Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sdp syytti hallitusta keppilinjasta – ”Hallituksella on asenneongelma suhteessa työttömyyteen”

Politiikka
 

Eduskunnan syysistuntokauden aluksi vasemmistopuolueet ryöpyttivät hallituksen esitystä työttömyysturvalain muuttamiseksi.

Esityksen mukaan työttömyyspäivärahakauden enimmäiskesto lyhenisi 500 päivästä 400 päivään ja alle kolmen vuoden työhistorian omaavilla 300 päivään. Enimmäiskesto säilyisi 500 päivänä niillä työttömillä, jotka täyttävät työssäoloehdon 58 vuotta täytettyään.

Omavastuuaikaa pidennettäisiin viidestä päivästä seitsemään päivään ja korotetun ansio-osan määrä pienenisi.

Sdp:n Pia Viitasen mukaan kyseessä on hallituksen periaatteellinen arvovalinta valita keppilinja porkkanalinjan sijaan. Antti Lindtman ja Eero Heinäluoma sanoivat, että rahat, jotka hallitus säästää ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta, ohjautuvat hyvätuloisten veronkevennyksiin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ei käsittänyt syytöksiä työttömien työhaluttomuudesta. Suurin ongelma hänen mukaansa on työn kysynnän ja työpaikkojen puute. Työpaikkoja työttömyysturvan leikkaaminen ei lisää yhtään.

Tähän tarttuikin kokoomuksen Ben Zyskowicz. Hän piti epä-älyllisenä sitä, että vasemmisto kannattaa työttömien työnteon helpottamiseksi säädettyä 300 euron suojaosaa sekä perustuloa, vaikka nekään eivät luo yhtään työpaikkaa.

”Kyse on samasta asiasta. Tarkoitus on vaikuttaa työnteon kannustimiin”, hän sanoi.

Hallituksen tavoitteena on lakimuutoksen kautta kannustaa työn nopeaan vastaanottamiseen, lyhentää työttömyysjaksoja ja säästää rahaa. Muutosten on arvioitu lisäävän työllisyyttä noin 9 000 henkilötyövuodella ja säästävän 200 miljoonaa euroa vuosittaisissa ansioturvamenoissa.

Andersson kuitenkin arveli, että ”pakottava elementti” ei toimi taantumassa, koska vapaita työpaikkoja ei ole.

Hallituksen esitystä joutui puolustamaan uusi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps). Kyseessä oli hänen ensimmäinen esiintymisensä ministerinä eduskunnan edessä. Hän joutui kiperään paikkaan Sdp:n hyökätessä täydellä höyryllä hänen kimppuunsa. Hän ei ollut osallistunut lakiesityksen valmistamiseen.

Mattila sanoi, että esitys ”ei kohtuuttomasti heikennä työttömän toimeentuloa”. Hän myös totesi, että ensimmäiset lyhennykset päivärahakauden kestoon tulevat voimaan vasta 2018 loppupuolella, jos laki tulee voimaan ensi vuoden alusta.

Samalla kun työttömyysturvan heikennys tuotiin eduskuntaan, kolmikantainen työryhmä pyrkii syyskuun aikana kehittelemään lisämuutoksia ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan. Turvaan voisi tulla porrastus, jonka mukaan korvauksen taso heikkenisi keston jatkuessa. SAK on jo ilmoittanut vastustavansa ajatusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat