Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoitajaliitto Super empii vielä kilpailukykysopimusta – puheenjohtaja Paavola: Ei allekirjoitusta ennen lisäselvityksiä

Puheenjohtaja Silja Paavola sanoo, että lomautuksia, säästösopimuksia tai määräaikaisten työkirjojen päättämisiä ei saa tulla.

Politiikka
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola.
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo, että liitto odottaa valtiovarainministeriöstä maanantaiksi lisäselvityksiä siitä, että kilpailukykysopimus on varmasti kustannusneutraali.

Perjantaina välittömästi sen jälkeen, kun kuntapuoli oli päässyt yhteisymmärrykseen kiky-sopimuksen vaikutuksista kuntatalouteen, Super yllättäen ilmoitti, että sopimus ei ole valmis allekirjoitettavaksi. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen kommentoi tuolloin HS:lle, että Superin kannanotto oli hänelle yllätys.

”Emme ole kaatamassa sopimusta, emmekä olleet perjantainakaan”, Silja Paavola torjuu.

”Nyt katsotaan selvityksiä, miten meidän kunta-alan kustannusneutraalisuus taataan”, hän sanoo.

Valtion ensi vuoden talousarviossa kunnilta aiotaan Superin mukaan leikata 60 miljoonaa euroa vanhustenhoidosta, koska henkilöstömitoitus vanhuspalveluissa aiotaan pienentää 0,4:ään vanhusta kohti. Vanhustenhoidosta säästettäisiin 1 500 hoitajan palkkaa vastaava summa.

Paavola vaatii lupauksia siitä, että yhtään lisää Superin jäseniä ei enää saa kurittaa. Hänen mukaansa lomautuksia, säästösopimuksia tai määräaikaisten työkirjojen päättämisiä ei saa tulla. Kunta-alalla 24 prosenttia superilaisista on määräaikaisia.

”Me tehdään hyvinvointivaltion lakisääteistä työtä”, hän perustelee.

Paavola sanoo, että jos selvitykset eivät ole tyydyttäviä, hän ei allekirjoita kiky-sopimusta. Hän kertoo kuitenkin toivovansa ja uskovansa, että asia järjestyy. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa maanantaina.

Kiky-sopimuksen vaikutuksia kuntatalouteen on tarkoitus tarkastella ensi keväänä. Pelkät oletukset sopimuksen dynaamisista vaikutuksista eivät Superille riitä. Paavola vaatii valtiolta vastauksen siitä, miten se toimii, jos kuntatalous on menossa miinukselle.

Kunta-alan pääsopijajärjestöt ovat edellyttäneet, että valtio noudattaa talousarvioesityksessään täysimääräisesti kilpailukykysopimusta. Sopimusta tehtäessä sen luvattiin olevan kunnille kustannusneutraali.

Asiasta puhkesi aiemmin tällä viikolla kunta-alan ja hallituksen välille kiista, jossa kunta-alan työntekijäjärjestöt uhkasivat jäädä ulos sopimuksesta. Niiden mukaan kilpailukykysopimus uhkaa leikata ensi vuonna kuntien taloudesta jonkin verran alle sata miljoonaa euroa, jos valtio ei tule vastaan. Perjantaina osapuolet pääsivät asiasta alustavaan sopuun.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat