ettei työnantaja ole kaatamassa kikyä.

”Vaadimme kuitenkin, että kiky on kustannusneutraali”, Jalonen sanoo. ”Haluan uskoa, että tähän löytyy ratkaisu.”

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo olevansa tietoinen kiistasta.

”Olisihan tämä kummallinen käänne tässä pitkässä tanssissa, jos tämä tähän kaatuu. Luulen, että tähän löytyy ratkaisu”, hän sanoo.

”Jos kiky nyt tähän kaatuu, se veisi samalla pohjan kaikelta työllisyyspakettiin liittyviltä keskusteluiltakin.”

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder sanoo, että kilpailukykysopimuksen pitää olla kustannusneutraali. ”Mitään tällaista ylimääräistä ei pidä tulla.”

Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Suomen kuntien vaakunoita Kuntatalon käytävällä Helsingissä.
Suomen kuntien vaakunoita Kuntatalon käytävällä Helsingissä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat