Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko tasa-arvoinen avioliittolaki vielä kumoutua?

Kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain kumoamiseksi tulee eduskuntaan tänään.

Politiikka
 
 

Jos et näe lähetystä yläpuolella, voit siirtyä tästä Eduskunnan sivuille.

HS:n uutinen eduskuntakeskustelusta: Eduskunnassa väiteltiin tunteikkaasti tasa-arvoisesta avioliittolaista – ”Tämä keskustelu tuntuu pikkaisen turhalta”

Eduskuntaan tulee tänään torstaina kansalaisaloite, jonka tarkoituksena on kumota vastikään tehty lainmuutos, jolla avioliittolaki muutettiin sukupuolineutraaliksi.

Lakialoitteen läpimenoon ei käytäväpuheiden perusteella uskota, mutta eduskuntavaalien jälkeen uudet kansanedustajat ja puolueiden kannatusmuutokset muuttavat tilannetta.

HS:n datatoimitus selvitti vuoden 2014 marraskuussa varsin tarkasti, miten puolueet ja kansanedustajat äänestivät tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Lain muutos hyväksyttiin äänin 105–92 kahden edustajan ollessa poissa äänestyksestä. Eduskunnassa on 200 kansanedustajaa, mutta puhemies ei äänestä.

Lainmuutokseen riittää yksinkertainen äänienemmistö.

Tasa-arvoisen avioliittolain muutos oli niin sanottu omantunnon asia, jossa kansanedustajat saattoivat äänestää ilman puoluekuria vakaumuksensa mukaisesti.

Suurista puolueista lain muutosta vastusti tuolloin kokoomuksessa 16 puolueen 44 edustajasta, keskustassa 30 puolueen 36 edustajasta, Sdp:ssä kaksi 41:stä ja perussuomalaisista 36 puolueen 37 edustajasta.

Pienissä puolueissa linjat olivat yhtenäisempiä.

Vihreistä, vasemmistoliitosta ja siitä erotetusta vasen ryhmästä kaikki olivat lainmuutoksen kannalla, kun kristillisissä lakimuutosta vastustivat kaikki.

Rkp:ssä vastustajia oli yksi. Samoin yhden miehen Muutos 2011-ryhmä vastusti muutosta.

Myös ikä näytti vaikuttavan merkittävästi kantaan. Alle viisikymmenvuotiasta edustajista vastustajia oli 16 ja kannattajia 40.

Mutta millaiseksi eduskunnan kanta muuttui vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen?

Keskusta sai tuolloin 14 ja vihreät viisi lisäpaikkaa.

Perussuomalaiset menetti yhden kansanedustajapaikan, kokoomus seitsemän, Sdp kahdeksan, vasemmistoliitto kaksi ja kristilliset yhden.

Jos olettaa, että puolueiden kantaerot pysyisivät prosentuaalisesti samanlaisina kuin vuoden 2014 äänestyksessä, nykyisellä paikkajaolla suhtautuminen tasa-arvoiseen avioliittolakiin muuttuisi matemaattisesti seuraavasti:

Keskustassa voimaan tulleen sukupuolineutraalin avioliittolain kumoamista kannattaisi 41 kansanedustajaa, perussuomalaisissa 37 edustajaa, kokoomuksessa 13, Sdp:ssä kaksi, kristillisdemokraateissa viisi ja Rkpssa yksi.

Yhteensä vastustajia olisi näin laskien kutkuttavasti 99.

Suurimman muutoksen laskelmassa aiheuttaa keskustan vaalivoitto, kun keskustan kansanedustajista 83 prosenttia vastusti 2014 lainmuutosta.

Varsinkaan vakaumuksellisissa kysymyksissä ei kuitenkaan voi luottaa siihen, että puolueissa kannat pysyivät prosentuaalisesti samoina väen ja arvomaailman muuttuessa.

Kantaan voi vaikuttaa moni muukin asia, esimerkiksi käsitykset eduskunnan lainsäädännön ennustettavuudesta ja vakaudesta, tai puolueiden johdon jo aiemmin ottamat kannat asiaan.

Eduskunnan keski-iän muutoksen tarkkailu ei sekään anna paljoa vihjeitä muutoksesta.

Vuonna 2015 vahvistetun eduskunnan keski-ikä oli sen aloittaessa 47,18 vuotta. Vuonna 2011 valittujen kansanedustajien keski-ikä oli 48 vuotta.

Keskustelu kansalaisaloitteesta on katsottavissa eduskunnan sivuilla, kun kello 16 alkava kyselytunti on päättynyt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat