Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukykysopimus varmistui – Superin puheenjohtaja suostui viime hetkellä allekirjoittamaan sopimuksen

Superin osallistuminen oli ehtona sille, että kikyyn osallistuvien palkansaajien määrä nousee yli 90 prosenttiin. Se taas on ehtona hallituksen kaavailemille 515 miljoonan euron verokevennyksille.

Politiikka
 
Kunta-alan järjestöiltä nimet kiky-sopimukseen
Kunta-alan järjestöiltä nimet kiky-sopimukseen
Suomen perus- ja lähihoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola empi kilpailukykysopimuksen allekirjoitusta vielä hetki ennen allekirjoitustilaisuutta maanantaina puoliltapäivin Kuntatalossa. Työnantajapuolta edusti kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. Toimittaja: Marjukka Liiten, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Kikyllä parannetaan yritysten hintakilpailukykyä

 Hallitus sopi työmarkkinoiden kanssa alkukesästä, että palkansaajien työehtoja heikennetään ja työaikaa pidennetään ja työnantajien ja työntekijöiden maksuosuuksia muutetaan niin, että yritysten kansainvälinen hintakilpailukyky paranisi.

 Tämän uskotaan parantavan yritysten kannattavuutta ja luovan sitä kautta työpaikkoja.

 Sopimusta kutsutaan kilpailukykysopimukseksi (kiky).

Kilpailukykysopimus varmistui, kun Suomen lähi- ja perushoitajien liitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola päätti sittenkin allekirjoittaa sopimuksen. Vielä vähän ennen puolta päivää hän sanoi olevansa yhä empivällä kannalla.

Sopimus allekirjoitettiin Kuntatalolla maanantaina kello 12.

Allekirjoitustilaisuuteen tultiin hymyt kasvoilla ja halaillen, vaikka Superin Paavola ei vielä hetkeä ennen tilaisuutta kertonut, paneeko nimen alle. Kuohuviinipullojen korkkien poksahtelusta saattoi kuitenkin päätellä, että myös hoitajien sinetti on tulollaan.

”Nyt tuli valtiovallalta lupaus ylläpitää kuntataloutta, eli allekirjoitamme”, Paavola perusteli päätöstään.

Paavolan osallistuminen riippui vielä aamupäivällä siitä, millaisen vastauksen hän saa valtiovarainministeriöltä kysymykseen, kuinka hallitus jatkossa ottaa huomioon kilpailukykysopimuksen valtion budjetissa.

Hän sanoi, että kilpailukykysopimus ei aiheuta lisäleikkauksia kuntiin. ”Kilpailukykysopimuksen pitää olla kustannusneutraali”, Paavola vaati tuolloin.

KT Kuntatyönantajien valtuuskunnan puheenjohtaja, Helsingin kaupungin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen kehui allekirjoittajia vastuuntuntoisiksi tervetuliaissanoissaan.

”Tämä on ollut meille kaikille vaikeaa, mutta allekirjoittamatta jättäminen olisi ollut pahempi vaihtoehto”

”Nyt on haaste yksityisellä sektorilla luoda työpaikkoja”, Viljanen sanoi.

Viljasen mukaan KT edellytti, että ratkaisu on kustannusneutraali. Hallitus on nyt tähän sitoutunut, Viljanen arvioi.

Paavolan mukaan hänelle riittää, että ratkaisu on ”kustannusneutraali”.

Paavola ei ollut saanut vielä maanantaiaamuna tarkennuksia kaipaamiinsa kysymyksiin. Hän muun muassa halusi tietää, millä tavalla hallitus sitoutuu muuttamaan budjettia, jos kuntatalouteen olisi tulossa leikkauksia kilpailukykysopimuksen takia.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) lähetti kello 10 kuntapuolen palkansaajille suunnatun tiedotteen, jossa hän vakuuttaa, että valtiovarainministeriön virkamiesten perjantaina kunta-alan palkansaajajärjestöille antamat ja valtiovarainministeriön sivuille laitetut tiedot vastaavat myös hallituksen kantaa. Paavola oli epäillyt, ovatko virkamiesten puheet riittävän uskottavia. ”Nyt ne saatiin kirjallisena”, Paavola vakuuttui maanantaina.

Viestissä Vehviläinen vakuuttaa, että hallitus on sitoutunut korvaaviin toimiin, jos kilpailukykysopimus aiheuttaa jatkossa budjetissa suunnitellusta poikkeavia muutoksia kuntatalouteen.

”Hallitus arvioi seuraavan kerran kuntatalouden tilaa keväällä 2017 julkisen talouden suunnitelman yhteydessä”, sanoo Vehviläinen.

Vehviläisen vastaus kuuluu näin:

”Kuntatalouden arvioidaan tasapainottuvan hallituksen asettaman tavoitteen mukaisesti (tasapaino -0,5 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon vuonna 2019). Mikäli tämän tavoitteen mukaiselta kehitysuralta ollaan poikkeamassa, hallitus on sitoutunut korjaaviin toimiin julkisen talouden suunnitelman mukaisesti. Arvioidessaan kuntatalouden tasapainottumista hallitus tarkastelee erityisesti kilpailukykysopimuksen ja vuoden 2017 budjetin vaikutuksia kuntatalouteen”, Vehviläinen toteaa.

Kunta-alan työnantajien ja palkansaajajärjestöjen allekirjoitukset merkitsevät sitä, että palkansaajien määrä nousee yli 90 prosenttiin kilpailukykysopimuksessa, mikä puolestaan on ehtona hallituksen nyt kaavailemille 515 miljoonan euron verokevennyksille. Ilman hoitajien osallistumista kevennykset olisivat jääneeti 100 miljoonaa euroa pienemmiksi.

Jo perjantaina muut kunta-alan työntekijäliitot olivat valmiita allekirjoittamaan sopimuksen. ”Ainakin minä allekirjoitan sen”, sanoi Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Paavola kertoi viime viikolla liiton vastustavan ensi vuoden budjettiin kirjattuja vanhuspalveluiden säästöjä.

Superin arvion mukaan budjettiesityksen vanhustenhoitoa koskevat leikkaukset merkitsevät 1 500 hoitajan palkkasummaa.

”Todelliset vähennykset olisivat tuhansia hoitajia”, Paavola arvioi lähettämässään tiedotteessa.

Paavola vakuutti, ettei hänen muista kunta-alan edunvalvojista poikkeavalla ulostulolla ollut mitään tekemistä sen kanssa, että myös Tehy ja JHL kilpailevat hoitoalan työntekijöiden jäsenyydestä.

”Ei sitten yhtään mitään”, hän vastasi kysymykseen, onko ulostulolla mitään yhteyttä liittojen välisessä jäsentaistelussa.

Maanantain allekirjoitustilaisuuden päätteeksi sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo totesi, että kiky-prosessi on ollut pitkä ja lopputulos on pitkälti palkanalennussopimus. ”Sopimalla saadaan kuitenkin aikaan parempaa tulosta kuin riitelemällä”, Vesivalo päätteli.

Kunta-alan neuvottelijat ja valtiovarainministeriön edustajat tapasivat perjantaina. Sen jälkeen näytti, että osapuolet ovat tyytyväisiä valtiovarainministeriön vakuutteluihin kuntatalouden kohtalosta.

Olli Luukkainen totesi tuon tapaamisen jälkeen, että kiky syntyy ja että sopimus allekirjoitetaan joko maanantaina tai pian sen jälkeen. Paavola ja Luukkainen olivat molemmat mukana neuvotteluissa, ja Luukkainen oli tuolloin tulkinnut Paavolan hyväksyneen valtiovarainministeriön ehdotuksen.

Paavolan perjantaina lähettämän tiedotteen mukaan suullinen lupaus työpaikkojen säilymisestä ei riitä, vaan kilpailukykysopimusta pitää tältä osin täsmentää.

Hallituksen budjettileikkausten yhtenä tarkoituksena on nimenomaan supistaa julkisen sektorin osuutta ja lisätä sitä kautta työpaikkoja yksityisiin yrityksiin.

Käytännössä mitkään työnmarkkinaliittojen kaavailemat työryhmät eivät käynnistä työtään ennen kuin Superin osallisuudesta on päätetty.

Juhani Niiranen / HS
Superin Silja Paavola (oik.) ja Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo allekirjoittivat kiky-sopimuksen Kuntatalolla.
Superin Silja Paavola (oik.) ja Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo allekirjoittivat kiky-sopimuksen Kuntatalolla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat