Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lex Lindströmin rajapäiväksi on kaavailtu takautuvasti tammikuun ensimmäistä päivää 2016

Ministeriön kaavailu: Yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät voivat päästä eläkkeelle, jos he toteuttivat tekeillä olevassa laissa vaaditut ehdot tämän vuoden alussa.

Politiikka
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (vas.) ja pääministeri Juha Sipilä hallituksen budjettineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä torstaina.
Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (vas.) ja pääministeri Juha Sipilä hallituksen budjettineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä torstaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tammikuun toisena päivänä 2016 tai sitä myöhemmin 60 vuotta täyttäneet pitkäaikaistyöttömät eivät todennäköisesti pääse Lex Lindströmiksi ristityn lakihankkeen mukaisesti eläkkeelle etuajassa, jos työ- ja elinkeinoministeriön alustavat kaavailut toteutuvat.

HS:n tietojen mukaan yhtäjakoisesti yli viisi vuotta työttöminä olleiden yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien eläkkeelle pääsyn rajapäiväksi on suunniteltu tammikuun ensimmäistä päivää 2016.

Sen jälkeen 60 vuotta täyttäneitä pitkäaikaistyöttömiä lakiehdotus ei koskisi.

Päivämäärä olisi toisin sanoen takautuva.

Eläkkeellepääsyn edellytyksenä on, että valittuna päivämääränä kaikki laissa olevat edellytykset täyttyvät.

Asiaa ei ole vielä lopullisesti päätetty, vaan ajankohta päätetään lopullisesti lain jatkovalmistelussa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus päätti vuoden 2017 talousarviossaan 60 vuotta täyttäneiden pitkäaikaistyöttömien siivoamisesta työttömyystilastoista eläkeläisiksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä oli alun perin lähtenyt siitä, että kymmenen vuotta työttömänä olleet yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät päästetään eläkkeelle, mutta hallituksessa aikaraja lieveni viiteen vuoteen.

Hanke on aiemmin toteutetun Lex Taipaleen tavoin kertaluonteinen – yhtä joukkoa koskeva – eikä se koske nuorempia työttömiä.

Ministeriön laskelmien mukaan yli viisi vuotta työttömänä olevia yli 60-vuotiaita on vajaat viisi tuhatta.

Työ- ja elinkeinoministeriön arvioiden mukaan tällaisista yli 60-vuotiaista pitkäaikaistyöttömistä vain noin yksi prosentti on myöhemmin työllistynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat