Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parjattu jätevesiasetus historian jätetynnyriin

Haja-asutusalueiden jätevesimääräykset lievenevät. Maalaisjärjen vastaiseksi koettu ”paskalaki” uusiutuu.

Politiikka
 
Kalle Kallio / HS
Hallitus haluaa lieventää jätevesimääräyksiä.
Hallitus haluaa lieventää jätevesimääräyksiä. Kuva: Kalle Kallio / HS

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle lakiesityksen lievennyksistä haja-asutuksen jätevesien käsittelyyn. Uudistuksen esitteli maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk).

Lakiehdotuksen mukaan kiinteistöjen jätevesijärjestelmä tulisi kuivan maan kiinteistöillä pääsääntöisesti kunnostaa remonttien kuten vesikäymälän rakentamisen tai talousjätevesijärjestelmän uusimisen yhteydessä.

Määräys koskee kiinteistöjä, jotka sijaitsevat yli 100 metrin päässä vesistöstä tai merestä ja jotka eivät sijaitse vedenhankinnan kannalta tärkeällä pohjavesialueella.

Lähempänä kuin 100 metrin päässä vesistöstä tai merestä sijaitsevien kiinteistöjen sekä pohjavesialueella olevien kiinteistöjen tulisi täyttää puhdistusvaatimus viimeistään 31. lokakuuta 2019 mennessä.

Kunta voisi myöntää kiinteistökohtaisen poikkeuksen määräajan noudattamisesta, jos jätevesien määrä olisi vähäinen tai kustannukset muodostuisivat kohtuuttomiksi.

Jos kiinteistöllä on vain kantovesi ja huussi, ei tarvitse tehdä mitään. Järjestelmää ei tarvitse uusia silloinkaan, jos kyse on vuonna 2011 käyttökuntoisena olleesta jätevesijärjestelmästä ja kiinteistön haltija oli jo täyttänyt 68 vuotta.

Jätevesiasetus eli niin sanottu paskalaki on hiertänyt kansalaisia vuodesta 2003. Tuolloin valtioneuvosto antoi asetuksen jätevesien käsittelystä haja-asutusalueilla. Asian esitteli ympäristöministeri Jan-Erik Enestam (r).

Asetuksella säädettiin tiukkoja vaatimuksia haja-asutusalueiden jätevesien käsittelylle. Puhdistuksen piti olla kunnossa 2014.

Kohtuuttomana pidetty asetus aiheutti hämmennystä ja herätti valtavan vastustuksen maaseudulla. Osa asukkaista investoi turhiin ja kalliisiin laitteisiin.

Jätevesiasetus korvattiinkin lievemmällä asetuksella vuonna 2011. Ympäristöministerinä oli Paula Lehtomäki (kesk). Vanhoille rakennuksille annettiin lisäaikaa vuoteen 2016 ja 68 vuotta täyttäneet ihmiset vapautettiin määräyksestä.

Vuonna 2014 ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) siirsi asetuksen toimeenpanoa vuoteen 2018 ja käynnisti asetuksen uudistuksen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat