Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Spekulaatiot elinkeinoministeri Rehnin mahdollisesta seuraajasta alkoivat heti – Sipilä saattaa tehdä yllätysvalinnan

Kokeneet keskustaedustajat listaavat mahdollisina niminä Mauri Pekkarisen, Paula Lehtomäen, Matti Vanhasen, Antti Kaikkosen ja Mika Lintilän. Myös eduskuntaryhmän ulkopuolista pidetään mahdollisena.

Politiikka
 
Markus Jokela / HS
Ministeri Olli Rehn
Ministeri Olli Rehn Kuva: Markus Jokela / HS

Spekulaatiot elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) seuraajasta käynnistyivät heti maanantaina, kun Suomen Pankkiin johtajiksi pyrkivien nimet julkistettiin. Tosin seuraajaehdokkaita ei oitis tunnu löytyvän pilvin pimein, sillä elinkeinoministeriltä vaaditaan rutkasti osaamista.

Olli Rehn haluaa johtajaksi Suomen Pankkiin. Eduskunnan pankkivaltuusto saattaa tehdä päätöksiä Suomen Pankin johtokunnan jäsenistä jo tämän kuukauden lopulla, kertoi valtuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk) maanantaina. Johtokuntaan haetaan kahta uutta jäsentä, ja Olli Rehniä olisi Oxfordin yliopiston tohtorina, entisenä EU-komissaarina ja nykyisenä ministerinä vaikea ohittaa.

Ensimmäisenä eli jo ensi vuoden alussa vapautuu kolmesta johtokunnan paikasta Pentti Hakkaraisen pesti ja ensi vuoden lopussa Seppo Honkapohjan pesti. Myös Suomen Pankin pääjohtajan paikka tulee parin vuoden sisällä hakuun, kun Erkki Liikanen jää eläkkeelle kesällä 2018.

Helsingin Sanomat kyseli mahdollista ehdokaslistaa uudeksi elinkeinoministeriksi kokeneilta keskustan kansanedustajilta. Kovin pitkää nimilistaa ei ollut kenelläkään tarjota.

Useimmat mainitsivat ainakin kansanedustajat Mauri Pekkarisen, Mika Lintilän, Matti Vanhasen ja Antti Kaikkosen sekä valtiosihteeri Paula Lehtomäen, joka seuraisi Olli Rehniä myös kansanedustajana. Heistä ministerikokemusta on Pekkarisella, Lehtomäellä ja Vanhasella, Lintilä taas on pitkään ollut eduskunnan talousvaliokunnassa.

Tosin Vanhanen ilmoitti lupautuessaan keskustan presidenttiehdokkaaksi, ettei ota sinä aikana vastaan mitään virkoja eikä ministerin tehtäviä, vaikka niitä hänelle tarjottaisiin.

”Kyseisellä ministerillä on niin kovat vaatimukset, että voi olla, että hänet valitaan eduskuntaryhmän ulkopuolelta, esimerkiksi yrityselämästä tai EU-kuvioista”, heittää kokenut kansanedustaja. Toisten arvioiden mukaan keskustassa taas ei hevin valittaisi ministeriksi henkilöä, joka ei ole saanut mandaattia ensin kansalta.

Toisaalta monet uskovat, että pääministeri Juha Sipilä (kesk) saattaa hyvinkin yllättää kaikki ministerivalinnallaan. Yhtenä vaihtoehtona esiin heitetään myös ministerikierrätys, jossa esimerkiksi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen tai liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner siirtyisi elinkeinoministeriksi.

Useat haastatellut näkevät, että Mauri Pekkarisella olisi kyllä postin vaatimaa osaamista esimerkiksi energia- ja biotaloudesta, mutta toisaalta kysellään, onko hänen aikansa ministerinä jo ohi. Pekkarinen on ollut muun muassa elinkeinoministerinä.

”En ala tähän nyt ottamaan minkäänlaista kantaa. Katsotaan sitten, kun ja jos Olli tulee valituksi Suomen Pankkiin”, Pekkarinen kommentoi tiistaina. Hän kieltäytyi spekuloimasta asiaa enempää.

Myös ryhmänjohtaja Kaikkonen torjuu tässä vaiheessa valtioneuvoston imun: ”En ainakaan ole pyrkimässä yhtään mihinkään.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat